“Quan algú em diu que la meva carn és bona és quan realment veus que això val la pena. És agraït que algú valori el teu producte, a part que te’l paguin, que li donin el valor que aquell aliment té”. En Natxo és un ramader que ha viscut tota la vida envoltat de vaques i camps. Fill del poble d’Alins (Pallars Sobirà) i hereu de la finca dels Castellarnau, continua dedicant-se en cos i ànima a pujar el bestiar entre prats i muntanyes del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Ens trobem a Casa Coix, una d’aquelles finques plenes de colors i rodejades de muntanyes infinites que ens evoquen a sentir la natura a flor de pell. Veiem les mares amb els vedells en un prat verd de la pluja dels últims dies, on el bestiar aprofita per menjar directament de la terra abans no caigui la primera nevada. Tota una meravella!

Fins fa uns anys, en Natxo feia el mateix que la major part de ramaders de la comarca: criar uns vedells excel·lents per després vendre’ls a un intermediari que fa negoci i que els engreixa dins d’un model agroindustrial que valora molt poc la qualitat dels aliments. Seguir aquest camí volia dir continuar ampliant el nombre de vaques per poder guanyar-se la vida i continuar venent el bestiar a negociants sense miraments que compren els vedells a un preu molt i molt baix. Aquesta dinàmica va acabar fent rebel·lar en Natxo, que va decidir començar a vendre la seva carn ecològica de raça Bruna dels Pirineus directament. “Em vaig crear la meva pròpia marca per poder vendre directament. Pensa que quan et vénen els tractants et diuen que tot allò que tu has fet amb tanta estima i dedicació, i que a més saps que és tan bo, doncs que no val res! No valoren el producte… només valoren el seu marge comercial; a ells els és igual la qualitat, només volen comprar barat i vendre car”.

L’any 2009 crea Vitacarn, el nom comercial amb el qual ven la vedella ecològica que produeix en lots de 5 o 10 kg directament a les persones o restaurants que la vulguin consumir. És una carn tendra i suau que ha estat cuidada fins a l’últim moment del sacrifici. “Pensa que aquests vedells s’alimenten d’herba de prat i llet de la mare fins que tenen 7 o 8 mesos. Després els passem a la nau, on mengen farratge de collita pròpia i un suplement de pinso ecològic durant 2 o 3 mesos. D’aquesta manera no es mouen tant com a la muntanya i és més fàcil que el greix s’infiltri a la carn, que és el que ens trobem en un bon tall de vedella a la taula”. 

“La decisió d’en Natxo de criar menys vedells i de més qualitat li permet prestar més atenció al ramat i cuidar-se que la carn que menjarem sigui carn autènticament ecològica.”

Aquest ramader del Pallars Sobirà ha fet el pas de tancar el cercle de la producció agrària per poder així arribar al consumidor final. En Natxo actualment ha de fer de ramader, de comercial, de transportista i d’administratiu, tota una sèrie de tasques que abans quedaven en mans de les cadenes comercials llargues que s’emportaven la major part del valor afegit de la producció.

En Natxo creu en un futur en què la pagesia serà autònoma per vendre els seus productes directament a la gent que els ha de consumir. El cas de Vitacarn mostra com es pot reconduir una explotació agrària familiar inserida en les dinàmiques agroindustrials vers una manera nova de vendre el producte, en què la pagesia es visualitza amb un nom propi i en què el consumidor té la certesa de l’origen de l’aliment. Fomentar la proximitat dels productes agraris és fer un pas endavant en la valorització del territori i de la seva gent.

Si voleu conèixer-lo, només cal que us acosteu a Alins, i si voleu tastar la seva carn us la portarà a casa directament o bé la trobareu al Mercat de l’Hort a Taula de Lleida.

Per a més informació: www.vitacarn.com

El maneig ecològic dels vedells a Alta Muntanya

Bona part dels ramaders de les comarques de muntanya estan criant vedells amb criteris ecològics gràcies, en gran part, a l’ajut agroambiental de ramaderia ecològica emmarcat en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. Malauradament molts pocs han aconseguit tancar el cercle comercial i vendre la carn directament. Aquest fet implica que molts dels vedells criats sota els criteris de la producció agrària ecològica perden aquesta qualitat en entrar en els circuits comercials convencionals.Perquè la carn que ens arriba a la taula pugui tenir una certificació ecològica cal, entre altres coses, que l’animal s’hagi alimentat de la mare i de pinso ecològic certificat i lliure de transgènics, que els tractaments sanitaris estiguin ben regulats i que es faci una bona selecció de les races. A Catalunya és el Consell Regulador de la Producció Agrària Ecològica qui dóna el vistiplau a la pagesia que s’identifica amb el segell ecològic. La vedella ecològica certificada assegura al consumidor una qualitat nutritiva i organolèptica excel·lent. A més també dóna garantia que la carn ha estat produïda seguint les normes de l’agricultura ecològica des de la producció passant per l’elaboració, l’envasament i la comercialització.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula