Al llarg d’aquest primer semestre de l’Origen, hem conegut diferents exemples que ens han acostat a la realitat d’una part de la pagesia catalana. Des de la meva experiència com a investigadora, i també com a consumidora, us he volgut mostrar pagesos i pageses que estan posant en marxa un nou model agrari lligat a la terra, a la proximitat i a la qualitat dels aliments que ofereixen. Vull tancar la primera temporada de l’Origen amb una reflexió sobre aquesta nova realitat.

Cada dia mengem. Quan ens aixequem al matí, el nostre cos reclama l’aliment necessari per engegar la nova jornada. Passen les hores i continuem lligats a l’acte quotidià de menjar. I qui és, qui ens alimenta? Què hi ha al darrere de cada àpat que fem? Quina implicació social, territorial i ambiental porta associat el fet d’alimentar-nos? Aquestes preguntes ens porten a reflexionar sobre qui està darrere de la nostra alimentació i també qui volem nosaltres que hi sigui.

La nova pagesia són totes aquelles persones que es dediquen a l’activitat agrària des de l’estima per la terra, pels aliments que produeixen i per l’honestedat de la seva tasca agrària. Venen els seus productes tant a la vora com poden, directament a qui els ha de consumir, aposten per la producció ecològica i mantenen una escala de producció petita. Aquests tres trets són comuns en bona part de la nova pagesia, així com també la confiança en el futur del camp i dels aliments saludables.

L’Origen ha viatjat per les terres catalanes per presentar-vos alguns dels protagonistes de la nova pagesia catalana. He volgut fer un repàs per diferents racons de la nostra geografia amb l’objectiu de visitar una part de la multitud de realitats que existeixen.

El tastet ens ha servit per conèixer hortolans que fan cistelles i les distribueixen directament als seus consumidors. Al Vallès hem conegut La Verdolaga i El Rave Negre; a l’Empordà, La Teulera, i al Pallars, l’Hort de l’Acarona. També us he presentat Can Maia, a la Garrotxa, que a més d’oferir els productes d’horta frescos, també els envasa i els ofereix de l’hort al pot; i La Montoliva, al Tarragonès, on conreen hortalisses, cereals, llegums i fruiters. Ens hem acostat als arrossers de l’Empordà, on hem conegut l’Arròs de Pals, un autèntic regal per a la cuina catalana i on podem trobar diferents varietats d’arròs. Pel que fa a les vinyes, ha estat Solà Clàssic el primer celler que hem conegut, on des de les terres de la llicorella al Priorat elaboren un vi extraordinari. I les oliveres que hem visitat han estat les d’Organic Fruit, un pagès que cerca l’excel·lència en la producció del seu oli al Camp de Tarragona.

Pel que fa als productes ramaders, hem conegut els ramats de vedella de muntanya del Pallars Sobirà a través de Vita Carn i del Ripollès amb Pirinat. Els pollastres, envoltats de natura, els hem trobat al Pallars Jussà, a la Torre d’Erbull, un indret privilegiat per a la cria de bestiar. Al Berguedà, a Cal Pauet, hem descobert el xai d’ovella ripollesa que s’alimenta dels cereals i farratges de la mateixa finca, cosa que tanca tot el cercle. I finalment, a la Noguera, hem conegut el Conill Com Cal, una aposta clara per la qualitat de la carn de conill.

Totes aquestes experiències agrícoles i ramaderes tenen molts trets en comú. Són pagesos i pageses compromesos amb el seu mètode de producció, amb la relació amb el consumidor i amb la qualitat del producte final. A més, es percep en cada un dels casos una estima molt intensa per la terra i per tot el que n’emana. La nova pagesia s’emociona quan parla del que fa, de com ho fa i del perquè de tot plegat. Veiem en cadascun dels rostres que hem anat coneixent una mirada clara plena d’il·lusió i de confiança en el futur. S’estimen el que fan, estan orgullosos de ser pagesos i estan convençuts de posar el seu gra de sorra per deixar el món una mica millor de com el van trobar. Són persones excepcionals que fan aliments de molta qualitat. Són conreadors de salut i benestar. Sense ells, les nostres taules serien molt més pobres en nutrients i en compromís amb el territori.

Des d’aquí els vull felicitar de nou i els vull agrair la seva tasca constant de dedicació a la terra, gràcies! També vull encoratjar els consumidors a cercar la nova pagesia que tenen a la vora de casa. Cada vegada hi ha més experiències agràries que van omplint el territori de realitats productives diverses. Trobareu hortalisses, fruites, carns, olis, vins, cereals… tot el que necessiteu per alimentar-vos, us ho pot oferir la nova pagesia catalana. Cerqueu-la. L’Origen continuarà presentant-vos cada 15 dies una nova experiència agrària i si teniu alguna proposta nova, escriviu a nmonllor@etselquemenges.cat

Per a més informació sobre la nova pagesia us podeu descarregar el treball doctoral Explorant la jove pagesia: camins, pràctiques i actituds en el marc d’un nou paradigma agrosocial. Estudi comparatiu entre el sud-oest de la província d’Ontario i les comarques gironines.

El sorgiment de la nova pagesia: un fenomen global

La nova pagesia és un fenomen que es pot caracteritzar a escala global en bona part dels països industrialitzats. És una tendència que neix per recuperar el model agrari previ a la revolució verda i que al mateix temps combina els avantatges que ofereix la tecnologia del segle XXI. La nova pagesia és una realitat en tots aquells territoris on s’ha erosionat a marxes forçades la tradició agrària i on, en conseqüència, ha sorgit una resposta activa a defensar la pagesia lligada a la terra, així com tota la seva multifuncionalitat.

La tesi doctoral defensada a la Universitat de Girona l’octubre del 2011, i basada en una anàlisi comparativa, posa de manifest els trets comuns entre Catalunya i Ontario (Canadà) pel que fa a la incorporació de persones joves al sector agrari. Emergeix en totes dues àrees un nou paradigma agrosocial en què els valors s’arrelen a la cultura local, a la cura per l’entorn i a la qualitat dels aliments, entre d’altres. S’identifiquen iniciatives innovadores que mostren com una activitat agrària sostenible és viable i, a més a més, és totalment necessària. La nova pagesia −a Catalunya, al Canadà i a molts altres indrets del món− es reinventa i cerca el seu espai per crear estructures agràries de futur.

Els exemples que l’Origen us ha presentat al llarg dels últims mesos són mostres clares de com la pagesia és una activitat clau per a la nostra salut i la del nostre entorn. I així com hem anat coneixent exemples catalans, en trobaríem milers si caminéssim pels camps de països veïns!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula