Parlem amb en Jordi i la Gemma. Tots dos coneixen bé la història de l’Hort de Ca la Cistellera, perquè tots dos hi són des de bon principi. Els inicis es remunten a l’hort de consum propi que anaven conreant any rere any als camps de casa. Aquell hort era cada vegada més gran; tal era la seva dimensió que donava per repartir entre amics i familiars i encara en quedava un bon grapat per fer conserves. “Fèiem hort per nosaltres i com que ens agradava molt en vam fer més mica en mica; a més la gent propera va començar a dir-nos que volien pagar alguna cosa. Va ser llavors quan vam començar a pensar a dedicar-nos-hi professionalment”.

Després d’uns quatre anys des que la idea de dedicar-se a la pagesia va començar a quallar, en Jordi i la Gemma han anat fent passes vers la consolidació d’una activitat econòmica autònoma. Fa dos anys, en Jordi va voler demanar la incorporació com a jove agricultor, però malauradament el procés administratiu el va aturar. Com que a casa seva eren pagesos i ell tenia cura de la granja de porcs de la família, doncs ja s’havia donat d’alta com a pagès. Aquest fet implica actualment, a Catalunya, que no es pugui accedir a l’ajut que la Generalitat té obert per a les persones que volen entrar de nou al sector agrari. Però com que la convicció era més forta que les adversitats, van començar a invertir estalvis, temps i estima en el que avui és l’Hort de Ca la Cistellera. Entre altres coses, en Jordi va fer el curs d’horticultura ecològica a l’Escola de Capacitació Agrària de Manresa, fet que li va aportar coneixements tècnics i també el contacte amb gent diversa del sector que estava fent coses similars.

D’altra banda, serà el 2013 quan la Gemma sí que podrà incorporar-se al sector agrari com a jove pagesa. Això significarà un pas important per a l’Hort de Ca la Cistellera, ja que podran enfocar l’horta ecològica que actualment menen amb una visió més estratègica per tal de poder-s’hi dedicar professionalment. “En tenim ganes; nosaltres sempre hem menjat ecològic a casa i pensem que l’alimentació ha de ser així. Jo venia d’estudiar integració social i naturopatia, i ara sento que dedicar-me a l’hort és el que vull, així que demanaré l’ajut i em faré pageseta”.

 “Nosaltres sempre hem menjat ecològic a casa i pensem que l’alimentació ha de ser així. Jo venia d’estudiar integració social i naturopatia, i ara sento que dedicar-me a l’hort és el que vull”.

L’evolució de l’Hort de Ca la Cistellera ha anat de la venda a familiars i amics, passant per la distribució de cistelles ecològiques a dues botigues de Lleida fins a la distribució actual, en què han fet el pas cap a Barcelona, a servir a un restaurant de cuina ecològica i a dues cooperatives de consum ecològiques. I és que la resposta de les persones que mengen el que creix als camps ecològics de Juneda és molt engrescadora. “La gent valora la temporalitat, el fet que sigui fet per nosaltres i sobretot el sabor i la frescor que troben quan arriba la cistella a casa”. Aquests trets són clau per poder avançar i arribar a assolir un nombre mínim de distribució que els permeti guanyar-se la vida amb tranquil•litat.

En Jordi i la Gemma són optimistes mirant el futur. Creuen que cada vegada hi ha més gent que valora el menjar ecològic i de proximitat. Una de les seves fites properes és fer el mercat setmanal de Juneda, ja que tenen ganes que els veïns puguin gaudir de les verdures que conreen a l’hort. També tenen pendent obrir una pàgina web pròpia per tal de donar-se a conèixer i d’oferir una cistella més variada als clients amb productes de pagesos i pageses properes. “Ens agradaria potenciar el que és d’aquí, com per exemple els formatges de petits artesans”.

Si voleu saber més de l’Hort de Ca la Cistellera podeu trucar-los al 678322218 o escriure un correu a hortdecalacistellera@gmail.com. També podeu demanar una cistella i anar a cercar-la als punts de distribució que tenen a Lleida i Barcelona. I si voleu acostar-vos a Juneda, a part d’uns camps preciosos trobareu dues persones excepcionals. Tot un regal de la natura!

 

La visibilitat de la Nova Pagesia

Dedicar-se a la pagesia actualment comporta un munt de reptes, alguns d’antics i altres de molt més nous. Seguint el model que la Nova Pagesia està portant a terme al territori, una de les claus d’èxit per poder guanyar-se la vida és que l’activitat pagesa que es porti a terme sigui visible.

Avui dia les tecnologies de la informació ens posen a l’abast un munt d’opcions i eines per poder donar-nos a conèixer a través de la xarxa. Cada vegada hi ha més espais a Internet per ser present al món, i en aquest cas, tenir un espai propi per poder explicar què es fa i de quina manera és un punt a favor per donar-se a conèixer.

En Jordi i la Gemma tenen pendent obrir una pàgina web per tal que els clients ho tinguin més fàcil per comprar, per saber com va l’hort i per poder fer consultes puntuals. Penso que l’Administració pública hauria de posar a l’abast de les noves generacions de joves pagesos i pageses recursos tècnics per facilitar l’ús de les noves tecnologies de la informació per part de la Nova Pagesia. Confio que aviat arribarà!  

 

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula