Avui són els camps de Pals (Baix Empordà) els que ens sorprenen i ens regalen un dels millors arrossos que es conreen a les comarques gironines. Coneixerem una família que manté vives les il·lusions dels avis i rebesavis per portar a les nostres taules plats plens de salut.
L’arròs de l’Estany de Pals és el resultat del treball intens d’una família pagesa, dels seus somnis i també de la seva mirada posada en el futur. Parlem amb l’Albert, jove pagès que sempre ha tingut clar cap on volia caminar: conrear un producte de primera qualitat que fes feliç la gent i que s’allunyés del món dels agroquímics que de jovenet havia conegut.
La tradició arrossaire familiar s’ha de mirar amb una perspectiva de més de cinc generacions, fet que alimenta un lligam intens entre l’Albert i la terra que el rodeja. Després de treballar durant uns quants anys fora de l’explotació familiar, per guanyar-se la vida i per deixar espai entre la generació dels pares, decideix tornar-hi l’any 1989. En aquell moment la família produïa i comercialitzava l’arròs com la major part dels seus veïns.S’empraven unes dosis altes de producte químic i es venia l’arròs sense elaborar a un gran distribuïdor. L’any 2004 l’Albert fa un canvi de rumb i comença a dirigir el seu propi timó. “Vaig dir prou! Vull fer-ho bo i de qualitat, com els avis, prou de tanta merda i més seny”. Crea la marca Estany de Pals i dedica les energies a produir un arròs excel·lent seguint les tècniques antigues dels seus avantpassats.
L’Albert ha anat fent passos endavant i millorant tant com ha pogut la qualitat del producte que conrea. Des de fa molts anys que practica una producció agroambiental seguint els requisits d’una agricultura respectuosa amb el medi i l’entorn, reduint al màxim els pesticides, herbicides i adobs. El pas definitiu el va fer l’any 2010 quan va poder llogar una finca aïllada que li permet fer producció ecològica. “Allà no tinc cap veí que em contamini els camps, puc estar tranquil… a l’octubre ja tindrem la primera collida certificada pel CCPAE”.
“No em faré ric, però sóc feliç i estic fent el que m’agrada. Vull deixar als meus fills la terra que a mi em van deixar els meus avis”.
Quan l’Albert mira cap al futur, ens assegura que no té por, que el seu producte el té venut i que es pot anar guanyant la vida. “No em faré ric, però sóc feliç i estic fent el que m’agrada. Vull deixar als meus fills la terra que a mi em van deixar els meus avis”. Sentim amb les seves paraules que el cultiu de l’arròs és més que una activitat professional. Notem com es transmet un amor enorme per la salut, l’honestedat i la qualitat humana. En aquest sentit l’Albert està molt content amb les cooperatives de consum locals; diu que són un col·lectiu que valora enormement l’alimentació i la pagesia que fa possibles aquests aliments, que l’Albert reforça que són molt més nutritius, saborosos i saludables que els que ens ofereix l’agricultura convencional. “Aquesta gent patiran menys, estan cuidant la seva alimentació. Animo més persones a fer el canvi!”
Per gaudir de l’arròs de l’Estany de Pals us heu de posar en contacte directament amb l’Albert. També el podeu trobar a molts restaurants de la zona o en alguns dels catalans amb certificació de Km0 de Slow Food.
Per a més informació: www.arrosestanydepals.cat
El camí cap a la producció ecològica
Les paraules de l’Albert ens fan reflexionar sobre el món dels agroquímics. El seu pas endavant el va fer quan va decidir reduir al màxim l’ús de productes nocius als seus camps de cultiu. Per fer-ho, va començar aplicant els criteris de les mesures agroambientals de l’arròs, uns criteris que es dicten des d’Europa com una estratègia ambiental per millorar alguns cultius com ara l’arròs.
El pas següent que fa l’Albert és en direcció a la certificació ecològica a través del CCPAE. Per això ha de conrear l’arròs en una finca aïllada a la qual no arribi la contaminació dels camps veïns. Després d’anys de cerca, troba l’espai idoni per encaminar el seu projecte cap a la producció agrària ecològica certificada.
És important entendre la certificació ecològica com un camí cap a una producció respectuosa amb l’entorn i les persones. Al mateix temps és necessari entendre que la pagesia que parteix d’una producció convencional agressiva amb el medi ha de “desintensificar-se” a poc a poc. En els propers anys veurem com el segell del CCPAE va omplint cada vegada més aliments catalans. Hem de donar temps a la pagesia perquè faci els passos necessaris i li hem de donar suport consumint de manera responsable productes ecològics certificats, locals i de temporada.