Ens rep l’Òscar, un enginyer tècnic agrícola i màster en Agricultura Biològica de formació, i un jove cerveser de vocació que des de fa un temps es dedica en cos i ànima a elaborar cervesa artesana de qualitat. La seva història va començar el 2009 al poble de Farrera, al Pallars Sobirà, elaborant cervesa casolana conjuntament amb alguns veïns del poble. Les primeres proves van ser molt gratificants i l’Òscar va continuar indagant en el món cerveser. Va llegir, va assistir a cursets, va contactar amb cervesers consagrats… en definitiva, es va moure per intentar conèixer el sector i poder prendre la decisió de professionalitzar la seva il·lusió. “La curiositat em va portar a conèixer molta gent, els seus projectes i el que es movia a Catalunya al voltant de la cervesa… tot això és el que m’ha portat fins al punt on sóc ara”. L’Òscar també ens explica que el nom de La Vella Caravana el va triar per la proximitat amb els noms de cerveses artesanes angleses i que, a més a més, fa referència a una caravana de fusta instal·lada des dels anys vuitanta al poble de Farrera, on va créixer la seva companya.

Un cop pren la decisió que vol moure fitxa i dedicar-se a l’elaboració de cervesa artesana, cerca la manera d’associar-se i arrelar el projecte perquè des de l’inici tingui un caire de realitat present i futura. Així s’associa amb la Carla, la seva cunyada, una jove model molt motivada a fomentar la cervesa de qualitat i que s’implica plenament a participar en el naixement de la nova empresa. “Va ser una connexió bastant ràpida, ella ha aportat el capital i jo poso la feina”. Per tant, la Vella Caravana és un tàndem entre un apassionat mestre cerveser i una model amb una visió clara de participar d’un projecte de futur en el món de la cervesa artesana. Aquesta unió és la que ha fet possible obrir el primer obrador cerveser de la plana de Lleida i adequar els baixos d’una casa de Menàrguens per obtenir el registre sanitari necessari per elaborar cervesa artesana. “Jo fa molt temps que faig proves, però ha estat aquest estiu quan finalment he pogut començar a comercialitzar amb el número de registre i amb les etiquetes ben posades”.

“Fins ara hi ha hagut una dictadura de sabors imposada per les grans marques i ara la gent ha tastat la cervesa d’autor i la valora”

Si una cosa defineix l’Òscar és la seva capacitat d’innovar i de proposar noves idees. Tant és així que actualment comercialitza quatre cerveses diferents. Per una banda, Lo Terròs, una cervesa d’estil American Brown Ale de color marró fosc i dolça, amb una delicada aroma de cacau, mel, sèsam negre, caramel i cafè. Després, la Dunkel Dunk, una cervesa d’estil Dunkel Weizen amb un 65% de blat amb escuma molt cremosa i refrescant. Pel que fa al sabor, es caracteritza per tenir vainilla, banana i un punt subtil de cacau. També hi ha la Boira, una cervesa d’estil Weissbier amb un 50% de blat i de color daurat. És una interpretació una mica més amarga i amb més alcohol que les seves germanes alemanyes. Té un gust molt refrescant i afruitat. I finalment, la Flor de Llúpol, que és una cervesa d’estil American Pale Ale, de color daurat i molt amarga gràcies al llúpol, que s’expressa en tota la seva plenitud. A banda, de tant en tant, l’Òscar fa alguna nova proposta com la Smile que va elaborar pel Petit Burg Festival l’estiu passat, una cervesa semblant a la Flor de Llúpol però amb més d’alcohol. A més, l’Òscar està obert a noves propostes com, per exemple, la que li ha suggerit recentment l’Ecoxarxa de Lleida per elaborar cervesa artesana ecològica. Actualment, a Catalunya només n’hi trobem dues, que són l’Ecolupulus de la Companyia Cervesera del Montseny i la Toc d’Espelta, elaborada per Art Cervesers amb ingredients produïts a l’espai agrari de Gallecs.

L’Òscar és optimista mirant el futur. Està convençut que la cervesa artesana cada vegada està guanyant més protagonisme a les terres catalanes i que les persones que la consumeixen cerquen la qualitat i l’originalitat que només els petits elaboradors poden garantir. “Fins ara hi ha hagut una dictadura de sabors imposada per les grans marques i ara la gent ha tastat la cervesa d’autor i la valora”. L’Òscar fa una producció petita que li permet marcar el seu ritme d’elaboració i distribució, fet que li dóna la llibertat de traçar un camí més autònom en funció del que té i del que el mercat li demana. “Per mi ara el repte més gran és mantenir i millorar la qualitat de la cervesa, aquest és un tema que tot el gremi de cervesers hem de tenir molt clar, no podem abaixar la guàrdia!”.

Si voleu provar la cervesa artesana de la Vella Caravana, us podeu posar en contacte amb l’Òscar directament. També podeu passejar-vos per les diverses Fires de cervesa artesana que es fan arreu del país, que cada vegada són més i de més qualitat. I també la trobareu a diferents bars, restaurants i botigues on valoren l’aposta de la cervesa feta des del cor.

Per a més informació: www.lavellacaravana.com

La dificultat de trobar maltatge local i ecològic

Un tema pendent a Catalunya en relació a l’elaboració de cervesa artesana i local és l’origen de la matèria primera. L’Òscar ens explica que només un 15% de tot el gra que utilitza per fer la cervesa el compra a la zona, en concret a Tarroja de Segarra, on La Garbiana Artesana produeix cereals ecològics. La resta d’ingredients provenen de diferents països europeus com Anglaterra i Alemanya; i fins i tot d’altres continents com algunes varietats de llúpol que es produeixen als Estats Units i a Nova Zelanda.

En aquest sentit, es troba a faltar matèria prima de proximitat perquè els elaboradors catalans puguin fer veritable cervesa local i, si és possible, ecològica. L’Òscar està convençut que existeix un buit i que l’haurien d’omplir persones emprenedores, tant per conrear el cereal i els llúpols, com per elaborar el maltatge o per crear un laboratori de llevats.

L’Òscar està a disposició de qualsevol persona que necessiti més informació en relació al desenvolupament d’aquests nous projectes. A més, està convençut que darrere de l’elaboració de la cervesa artesana hi ha tota una amalgama de relacions socials i econòmiques que donen força i empenta al territori que les conrea, més enllà dels sabors i aromes meravellosos que aquesta cervesa ens ofereix.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula