Arribo a una d’aquelles finques en què es nota la recuperació de l’essència pagesa, on els camps parlen per si mateixos en expressar tota la vivacitat que els fruits de temporada mostren a cada moment. Em reben en Joaquim, pagès a punt de jubilar-se, i l’Octavi, el seu jove, que es dedica a la part comercial. Tots dos estan implicats en l’explotació familiar conjuntament amb el fill d’en Joaquim, que també es diu Joaquim. És una finca reconvertida per recuperar l’autèntic valor dels cítrics abans que la industrialització fes de la pagesia una màquina de produir aliments. “Per mi ha sigut un retorn a la joventut, tornar a sentir l’olor i el gust de les taronges”, diu en Joaquim. És emocionant com identifica amb la manera de produir dels anys seixanta el que ara coneixem com a agricultura ecològica. “En aquell temps ja eren ecològics”, afirma. És molt enriquidor sentir les paraules sàvies d’una persona que va aprendre a conrear sense la mà dels productes químics ni de la maquinària, que ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a l’agricultura convencional, i que durant els últims anys de la seva tasca pagesa ha recuperat de nou tot el que havia après de jovenet.

“Per a mi ha sigut un retorn a la meva joventut, tornar a sentir l’olor i el gust de les taronges”

L’agressivitat del mercat majorista i el tipus de producció intensiva van anar desanimant la família a continuar treballant els camps de manera convencional. Des de l’any 2008 han anat reconvertint la finca fins ara, en què tots els camps que treballen estan certificats pel CCPAE. Són pioners en el sector tradicional, ja que van ser innovadors a engegar el camí cap a la producció ecològica i també a diversificar les varietats tant de mandarina com de taronja. “Volem cobrir tota la temporada de cítrics per oferir als nostres clients qualitat des de l’inici fins al final”, diu l’Octavi. La mandarina es cull d’octubre a abril, i la taronja de novembre a maig, sempre que la climatologia ho permeti. Tots dos em repeteixen que el camp és viu i que un mateix fruit no serà igual a principi de temporada que al final, ni acabat de collir que al cap d’uns dies. “L’agricultura és un ésser viu, canvia a cada moment tant al camp com a la taula”. M’agrada aquesta idea vital que manté l’energia en cada aliment. És d’agrair que la pagesia mantingui aquesta il·lusió perquè ens arribi a casa la fruita fresca i saborosa.

Pel tal de garantir la qualitat durant tot el procés, l’any 2010 l’Octavi va crear Ecoebre, una distribuïdora de producte ecològic per vendre directament a les persones que han de consumir els aliments. “Vam voler evitar els intermediaris que no tenien escrúpols i vendre directament a les botigues, cooperatives de consum i particulars”, explica. Tancar el cercle és un bon remei per poder mantenir la qualitat sense haver d’apostar per la quantitat. A més, l’engranatge industrial tracta els aliments amb molt poc respecte, sense cura. Es busca el color uniforme, la durabilitat a les cambres i la perfecció en la forma. Per aconseguir-ho, els processos són agressius i fan perdre la qualitat de la fruita. Per sort, l’agricultura ecològica garanteix que els productes arribin a la persona que els ha de consumir sense ser manipulats amb gasos, abrillantadors o estabilitzants. “La fruita ecològica manté les propietats i per això s’ha de menjar tan fresca com sigui possible”, diu l’Octavi. A SAT Varsella tenen molta cura que cada setmana arribin caixes noves; prefereixen enviar comandes més petites, però més sovint, per poder assegurar la qualitat de la fruita que estan venent.

Quan els pregunto com veuen el futur, es mostren ambivalents. D’una banda, assumeixen les dificultats de tirar endavant en un moment de crisi com l’actual, i al mateix temps són conscients que cada vegada hi ha més persones que valoren els productes ecològics. “Els clients que ens compren són fidels, un cop han tastat aquest producte és difícil que canviïn”, afirma l’Octavi. A més, des de SAT Varsella, treballen conjuntament amb l’Associació de Productors i Elaboradors de Producte Ecològic de les Terres de l’Ebre per teixir aliances i fer arribar els seus productes a les persones que els valoren. Confien que treballant plegats arribaran més lluny i podran fer valdre de nou l’ofici de pagès.

Si voleu tastar les mandarines o les taronges només cal que us poseu en contacte amb l’Octavi trucant al telèfon 93 419 90 53  o escrivint un correu a comandes@ecoebre.cat. Ell mateix us informarà de quina és la millor manera perquè els cítrics ecològics arribin a casa vostra. És una bona oportunitat ara que ha començat la temporada. Aprofiteu-la!

Per a més informació: www.ecoebre.cat

 

Tancar el cercle i llaurar el futur

La SAT Varsella de la família d’en Joaquim es quedava limitada si no podia vendre els seus productes de manera directa i amb un vincle de confiança. Per aquest motiu, l’Octavi i la seva dona, la Maribel, la filla d’en Joaquim, varen crear Ecoebre, una plataforma per comercialitzar productes ecològics de les Terres de l’Ebre.

A Ecoebre podeu trobar, a banda dels cítrics de SAT Varsella, arròs, pasta, vi, fruita seca, conserves, etc. Una bona varietat de productes ecològics certificats que porten la marca de garantia d’arribar directament de les persones que els han produït i elaborat.

Ecoebre també ha inaugurat recentment una botiga al carrer Caballero, 72, de Barcelona, per poder mantenir un diàleg més directe amb les persones que compren els seus productes. Una sort per als que viviu a la vora!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula