Parlem amb en Martí, un jove enèrgic i amb ganes de fer de la pagesia la seva professió. La història comença cap a l’any 2008, quan pren la decisió d’engegar una granja de pollastres ecològics en un terreny boscós de roure i alzina, en ple pulmó pallarès, sense cap brogit del món urbà. “Aquí no se sent res; les bèsties estan tranquil·les i això és molt important”. Des de sempre, en Martí tenia la idea clara de criar animals com els d’abans, d’aquells grossos i ben alimentats. Així que ràpidament va veure clar que havia de caminar vers la ramaderia ecològica i que calia seguir els passos per assolir la certificació ecològica del CCPAE. L’any 2009 comença a criar pollastres amb setanta caps de bestiar al mes i, a poc a poc, va augmentant en nombre fins a la data d’avui, que en cria uns 450 al mes.

“Ara hi ha empreses grans que han començat a fer pollastres ecològics rebentant el mercat, però no venen qualitat, venen un segell i ja està; el que fem nosaltres és diferent”

La valoració que fa en Martí de la seva experiència és molt positiva. Cada any ha anat introduint novetats i millores. Una de les més importants és la incorporació a l’activitat de la seva parella, que des de fa més d’un any porta la paperassa i els clients. Anteriorment, aquesta feina la feia ell mateix, que l’havia de compaginar amb la cura dels animals, el transport i el repartiment, fet que el mantenia al límit del col·lapse. Una altra de les millores té a veure amb l’escorxador: abans, havia de transportar el bestiar fins a Granollers i, actualment, el porta a Copons, un petit poble de l’Anoia que li cau molt més a la vora, motiu pel qual té més sentit treballar-hi. “Em va costar molt trobar un escorxador més a la vora de casa que volgués matar ecològic; vaig haver de batallar per poder entrar el meu bestiar a Copons”.

El que més m’agrada d’en Martí és el seu convenciment per la feina ben feta. Els seus pollastres, a més de ser ecològics, estan criats per oferir una carn bona, saborosa i melosa: no tenen res a veure amb alguns pollastres ecològics criats amb metodologies industrials. Els que en Martí ens fa arribar a taula tenen un segell de garantia de la persona que hi ha al darrere cuidant-los, alimentant-los i tenint cura del seu benestar. Aquest valor afegit és el que ens permet diferenciar la qualitat de l’aliment. “Ara hi ha empreses grans que han començat a fer pollastres ecològics rebentant el mercat, però no venen qualitat, venen un segell i ja està; el que fem nosaltres és diferent”.

En Martí és optimista quan mira cap al futur. Els seus clients són fidels al producte que els ofereix i confien en la qualitat excel·lent que sempre hi troben. Això fa que la mirada endavant sigui clara i que l’aposta per criar bestiar ecològic sigui una opció viable per poder-s’hi dedicar professionalment. “Les hores de feina no te les treu ningú, però la satisfacció de saber que el que fas és bo, no té preu”.

Si voleu tastar els pollastres que cria en Martí podeu cercar les carnisseries que en venen, els restaurants que en cuinen o les cooperatives de consum que en compren. Tot un ventall de possibilitats per tastar una carn excepcional!

Per a més informació, truqueu al 636 552 134 o escriviu a pollastres.erbull@gmail.com

Al teu gust: Aliments del Pallars

Experiències com la d’en Martí amb els pollastres ecològics n’hi ha cada vegada més. Aquesta tendència ha fet despertar algunes administracions públiques a l’hora de donar suport a la nova efervescència pagesa que aflora a diferents indrets del territori català.

A la comarca del Pallars Jussà, s’acaba de posar en marxa una iniciativa local nova per valorar i difondre la pagesia pallaresa i els seus productes: Al teu gust. Aliments del Pallars. S’ha engegat des de l’Ajuntament de Tremp i es marca com a objectiu estratègic potenciar els aliments que es fan al territori. El projecte també vol difondre els productes de qualitat de la comarca entre els turistes que hi aterren, per tal que tinguin una experiència enriquidora quan els tastin, els coneguin i, fins i tot, se’ls emportin a casa.

La pagesia i les persones artesanes que elaboren amb estima els seus productes, i que ens porten a la taula de casa aliments com els pollastres de d’Erbull, són el pal de paller de l’alimentació del segle xxi. Cal que entre tots fem un esforç d’acostament a la nova pagesia i a tot el que ens ofereix: salut, territori, cultura… Què més podem demanar?

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula