Concretament visitem la Teulera, una experiència agroecològica al municipi de Lladó (Alt Empordà) on es respira caliu, compromís i empenta.
Parlem amb l’Anna, que ens relata la història que van començar l’any 2008 amb la seva parella, l’Oriol, en un mas quasi abandonat de la seva família. Ens explica que mentre estava estudiant enginyeria agrícola ja li recorria interiorment un desig d’acostar-se a la terra des de la pràctica, de recuperar el que feien antigament en aquest mas i de fer de la seva activitat professional una forma de vida lligada a la terra. Mentre acaba la formació a la Universitat de Girona té la sort de poder treballar braç a braç amb persones que li obren la porta al món de l’agricultura ecològica. “Em va agradar, vaig aprendre molt i cada vegada em motivava més”. El pas següent va ser anar a viure al mas de l’Empordà, on, empentats per una amiga pagesa, comencen a veure i a sentir, des de la il·lusió i la confiança, una activitat agrària en les terres sense ús de la família.
Actualment la Teulera és una experiència agrària dedicada al cultiu d’horta variada (tomàquets, enciams, mongeta, ceba, alls, etc.) en què destaquen alguns conreus que els caracteritzen, com el pèsol, el calçot i el nap negre. Ofereixen cistelles setmanalment que reparteixen en quatre punts de distribució a Lladó, Navata i Figueres. La comanda es pot fer fàcilment per Internet, fet que agilitza la gestió del que cal collir i preparar cada setmana. L’Anna i l’Oriol han anat, a poc a poc, fent de la Teulera un espai còmode per treballar-hi i conrear aliments de qualitat. El que va començar sent una prova és avui una activitat pagesa que els permet pensar en positiu quan miren endavant. Tot un exemple d’empenta d’una parella jove que creu en el que sent i actua en consonància amb el que la motiva.
“Tenim l’esperança de poder viure tota la família dignament del que aquests camps ens donen cada temporada”
Una de les particularitats de la Teulera és que s’organitza amb pagesos i pageses veïns amb qui comparteix una mateixa manera de fer i pensar. Cooperen amb altres pagesos de l’Empordà i de la Garrotxa, amb qui intercanvien formació, experiència, llavors, conreus, etc. Es reuneixen cada quinze dies per posar en comú la planificació de les collites, per intercanviar productes i també per teixir un espai de confiança i suport mutu. Al mateix temps també formen part de la Xarxa de Pagesos Agroecològics de Catalunya, entitat que agrupa diversos nuclis arrelats a diferents punts del territori. Segons l’Anna, aquesta xarxa els permet aprendre cada dia una mica més, sentir-se més segurs amb les seves dedicions i abastar més tipologies de conreus. “Sols no ens n’hauríem sortit, però el fet de formar part de la Xarxeta ens ha facilitat molt les coses”. L’agroecologia entén que l’activitat pagesa va més enllà de conrear aliments i incorpora en la seva definició aspectes com el treball en grup, l’intercanvi de coneixements, les relacions justes entre les persones, la transparència, el compromís amb les generacions futures, etc. L’agroecologia és una manera de fer pagesa que reivindica la funció social i ambiental de l’activitat agrària, més enllà d’una visió merament productiva.
L’Anna creu que, en el futur, cada vegada més gent serà conscient de la importància de l’alimentació i dels productes conreats prop de casa. Està contenta d’haver convertit l’antic mas familiar en un espai que els identifica i que els permet viure del que els agrada fer. A més, remarca la importància de retornar a la terra la seva condició de productora d’aliments saludables. “Tenim l’esperança de poder viure tota la família dignament del que aquests camps ens donen cada temporada”.
Si voleu gaudir setmanalment de les cistelles agroecològiques de la Teulera, podeu trucar a l’Anna (646645045), escriure un correu a lateulera@gmail.com o visitar el seu web.
Per a més informació: http://lateulera.pagesosagroecologics.com
Custòdia agrària: un paisatge que alimenta
La Teulera forma part d’un projecte nou de la IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura) que vol donar suport, fomentar i difondre l’activitat agrària respectuosa amb l’entorn i que s’emmarca dins del Grup de Custòdia Agrària del la XCT (Xarxa de Custòdia del Territori), des d’on es promouen diferents iniciatives entorn de la pagesia.
El projecte s’ha posat en marxa conjuntament amb el GOB Menorca (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa), entitat que fa temps que treballa temes relacionats amb la conservació i dinamització dels espais agraris. Els objectius del projecte són diversos i inclouen tant aspectes tècnics –com per exemple fer un seguiment de les finques–, de caire més social –com difondre l’activitat pagesa a les escoles– o també de dinamització econòmica –com ara organitzar mercats de productes de la terra.
La custòdia agrària neix, entre altres coses, per posar en valor l’activitat pagesa, per difondre la importància de mantenir viu el territori i per enxarxar els actors que treballen d’una manera semblant per poder-los enfortir. És una acció més per dignificar la feina ben feta de la nostra pagesia, de les seves hores de feina i de tot l’amor i estima que dedica al conreu d’aliments bons i plens d’energia. Enhorabona!