La família Pastoret fa més de seixanta anys que viu de l’activitat agrícola i ramadera al municipi de Molló, al Ripollès. Es dediquen en cos i ànima a conrear els camps, a tenir cura del bestiar i a allotjar els agroturistes a les seves estances rurals. En Josep, el pare, m’explica que ell i la seva dona, la Teresa, així com el fill, en Marc, viuen de la pagesia a la finca familiar. “Aquí tenim una mica de tot, des dels conills i pollastres que fem per a casa, fins al bestiar que venem a fora o els allotjaments on s’estan els turistes”. Tenen l’activitat molt diversificada entre les vaques, les ovelles, les cabres i les eugues, bestiar que, des d’aquest any, compleix els requisits del CCPAE. Tots els camps i les pastures es conreen sota els criteris de l’agricultura ecològica. “Fem el que hem fet sempre, l’únic que ha canviat és la quantitat de paperassa que ens demanen per poder tenir el segell”. En Josep es queixa de la burocràcia que suposa certificar la producció amb el CCPAE, tot i que és conscient que, pensant en el consumidor final, la certificació és necessària.
Conec en Josep perquè, entre altres coses, és el president de la Cooperativa Ramadera de Molló, que des de fa uns anys promociona les qualitats nutritives i organolèptiques de la trumfa de la Vall de Camprodon. “Aquesta patata és la d’aquí, s’hi fa molt bé i té el gust de les nostres muntanyes”. Aquest conreu tradicional, que es remunta al segle XVIII, havia estat un dels motors econòmics a la Vall de Camprodon fins que, als anys cinquanta, va deixar de tenir tanta demanda. Després d’unes dècades en què la patata va deixar de ser popular, a final dels noranta, la Cooperativa Ramadera de Molló torna a creure en la trumfa de la Vall de Camprodon com un producte autòcton i de molta qualitat, i tornen a organitzar-se per vendre directament la seva producció. Al grup de productors n’hi ha que conreen amb criteris ecològics i d’altres que encara són convencionals. En Josep m’explica que les que primer s’acaben són les ecològiques, que des de fa uns anys es venen molt bé a les cooperatives de consum i a algunes botigues de barri de les comarques gironines. “Ara són les trumfes ecològiques les que es venen més bé; hi ha gent que les valora més”.
Els productors de la Vall de Camprodon treballen amb una trumfa de molta qualitat a partir d’un cultiu que segueix el reglament de producció supervisat per una entitat certificadora oficial (EICG). Aquesta homogeneïtzació s’ha aconseguit sembrant una llavor certificada i un maneig que té en compte el cicle natural de la planta amb les tècniques tradicionals de la Vall de Camprodon. Se sembra al mes de maig i es recull cap a final de setembre. Al gener encara són en temporada perquè s’hi guarden molt bé fins que comencen a pujar les temperatures, cap al mes de març. Les trumfes de la Vall de Camprodon ecològiques es guarden en espais frescos sense cap mena de conservant o additiu. “Les nostres patates es guarden molt bé fins a final de l’hivern, i si veus algun grill… és bon senyal! Vol dir que no hem llençat res”.
“Les nostres patates es guarden molt bé fins a final de l’hivern, i si veus algun grill… és bon senyal! Vol dir que no hem llençat res”
La trumfa de la Vall de Camprodon forma part de la marca de garantia Producte del Ripollès, que uneix sota un mateix paraigua els productors i elaboradors de la comarca amb l’objectiu de defensar la qualitat de la seva feina a través dels aliments que produeixen. A més de la trumfa hi trobareu poltre de muntanya, vedella, xai, cabrits, formatges i altres derivats lactis, i dos productes que s’identifiquen d’una manera clara amb el Ripollès: la llonganisseta del Ripollès i la coca del Ripollès. Reclams que el territori posa al vostre abast perquè els pugueu gaudir a taula. La pagesia i les persones que hi treballen estan cada vegada més convençudes de la importància de produir amb criteris ecològics per tenir un resultat molt més saludable.
Si voleu provar les trumfes de la Vall de Camprodon, podeu trucar directament a Mas el Carol als telèfons 972 740 561 i 686 074 596; o bé a la Cooperativa Ramadera de Molló al 972 741 001. Les trumfes es venen envasades en sacs de cinc, vint-i-cinc i quaranta quilos segons el que necessiteu. I si voleu encarregar algun dels Productes del Ripollès, només cal que us adreceu a la pàgina web de la marca de garantia. I sobretot, feu una visita al Ripollès, que en quedareu enamorats!
Sembrar les trumfes: llavor ecològica certificada
Per sembrar patates cal que en tinguem de guardades de l’any anterior, i si a més es vol que siguin certificades ecològiques han d’estar inscrites al Registre Oficial de Proveïdors de Material Vegetal.
Al Mas Carol han estat pioners a l’hora d’obtenir llavor ecològica certificada amb una prova pilot portada a terme per la Generalitat de Catalunya. Han aconseguit que en l’actual campanya 2013-2014 s’hagi obtingut la primera producció de llavor de patata de sembra certificada per poder dedicar a la venda. La idea és que, durant els propers anys, més explotacions agràries s’hi puguin adherir i que els pagesos de la Vall de Camprodon tinguin una altra font d’ingressos per complementar la seva activitat principal.
Aquesta aposta del grup de productors de trumfes de la Vall de Camprodon de la cooperativa Ramadera de Molló és un pas més per promoure i estendre el conreu de la trumfa ecològica a altres llocs del territori, sempre que les condicions ambientals s’hi adeqüin.