En Miquel, informàtic, va arribar a Cornudella l’any 1992 per fer treballs forestals. Provinent de Sant Adrià del Besòs, tenia molt clar que volia un altre paisatge per a la seva vida. L’any 1995, amb la Montse, pedagoga, vinguda també del Barcelonès, va a viure a Cornudella de Montsant, i el 1998 es fan càrrec plegats d’un servei de masoveria a l’Ermita de Santa Magdalena, propietat de l’Ajuntament d’Ulldemolins, a la falda de la Serra de Montsant. Després de quatre anys, i amb la vinguda de la Montsant, la segona filla, fan cap a Ulldemolins per mirar d’oferir als seus fills un entorn de socialització millor. “Vam venir a Ulldemolins a aprendre de la gent d’aquí. De vegades hi ha persones que vénen de fora que tenen moltes ganes de dir a la gent del país com han de fer les coses”, comenta en Miquel. Ells s’han sentit ben rebuts i ja formen part del poble des de fa anys.
Les feines de treballs forestals d’en Miquel cada vegada es fan més feixugues i complicades amb la canalla. Per buscar una certa estabilitat laboral i seguir vinculat a la terra, l’any 2009 demana l’ajut d’incorporació a l’activitat agrària. Sense una base territorial pròpia, van arrendant parcel·les properes a Ulldemolins que acaben certificant amb el CCPAE, plantejament que van tenir clar des del principi, per respectar els ritmes de la terra, recollir l’experiència dels pagesos que els han precedit i poder oferir aliments de qualitat i saludables. La Montse i en Miquel tenen avellanes, ametlles, oli, llegums, cereals, alls, cebes i tomacó, tot amb el certificat ecològic.
Van començar venent a majorista, però de seguida es van adonar que no podia ser que els oferissin uns diners que sovint no cobrien ni les despeses de producció, i que el preu final a les botigues fos tan diferent del que els pagaven els intermediaris. “Formem part d’un sector creixent de productors que ens volem desmarcar de l’elitisme que sembla que hagi d’anar associat amb el consum de productes ecològics i estem treballant per oferir als consumidors uns aliments de qualitat, produïts de manera ètica i sostenible, a un preu just per al productor i assequible al consumidor”. La Montse, incorporada a l’activitat agrària familiar el 2011 fruit de les retallades a Ensenyament, ens explica que la intenció és poder viure íntegrament dels ingressos que els proporcioni l’agricultura.
“Formem part d’un sector creixent de productors que ens volem desmarcar de l’elitisme que sembla que hagi d’anar associat amb el consum de productes ecològics”
Volen vendre el seu producte d’una altra manera per no dependre de les subvencions. “Creiem que haurien d’estar destinades a introduir millores i no a compensar els preus baixos que marquen els grans reguladors dels mercats” asseveren plegats. Part de la seva producció la venen a particulars, a la Cooperativa Gent del Camp de Tarragona, al Brot i a altres experiències agràries properes que ofereixen cistelles. També porten producte a una botiga d’Ulldemolins, que té una part de la clientela que no consumeix ecològic però que valora els seus productes per la qualitat i el gust. Amb tot, confien en l’intermediari ètic que sàpiga posar en valor els seus aliments i pugui dedicar-se dignament a la distribució fent arribar els aliments a les persones que els demanden.
La Montse i en Miquel encaren el futur amb il·lusió i molta feina encara per fer: ja tenen avançades les obres al costat de casa per disposar d’un magatzem més gran, amb obrador propi, i que aprofitaran per fer un petit espai de venda directa. Estan dissenyant la seva pròpia campanya de micromecenatge per tal de poder començar la comercialització al detall de la fruita seca partint de la seva base actual de clients i amics, ja que segons diuen, l’alternativa que ofereixen les entitats financeres majoritàries són molt lluny de respondre a les necessitats reals de petites empreses com la seva. “Nosaltres no tenim un problema de venda, tenim un problema de producció” em comenten convençuts. Quina base més bona per a un futur que albiren ple d’oportunitats per seguir vivint del que els agrada: lligats a la natura i oferint aliments saludables. Trobareu la Montse i en Miquel als telèfons 977 56 18 71 i al 630 67 04 56, i a ecomontsant@gmail.com. També a la pàgina 67 del llibre De Montsant a taula, catàleg de productors, una iniciativa del Parc Natural del Montsant.
Per a més informació: www.ecomontsant.blogspot.com.es
Llarga vida als cavalls
L’agricultura industrial ha anat foragitant les activitats tradicionals que es portaven a terme a les cases de pagès del nostre país. La Montse i en Miquel n’han recuperat una: l’ús dels cavalls per millorar la qualitat del sòl.
El que fan és acollir en pupil·latge als seus camps un parell de cavalls jubilats de l’activitat d’equitació. Aquest fet els permet mantenir a ratlla l’estrat herbaci dels camps de fruiters, alhora que aporten fems i orina als camps de manera natural.
Aquesta era una pràctica habitual que es feia abans de mecanitzar les feines del camp i d’introduir els agroquímics. A més, en Miquel està molt content de poder oferir una darrera etapa vital als cavalls molt més digna que l’escorxador!