Parlem amb l’Anna Mas, responsable del projecte i impulsora de la idea. Ens explica que APRODISCA, Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà, treballa des de l’any 1989 per donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o amb risc d’exclusió social a la comarca. Arran de la crisi del sector de l’automòbil, per al qual treballaven fins llavors, l’entitat es planteja donar sortida a la seva missió a partir d’un projecte nou i innovador. És quan detecten l’oportunitat de posar en valor el territori, les terres i la gent que les treballa. “De terra sempre en tindrem, i la gent sempre haurà de menjar. Plantejar un projecte d’agricultura ecològica era arriscat en aquell moment, però jo veia clar que era la nova direcció a emprendre. Actualment, som un projecte en què l’objectiu són les persones i el vehicle l’agricultura ecològica”.

La realitat és que ja fa set anys que HORTUS APRODISCAe conrea, elabora i distribueix els seus productes ecològics, com ara melmelada de tomàquet picant, melmelada de taronja, sofregit de ceba, salsa romesco, olives arbequines, avellanes torrades o oli. Aquest fet és rellevant, ja que no es parla d’un projecte futur, sinó que les persones a qui va dirigida la iniciativa ja fa anys que hi participen. L’Anna ens explica que van haver de formar-se molt i de fer tot un procés de canvi de mentalitat amb relació al que fan i com ho fan. Al mateix temps també han anat teixint aliances amb altres entitats i persones que fan que el projecte d’HORTUS APRODISCAe tingui més força. Per exemple, fa uns mesos que han començat a treballar amb la Nova Associació Gent del Camp la comercialització conjunta dels seus productes. Aquest fet els permet arribar a més persones, amb més varietat de producte i aprofitar la logística compartida. “Treballar en grup té més sentit, sempre ho he vist molt clar… penso que els projectes sumen més i tenen més força; això sí, cal tenir paciència”.

“En un moment com l’actual som una llum d’esperança a la comarca per la gent que vol conrear aliments ecològics”.

Un altre dels punts forts d’HORTUS APRODISCAe és el fet de treballar amb menjar conreat als camps de la comarca, perquè els dóna una presència social extraordinària amb la gent del territori. I en aquest sentit, l’Anna ho té molt clar: “En un moment com l’actual som una llum d’esperança a la comarca per la gent que vol conrear aliments ecològics i també pels que en volem consumir i estem convençuts que una altra pagesia és possible”.

El futur del projecte és esperançador. L’Anna té clar que estan fent una tasca integral de producció, elaboració i distribució, al mateix temps que dediquen molts esforços a la sensibilització. El reconeixement de l’alimentació ecològica requereix explicar els beneficis per a la salut de les persones i per a la millora de l’entorn, per tal que la gent sigui més conscient del que s’està menjant. “Ens agrada el que fem, ens ho creiem i ho transmetem… aquesta és la força que ens farà triomfar per continuar generant llocs de treball a la comarca”. L’Anna ens recorda que els seus valors i els del projecte que impulsa es defineixen per la coherència, el rigor i l’autenticitat. Aquest segell de qualitat és el que els ha donat forces per arrencar i el que els dóna credibilitat de cara al futur a mitjà termini, que vulguem o no, sempre serà incert.

Per tastar els seus productes podeu passar per la botiga que tenen a Montblanc, o bé pels establiments adherits a la xarxa HORTUS. També podeu entrar al web i consultar tots els productes i serveis de què disposen. I a més a més, amb la nova aliança que han fet amb la Nova Associació Gent del Camp també podeu trobar més varietat d’horta fresca amb un circuit curt de comercialització.

Per a més informació: http://hortusaprodiscae.org

 

L’espai INNOVA: una xarxa d’emprenedors ecològics

Ja fa anys que l’agricultura ecològica és una realitat, però ha estat en els últims sis quan ha crescut enormement. L’aposta de cada vegada més persones per produir i per consumir de manera responsable amb l’entorn és el que està incrementant la visibilitat del sector i de tota la seva funció social, econòmica i ambiental a escala local.

En aquest sentit, l’associació APRODISCAe participa d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb el CEDRICAT i DINAMIS, que té per objectiu la generació de nous llocs de treball en el sector de la producció ecològica, així com el seu avanç cap a una situació de més solidesa, consolidació, cohesió i competitivitat.

Entre d’altres actuacions han creat l’espai INNOVA, un recull d’experiències sobre projectes innovadors sobre l’agricultura ecològica a Catalunya. L’objectiu és donar a conèixer les oportunitats i potencialitats d’ocupació en el sector ecològic a Catalunya i, alhora, fer un reconeixement a les persones impulsores d’experiències innovadores que ja estiguin en funcionament en aquest àmbit.

Crec que identificar i reconèixer la tasca compromesa que es desenvolupa al nostre territori permet acostar-nos a una realitat esperançadora de cara a un futur ple d’oportunitats. Cada vegada som més les persones que valorem tasques com les que fa HORTUS APRODISCAe, i aquest fet és revolucionari!

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula