Tot dos són fills de l’Espluga de Francolí i fa uns anys van decidir enfocar la seva vida professional cap al món agrari i gastronòmic. Hem conegut la Mercè a través de Slow Food Tarraco, on participa des de fa un temps amb el restaurant Selmellà, tota una joia per al paladar al mig dels camps mediterranis del Pont d’Armentera. La Mercè ens ha presentat el seu germà, que des de fa uns anys conrea calçots ecològics al Pla de Santa Maria, molt a la vora del restaurant de cuina saludable i de proximitat. “Va ser després de viatjar per França i de col·laborar amb un projecte agroecològic que vaig decidir que em volia implicar més amb la terra”.

L’Adrià va començar treballant unes terres de secà de la família on, gràcies a l’ajut d’un bona colla de voluntaris a través del programa WWOOF, van poder adequar els camps per tornar a conrear-hi el que sempre s’havia conreat. “És terra de secà, i fem cigrons, llenties, cereals… El meu avi es va emocionar quan ho va veure de nou treballat”. L’empenta inicial és la que ha permès a l’Adrià posar en marxa els diferents cultius i trobar els canals de distribució per on vendre’ls. Per una banda, una part de la collita es consumeix a través de la Xarxaeco de Tarragona, una entitat sense ànim de lucre que fomenta una economia al servei de les persones i de l’entorn que habiten. I per l’altra, a través del restaurant Selmellà, on la Mercè cuina producte local i molt vinculat al que en cada estació de l’any aporta la terra.

“El fet de fer de pagès és una manera d’agafar més consciència sobre l’alimentació”

Un dels àpats estrella del restaurant Selmellà són les calçotades que organitzen amb els ecocalçots de l’Adrià. En aquest sentit, els germans han fet una aposta clara per fomentar la cultura tradicional de la zona i afegir-li el segell agroecològic de confiança i cura per l’entorn. Els ecocalçots formen part de l’IGP (Identificació Geogràfica Protegida) Calçot de Valls. En aquest sentit l’Adrià té molt clar que cal establir un estàndard de qualitat i que el distintiu de l’IGP compleix aquesta funció. “Les persones que els mengen han de tenir una garantia que és bo i que és l’autèntic Calçot de Valls”.

A més d’oferir les calçotades in situ, l’Adrià també ven des de la seva web els tres ingredients bàsics per fer una calçotada: calçots, salsa i pitets. Des del portal es pot fer la comada d’una manera molt senzilla perquè els usuaris puguin fer la calçotada allà on els plagui. “La nostra web és una porta de benvinguda al món ecològic”. L’Adrià ens explica que a la seva zona no hi ha molta gent que faci calçots ecològics, però que segurament cada vegada n’hi haurà més. La cultura de les calçotades es va estenent i la consciència cap al menjar ecològic també, per tant, és d’esperar que ens els propers anys siguin cada vegada més populars les calçotades ecològiques arreu del territori.

El futur d’ecocalçots l’Adrià el vol més diversificat i molt lligat a l’alimentació saludable. Ell segueix els principis de la macrobiòtica i li agradaria que cada vegada més persones es poguessin beneficiar del benestar d’una bona dieta basada en l’energia que cadascú necessita. “El fet de fer de pagès és una manera d’agafar més consciència sobre l’alimentació”. Entre altres projectes nous, té ganes de conrear espelta ecològica per poder fer farina per panificar. També li fa molta il·lusió reconvertir uns cirerers que hi ha als camps que voregen el Selmellà i així oferir una activitat ecoturística a les persones que s’acosten al restaurant. “M’agradaria que la gent escollís les cireres, per menjar aquí o per emportar-se-les a casa”. Queda palès que totes aquestes idees són les que donen forma i contingut a una nova manera d’entendre l’agricultura de secà i els espais agraris mediterranis, on s’amalgamen d’una manera màgica el camp i el menjar.

Si voleu tastar els ecocalçots podeu trucar a l’Adrià al telèfon 668 816 107 o entrar a la seva pàgina web i enviar-li un correu (info@ecocalsots.com). I sobretot us recomanem acostar-vos fins al restaurant Selmellà, menjareu divinament i us tractaran d’allò més bé!

Per a més informació: www.botiga.ecocalsots.com

 

L’IGP del Calçot de Valls

Ens trobem al cor de la temporada de calçots que, segons els experts, va des de principis d’any fins a finals del mes de març. Per garantir que els calçots es conreïn i es comercialitzin amb uns estàndards de qualitat mínims l’any 2001 es va crear formalment la IGP del Calçot de Valls.

La normativa estableix que la zona de producció són les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. També identifica els calçots que formen part de l’IGP perquè estan lligats, amb feixos de 25 o 50 unitats, per un cordill blau d’on penja l’etiqueta del pagès o la pagesa que els ha conreat.

A Catalunya hi ha un total de cinc IGP, que són: pollastre i capó del Prat, patata de Prades, vedella del Pirineu i poma de Girona. L’IGP és la denominació que designa els productes que procedeixen d’un lloc determinat i que tenen algunes qualitats especial que els fa únics. Us animo a tastar-los i, si són ecològics, molt millor!

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula