Quedem al Celler Finca Parera perquè ha estat a través d’en Rubèn que he conegut la història de la Granja Marina. M’espera en Niceto per anar cap a l’explotació, que cau just al darrere del celler. Com que el camí no està en bones condicions, pugem al vehicle que acaben de reconvertir per poder fer la distribució directa de la carn, un pick-up adaptat amb un frigorífic que es pot treure i posar. “Aquest és un invent meu; en aquest món o et reinventes o plegues”. I va ser justament amb aquesta idea que en Niceto va decidir fa uns anys investigar sobre la cunicultura ecològica. Després de vint-i-vuit anys produint conills per a l’agroindústria, ha decidit fer el pas i tancar el cercle. “El món dels escorxadors i de les grans superfícies és una guerra; i guanyar sent pagès és molt complicat”.

La Marina i en Niceto fa més de dos anys que fan proves amb un espai separat de la producció que, fins fa poques setmanes, era convencional. Han anat provant com s’adeqüen les mares i les cries a una alimentació nova, a un espai molt més gran i a viure sense hormones i antibiòtics. “S’ha de potenciar la seva pròpia resistència; són animals valents”, m’explica en Niceto, que, des de sempre, els ha donat alfals dels seus camps. Aquesta alimentació els ha ajudat en el camí de la certificació ecològica. Han hagut de refer la granja convencional per adequar-se a la normativa ecològica, que, per sort, des de l’agost de 2012 s’ha modificat per facilitar la feina a la pagesia. Fins llavors era molt complicat poder criar conill complint tota la normativa. Actualment, algunes de les diferències amb la producció convencional és que en l’espai on abans hi havia cinc mares ara n’hi ha només una. “Ara és més relaxat, per a elles i per a mi”. Un altre tema fonamental per a la qualitat de la carn i per a la seva condició nutritiva és treure tots els productes químics del procés de producció. També s’elimina la inseminació artificial, cosa que implica que els animals festegen per poder concebre. Pel que fa al temps d’engreix, en l’ecològic és més llarg que en el convencional, i passa de seixanta dies a noranta abans no es va a l’escorxador.

En Niceto i la Marina van decidir fer el canvi perquè estaven cansats del model tradicional. “Produíem molta quantitat i no sabíem mai a quin preu ens ho pagarien”. Aquest és el gran mal de la pagesia que produeix per al model industrial, que esdevé un graó més de tota la cadena de producció i perd la capacitat de decisió i la implicació en el producte final. La il·lusió de la Marina i en Niceto és fer arribar un conill de molta qualitat directament a les persones que l’acabaran consumint. En produeixen menys, però són ells qui es queden el valor afegit de la seva feina, són ells els que decideixen a quin preu el vendran i són ells els que es responsabilitzen de tot el procés des de l’inici fins al final. “Aquest conill és amorós, surt molt bé, està molt ben cuidat i segur que és molt més nutritiu”.

“Aquest conill és amorós, surt molt bé, està molt ben cuidat i segur que és molt més nutritiu”

El futur de la Granja Marina es presenta ple d’esperança i bons auguris; la parella està molt animada. A més, tenen un fill de trenta-quatre anys que, si el projecte es consolida, s’incorporaria a l’activitat agrària familiar. “La nostra idea és créixer a poc a poc i fins on la nostra terra ens ho permeti; no volem ser grans”. De fet, fa només unes setmanes que han certificat el primer lot de conills. De moment, han fet tractes amb restaurants de Madrid, Saragossa i Bilbao, que van conèixer la seva aventura per un article a la revista The Ecologist. Però la intenció de la Marina i en Niceto és vendre el conill a prop de casa directament a les persones que el consumiran, a carnisseries de confiança i a les cooperatives de consum. “A mi m’agradaria que la gent de la zona el mengés; no més de trenta o quaranta quilòmetres”. De fet aquesta última setmana ja ha arribat a Barcelona, a la botiga Biospace i a la parada 152 de la Carme Vall-llobera del Mercat de la Boqueria. Si us hi voleu posar en contacte podeu escriure un correu a cunieco@hotmail.com o trucar al telèfon 600374967; us atendran encantats.

La pagesia tradicional fa el pas al món ecològic

Quan parlem de nova pagesia, a més de parlar de les persones que accedeixen per primer cop al sector agrari, també ens referim al grup emergent de pagesia tradicional que tria una manera nova de menar els camps i alimentar el bestiar.

Els fills i filles de famílies pageses mantenen el coneixement, la cultura i el llegat de l’ofici arrelat al món agrari. Malauradament, molts produeixen sota un model industrial que els desvincula de la seva professió pagesa. En aquest sentit, recuperar un model de producció més respectuós amb la terra i més connectat amb les persones que consumeixen els aliments enriqueix la pagesia del nostre país.

Experiències com la d’en Niceto i la Marina ens mostren una pagesia inquieta per donar respostes als reptes actuals del segle XXI. La societat necessita aliments de qualitat a la vora de casa. Avui estem de sort d’haver conegut els primers valents que certifiquen carn de conill ecològica!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula