Parlem amb en Pol, un jove de Navàs, al Bages, que un bon dia decideix viure al camp i dedicar-se a conrear la terra i engega el projecte de l’Horta de Busa. Sense orígens agraris i amb un passat barrejat entre el món de la mecànica i la fusteria, avui es dedica plenament al conreu de verdura ecològica. Explica que quan va començar a dedicar-se a la pagesia ho va fer d’una manera poc predeterminada. “No m’ho imaginava gaire, em vaig llançar a l’aventura”. Aquest camí de creure en el que li brollava de dintre és el que el va portar a conèixer la Tina i en Jordi, de l’Horta del Navarro, que sí que són fills de pagesia. La Tina havia treballat anteriorment de terapeuta, i ara es mou per incorporar-se a la pagesia com a professional. En Jordi sempre ha estat pagès, i ha fet diferents cursos a l’Escola Agrària de Manresa. Tots tres van crear l’any 2012 una cooperativa de treball associat per poder ajuntar la feina que feien des de l’Horta de Busa i la del Navarro. “Compartim la idea que fem alguna cosa més que verdures: estem col·laborant a millorar la qualitat de vida de la gent i del nostre entorn”. Amb aquesta premissa, tots tres joves dediquen cos i ànima a tirar endavant un projecte que ja està alimentant moltes famílies a la comarca del Solsonès i del Bages.

En Pol ens explica que actualment conreen unes dues hectàrees, de les quals una part són sota hivernacle. Entre tots tres es reparteixen les tasques, tant les del camp com les de venda i organització. La comercialització la fan directament a través de cistelles i també als mercats municipals de Solsona, Navès, Manresa i Súria. Conren tanta varietat com poden i el que no tenen ho compren a altres pagesos i pageses de proximitat i sobretot de molta confiança. Tota la producció que fan és ecològica. “Quan vam començar no ens vam ni plantejar que podia no ser ecològic; o era ecològic o no era”. Aquest convenciment és el que transmeten directament a les persones que regularment compren les verdures conreades als Horts de Busa i del Navarro. En Pol està content perquè tenen gent de molta mena que compra cada setmana al mercat. De tots els col·lectius el que més l’ha sorprès ha estat el de la gent gran: “Els avis em tenen el cor robat; la nostra verdura els recorda la que conreaven ells quan eren joves”. És interessant com l’agricultura ecològica ens retorna als orígens sense perdre de vista el moment present. És fantàstic que pagesos com en Pol, la Tina i en Jordi, ens portin a casa l’essència de la terra.

“Els avis em tenen el cor robat; la nostra verdura els recorda la que conreaven ells quan eren joves”

Quan demanem a en Pol què és el que més li agrada de la feina que fa, té molt clar que per a ell el més important és la suma de tot plegat; que és feliç fent tasques diferents cada dia i que l’una sense l’altra no tenen sentit. Trobem que és un enamorat de la seva feina, que se l’estima i que la fa amb molta cura. “No tinc mai la sensació d’anar a treballar; passen les hores i vaig fent”. De les seves paraules entenem que la seva feina és una manera de viure i que és molt més que una professió. El seu somriure el delata i ens deixa entreveure la satisfacció de poder viure d’allò que realment li agrada.

El futur de l’Horta de Busa i del Navarro és continuar fent el que fan plegats i, a més a més, mirar d’ampliar una part de les terres i dedicar-les a vendre a l’engròs. “La nostra idea és poder dedicar una part de la producció a la distribució ecològica, fer tres o quatre cultius bons per la terra que tenim i que aquest ingrés ens doni estabilitat”. De moment no tenen web i, segons en Pol, no la necessiten. El boca-orella els fa de mitjancer per escampar la bona nova i el correu electrònic els serveix per rebre les comandes.

Per a més informació: hortadebusa@gmail.com

 

Tomàquet Rosa del Cardener

Una de les funcions bàsiques que porta a terme la nova pagesia és la de recuperar varietats i espècies en perill d’extinció. El fet de canviar el model de producció i de valorar les coses autèntiques i properes enfront de les que vénen de lluny i no tenen essència, és el que obre la porta a tornar a conrear aliments que estan a punt de desaparèixer.

Des de l’Horta de Busa i del Navarro estan recuperant el tomàquet Rosa del Cardener, una varietat que es conreava tradicionalment a Súria i que té una gran qualitat organolèptica. És un tomàquet buit per dintre i que destaca pel seu color rosat i la seva pell fina.

Que la pagesia recuperi aquesta varietat permet que els veïns i veïnes de la zona en puguin gaudir. La trobem en botigues, parades de mercat i també en restaurants. Si passeu per Súria, tasteu-la, que us robarà el cor a la primera mossegada!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula