La Verdolaga és el nom que en Pere i l’Alfred han posat al projecte d’horta ecològica que està germinant en una de les zones agràries per excel·lència del Vallès, el pla de Llerona. En l’actualitat, l’activitat industrial i residencial ha engolit molts dels camps de conreu de la zona i ha deixat de banda l’activitat pagesa. A contracorrent, l’esperit jove i emprenedor d’en Pere i l’Alfred manté actives i valentes unes terres que comencen a dibuixar un paisatge d’horta nou entre la urbanitat creixent. Anys enrere, els camps es dedicaven exclusivament a fer patata, cereals i mongeta del ganxet. Però l’estiu de 2010 la finca agafa un altre rumb i marca la direcció vers l’horta ecològica basada en varietats antigues i locals.
En Pere s’ha criat a Can Tinet; des de ben jovenet que treballava el camp amb el seu pare, fins que un dia se’n va cansar i va marxar a la construcció. Anys més tard, sent que la terra el reclama i que torna a tenir sentit posar els camps familiars en actiu. Gràcies a en Pep Salsetes, un cuiner reconegut de la comarca, s’introdueix en el món de les varietats antigues i locals d’horta. És llavors quan coneix l’Alfred, un ambientòleg de Montcada i Reixac que vol començar un projecte nou lligat al món agrari. “Ens vam trobar en un sopar i sense conèixer-nos de res, mira, va néixer La Verdolaga!”.
Avui, conreen una gran varietat de verdures que distribueixen majoritàriament entre els seus cistellaires. “La cistella és vendre directament el teu producte al consumidor”. Han triat l’opció de fer una cistella tancada amb la qual ofereixen a les famílies producte exclusivament de temporada. Es paga el mateix preu a l’estiu que a l’hivern, malgrat que el camp no presenta la mateixa activitat. “Els cistellaires han d’entendre que a l’estiu hi ha més producció i diversitat i que això fa que les cistelles siguin més generoses… en canvi ara no podem oferir tanta varietat ni abundància; el camp dóna el que dóna”.
A l’Alfred i a en Pere els agrada remenar la terra amb les mans, tenir cura del menjar que conreen i oferir la màxima qualitat als seus clients. Per fer-ho han optat per recuperar varietats antigues i locals, com ara l’enciam escaroler, la ceba morisca, la col de pell de galàpet o diferents varietats de tomàquets com la rosa ple, el cor de bou o la malacara. Algunes les recuperen ells mateixos i d’altres les compren a Les Refardes o mitjançant l’associació Llavors Orientals.
En ple mes de febrer, caminem pels camps i trobem una horta diversa acolorida pel tarannà de l’hivern: calçots, ceba tendra, api, col llombarda, bleda, espinac, carxofa, porro… Tota una festa arrelada a la terra! “No ens centrem en coses grosses, sinó locals, en les varietats d’aquí, que s’adapten millor, malgrat que de vegades no són tan productives”.
“Malgrat la crisi hi ha un mercat que va creixent, hi ha gent compromesa amb el territori que busca un contacte amb el pagès, un producte bo i fresc… nosaltres els hi podem oferir això”.
Quan li preguntem a en Pere com s’imagina La Verdolaga d’aquí a cinc anys ens mira i ens diu: “Volem ser feliços, continuar el que estem fent i poder viure del camp dignament… No té més”. Tenen al cap elaborar conserves conjuntament amb una futura associació de productors i elaboradors del Vallès, en un obrador que està en projecte a La Catxaruda, a Santa Eulàlia de Ronçana. També els agradaria augmentar el nombre de cistelles, i tenir un contacte més directe amb restaurants i menjadors escolars que valorin la seva tasca de producció ecològica, local i de temporada. Creuen en el futur de l’agricultura de proximitat, de les varietats locals i de la producció ecològica de confiança. “Malgrat la crisi, hi ha un mercat que va creixent, hi ha gent compromesa amb el territori que busca un contacte amb el pagès, un producte bo i fresc… Nosaltres els podem oferir això”.
Si voleu tenir l’horta de La Verdolaga a casa només cal que us feu cistellaires. Podeu organitzar un grup de consum propi, us podeu afegir a algun que ja funcioni o podeu encarregar una cistella directament. També podeu trobar alguns dels seus productes ecològics d’horta en diverses botigues de la zona (consulteu el seu web).
Per a més informació: www.verdolaga.cat
La recuperació de varietats antigues gràcies a la pagesia jove
L’agricultura industrial fa prevaldre la productivitat de les collites i deixa de banda la relació amb l’entorn i la història agrària del lloc. Durant les últimes dècades, les llavors millorades per l’agroindústria han colonitzat la major part dels camps de conreu de la pagesia catalana.
Davant aquesta agressió a la cultura, la història, el coneixement local, la diversitat genètica, l’ecologia i l’autonomia, neix un moviment a favor de recuperar varietats antigues i locals. Diferents entitats locals es dediquen a recuperar les llavors que conreaven els nostres avis, sobretot en petits d’horts autoconsum. Per exemple, en el cas del Vallès trobem Llavors Orientals, una associació de productors i aficionats que voluntàriament estan recuperant les llavors de les generacions antigues.
És gràcies a la pagesia jove, la tradicional i la nouvinguda, que tornem a tenir varietats antigues d’horta i fruita a la taula de casa. Són els joves els que lluiten per mantenir viva la feina que durant dècades els nostres avantpassats van anar fent a l’hora de seleccionar i millorar les varietats que s’adapten més bé a cada territori. Sort en tenim!