Can Perol neix fa vuit anys, quan des del Parc Agrari del Baix Llobregat es va començar a dinamitzar la producció agrària ecològica i la venda directa. En aquell temps l’Andreu Vila era tècnic de l’ADV de Fruita del Baix Llobregat (Agrupació de Defensa Vegetal) i ja feia temps que treballava amb la pagesia de l’associació per incorporar mètodes de producció més sostenibles que el convencional. Arran de l’empenta de l’ADV, l’any 2006 es van fer unes enquestes per conèixer quines eren les inquietuds principals de la pagesia del Parc Agrari, sobretot en temes de comercialització. Els resultats van mostrar que la gran majoria estaven venent a Mercabarna uns productes de molta qualitat a uns preus extremadament ajustats. Aquesta constatació va ser la que va esperonar un grup de famílies a apostar per fer la comercialització directa i arribar a les llars de Barcelona i rodalia amb producte fresc, ecològic i de molta confiança.
M’esperen a la seu de Can Perol la Laia i en Joan. Ella és enginyera agrònoma i ha estat durant dos anys la gerent de Can Perol, feina que va deixar l’any passat per dedicar-se a altres temes. Però la passió amb què ens explica el projecte ens mostra que encara hi està molt vinculada, porta Cal Perol a la sang. En Joan, juntament amb la Montserrat, són pagesos a Hostalets de Pierola, on es dediquen al cultiu de fruiters (presseguers, cirerers i albercoquers), ametllers i oliveres. “Som una gran família, treballem com una cooperativa, ens ajudem, ens hi avoquem… ens hi va la vida!”.
“Som una gran família, treballem com una cooperativa, ens ajudem, ens hi avoquem… ens hi va la vida!”
Actualment, Can Perol és un referent europeu pel que fa al treball en grup de la pagesia per vendre el seu producte directament a qui l’ha de consumir. En una àrea periurbana com és el Baix Llobregat, han aconseguit crear una oferta de producte ecològic de molta qualitat i amb un segell únic que els fa molt especials: el de la confiança. Quan el consumidor entra a la pàgina web de Can Perol per fer una comanda, té la certesa que tot el que podrà comprar té la garantia de ser bo, proper i sense cap residu químic. Han apostat clarament pel producte ecològic i el defensen com el camí per aconseguir una veritable alimentació saludable i rica en energia. N’estan convençuts, i això es transmet per capil·laritat. A més, han estat capaços d’incorporar un obrador ecològic al projecte, fet que els permet oferir pa, pastissos, torrons, bunyols i tot de melmelades dels productes de l’hort. “La pastisseria ens dóna un valor afegit enorme, poder oferir pa ecològic acabat de fer amb ingredients ecològics és una gran sort”.
Distribueixen a través de tres canals de comercialització. El primer i més important és el de les cistelles obertes que es porten a domicili i s’encarreguen directament a través de la pàgina web. “Vam tenir clar que faríem cistelles, quan encara gairebé ningú en feia, i que havien de ser obertes perquè la gent pogués triar el que volgués cada setmana”. El segon canal és a través de les botigues de barri, que compren sobretot productes frescos i elaborats de l’obrador com el pa i les pastes ecològiques, i el tercer són les cooperatives de consum de la zona. Mitjançant aquests canals distribueixen tot el seu producte, i cada vegada més, incorporen novetats d’altres pagesos o elaboradors de confiança com ara embotit, vi, pasta, carn, etc.
Avui la realitat de Can Perol és la d’una aposta molt valenta per part de les sis famílies impulsores i la d’una idea, en part utòpica, que s’ha materialitzat en una realitat viva i plena de contingut. Conèixer el seu funcionament intern m’ha corprès, perquè entens tot l’esforç i dedicació que els seus impulsors emanen, tot el compromís que assumeixen per alimentar la ciutadania propera i tota la il·lusió que desprenen per continuar millorant cada dia. Can Perol ha nascut des del convenciment de persones que creuen que un altre món és possible, i que una altra manera de treballar la terra i d’alimentar-se està al nostre abast.
En aquest sentit, el futur de Can Perol és ple de nous reptes. Per mantenir la il·lusió, també han de mantenir una estructura feixuga de gestió i distribució. La utopia es concreta amb nòmines a final de mes i amb un servei de molta qualitat als clients que hi confien. I ja ho sabem, quan ens hi acostem, la utopia fa dues passes més per tornar-se a situar davant nostre. És per això que des de Can Perol treballen constantment per innovar, per acostar el camp a la ciutat, per donar-se a conèixer i explicar el que fan, per participar en esdeveniments, jornades, cursos de formació, etc. Són un gran equip i tenen a les seves mans continuar somniant amb el que avui ja és una realitat.
Si teniu curiositat per saber més coses de Can Perol i, sobretot, per provar els seus productes, el més fàcil és entrar a la pàgina web i contactar-hi directament. I estigueu atents, que organitzen jornades de portes obertes als camps per conèixer les famílies pageses i tastar tot el que fan!
Per a més informació: www.canperol.cat
El Parc Agrari del Baix Llobregat
Des de l’any 1998 els camps del Baix Llobregat tenen una figura de gestió que els dinamitza i dóna suport: el Parc Agrari del Baix Llobregat. Està integrat dintre de la Xarxa d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i és l’únic dedicat exclusivament a la gestió d’espais agraris.
Al Parc Agrari treballen un equip de professionals coneixedors de la realitat agrària, i sobretot periurbana, tant a Catalunya com a la resta del món. La seva projecció internacional els ha situat al mapa de les experiències agràries periurbanes més emblemàtiques i admirables. Les seves tasquen són diverses i inclouen tant temes de formació per a la pagesia com activitats educatives per als infants o jornades de portes obertes als camps del Parc Agrari.
També han creat la marca de qualitat “Producte fresc del Parc Agrari”, que identifica l’origen, la temporalitat, la qualitat, la frescor i la presentació dels aliments que es conreen i es venen directament des de la pagesia al consumidor final. Cerqueu-los, són una meravella!