La història de Mas Marcè es remunta sis generacions enrere, quan els avantpassats d’en Manel feien la transhumància entre les muntanyes pirinenques i la plana empordanesa. L’activitat tradicional de pastor es va acabar instaurant a Siurana, quan l’avi d’en Manel va decidir establir-s’hi i continuar l’activitat amb un punt d’ancoratge que els donés més qualitat de vida. En Manel no va continuar l’explotació familiar dels pares en acabar els seus estudis. Va preferir sortir a treballar pel seu compte fent de comercial i esperar el moment idoni per fer el relleu de l’activitat familiar. És l’any 2006 quan decideix tornar als orígens i proposar un canvi d’orientació productiva per tal de potenciar el ramat d’ovella ripollesa i, al mateix temps, crear un projecte innovador basat en les tasques pageses i en la seva revitalització. El seu objectiu inicial era poder controlar tantes passes del procés productiu com estiguessin al seu abast. “Tot el que no pots controlar tu, no cal! Nosaltres mirem de tancar tot el cercle per ser tan autònoms com puguem”.
La realitat que trobem avui a Mas Marcè és la d’una explotació agrària on la consciència envers la integració de l’activitat en el medi és cabdal. Treballen sota els criteris de la producció ecològica, han recuperat varietats antigues de cereal com el blat de moro vermell, el blat de moro blanc, el trèvol esparcet, la bessa del país i erb i també tenen en projecte introduir l’energia renovable a la finca. Un altre aspecte important en termes de maneig en consonància amb l’entorn és la decisió d’en Manel d’adequar-se a les hectàrees de terreny que tenen. Actualment menen unes 1000 ovelles, que són les que poden alimentar amb els camps i les pastures de què disposen. “No volem créixer més, preferim ajustar-nos a la terra que tenim i elaborar el producte que ens dóna el ramat”. Amb aquestes ovelles fan tot tipus d’elaborats làctics, en què destaca el recuit de drap, obtingut a partir d’escórrer el xerigot de la quallada. També elaboren quatre varietats de formatge, en què destaquen l’originalitat i l’excel·lent qualitat de les peces. Per exemple, el llanut està recobert de llana, fet que li permet regular la humitat de la massa per garantir el punt òptim de cremositat. És important destacar que a Mas Marcè fan servir l’herbacol, un quall natural que conreen a la mateixa finca i que els retorna als orígens dels seus avantpassats. “Molts d’aquests formatges tenen premis per les seves qualitats úniques, que s’aconsegueixen amb una llet excel·lent i l’herbacol”.
“No volem créixer més, preferim ajustar-nos a la terra que tenim i elaborar el producte que ens dóna el ramat”
Un del trets que caracteritza Mas Marcè és la capacitat d’innovació a l’hora de diversificar l’activitat econòmica principal. Per fer-ho, s’ha obert a aprofitar tot el potencial de la finca en el seu conjunt. Per una banda, estan marcant el valor la llana del seu ramat, tant per teixir com per aïllar. Per l’altra, també han organitzat activitats d’educació ambiental per a escoles i per a particulars que els permeten mostrar en directe què és el que es fa a la finca. I, finalment, cal mencionar la proposta de tallers que han començat a fer aquest any arran de crear l’Aula dels Sentits. Per exemple, proposen als assistents acompanyar-los a engegar les ovelles i fer de pastor per un dia amb el ramat, o bé organitzen un dia obert al públic en què es proposa esquilar-les i rentar la llana que en surt. Aquestes activitats estan dinamitzant l’activitat agrària, a més de complir una funció educativa rellevant pel fet que persones que desconeixen les tasques de pastor poden accedir-hi directament. “A la gent li agrada, els nens vénen i s’ho passen d’allò més bé. No hi ha res més gratificant que ensenyar el que fas”.
El futur de Mas Marcè es dibuixa ple d’oportunitats. L’energia que els mou per fer allò que volen els porta a innovar, arriscar-se i mantenir-se en la punta de llança de les noves generacions pageses que han de tenir cura de la terra. En Manel està implicat en diferents entitats, on destaca Slow Food Empordà i Món Empordà, dues iniciatives que treballen per recuperar l’activitat pagesa i els aliments de qualitat a la vora de casa. En aquest sentit, en Manel és optimista amb vista al futur i sempre veu noves coses a fer.
Si voleu tastar els productes derivats de la llet de l’ovella ripollesa, us podeu acostar directament a Mas Marcè qualsevol dia de l’any. També en venen a botigues i a restaurants, i als Mercats de Món Empordà a Rupià, Corçà, Verges i Torroella de Montgrí. Podeu trucar a 972525199 o bé escriure un correu a masmarce@masmarce.com.
Per a més informació: www.masmarce.com
Educació en valors per als més petits
Per una part important de la societat, el món agrari és desconegut i d’accés difícil. En aquest sentit és rellevant l’esforç que s’està fent des de diferents parts del territori per acostar la població que desconeix els orígens dels aliments a les persones que els conreen i elaboren.
Valorar la importància que té l’educació en temes agraris i alimentaris de les generacions més joves és un tema rellevant que cal abordar. En els últims anys es poden enumerar experiències enriquidores en aquest sentit, com per exemple el conreu d’un hort a l’escola, la introducció de menjar ecològic als menjadors escolars o les sortides a conèixer pagesos i pageses del territori.
L’Aula dels Sentits de Mas Marcè pot arribar a ser un element transformador per a la població local que desconeix les tasques agràries, i també per a persones foranes interessades en temes relacionats amb l’alimentació i la pagesia.