1/10 Alice Waters

Foto del seu Facebook

Xef i activista americana reconeguda pels seus esforços humanitaris, les seves idees pioneres sobre l’alimentació saludable i el seu suport a l’agricultura ecològica.

És propietària del Chez Panisse a Berkeley (Califòrnia), un restaurant ecològic que es basa en la cuina de productes locals i que va ser pioner en la cuina californiana des que va obrir l’any 1971.

L’any 1996 va fundar Chez Panisse Foundation, que més tard va ser reanomenada Edible Schoolyard Project, un projecte que modela i promou l’“educació comestible”: la unió entre l’educació i el dinar escolar. El programa inclou horts, jardins i cuines com a aules interactives per ensenyar matèries diferents (matemàtiques, ciències, humanitats) i, a més, ofereix dinar de manera gratuïta a tots els estudiants.
La raó de ser d’aquest projecte es basa en estudis que mostren que, quan l’escola prioritza la salut i el benestar personal conjuntament amb els objectius acadèmics, i involucra les famílies i comunitats properes, els estudiants creixen i es desenvolupen millor.

A més, Waters també ha contribuït a reformar el programa de menjadors escolars de la USDA perquè inclogui fruites i verdures ecològiques i locals.

Per altra banda, també ha escrit diversos llibres d’alimentació i cuina com Chez Panisse Cooking o The Art of Simple Food.


2/10 Michelle Obama

Foto del seu Twitter

L’exprimera dama del govern americà va iniciar l’any 2010 el que ha estat considerat un dels millors programes d’alimentació saludable.

Davant les alarmants xifres d’obesitat infantil dels Estats Units, Michelle Obama va llançar el programa “Let’s move!”, amb l’objectiu de promoure l’alimentació sana i l’exercici físic i, així, encaminar els nens cap a un futur més saludable. La campanya també buscava donar informació útil als pares i fomentar entorns que beneficiessin una vida més saludable: oferir menjar sa a les escoles (amb productes integrals, més fruites i verdures, sense greixos saturats i amb una quantitat limitada de sal), assegurar que totes les famílies tinguin accés a menjar saludable i de baix cost i contribuir a fer que els nens fessin més activitat física.

Michelle Obama també va plantar un hort a la Casa Blanca que es va convertir en tot un símbol del moviment.

Des d’aleshores, s’han pogut observar certes transformacions en la cultura americana, ja que, després d’uns anys en què tot era mida gegant, especialment en el menjar porqueria, ara hi ha campanyes publicitàries que promouen fruites i verdures, i estats com Nova York han prohibit la venta de refrescos mida XL.

És una llàstima que el nou president dels Estats Units, Donald Trump, hagi frenat aquest programa de millora alimentària tan esperançador.


3/10 Soledad Barruti

Foto: inmendoza.com

Periodista i escriptora argentina.

Ha treballat en diversos projectes relacionats amb l’alimentació i és l’autora de Mal comidos, un llibre-denúncia sobre els conflictes d’interès de la indústria alimentària argentina, que exposa com es processen els aliments, com es crien els animals i com es conreen les fruites i verdures, i com tot això repercuteix en l’alimentació i salut de les persones.
Soledad Barruti aposta per l’Slow Food i l’agricultura i ramaderia ecològica.


4/10 Olga Cuevas

Doctora en bioquímica i especialista en nutrició i salut natural; ha estat tot un referent de l’alimentació saludable.

Durant onze anys, va ser directora i professora de l’Institut de Formació Professional Sanitària Roger de Llúria, l’única escola de l’Estat que ofereix la formació oficial de dietètica amb una visió naturista i ecològica. Va organitzar i desenvolupar aquest cicle formatiu oficial juntament amb un grup de professors de primer nivell.

A més, també és autora de dos llibres divulgatius d’alimentació saludable i tractaments naturals. El seu primer llibre, El equilibrio a través de la alimentación, és un clàssic que tracta molts temes que preocupen la societat sobre l’alimentació a través de les dues visions de la nutrició: l’oriental i l’occidental. El segon, Tratamientos naturales al alcance de todos, coescrit amb la seva filla Lucía Redondo Cuevas, és un llibre que recupera tractaments tradicionals i naturals per combatre tot tipus d’afectacions quotidianes.


5/10 Maria Teresa Guardiola

Foto: lavanguardia.com

Obstetra i nutricionista, pionera en els estudis de Medicina a Catalunya i iniciadora dels serveis d’obstetrícia a Veneçuela.

Va ser una gran defensora de l’alimentació saludable i natural com un dels pilars clau per viure i envellir de manera saludable. Guardiola defensava, especialment, una alimentació amb gran presencia de crus, ja que “són els que tenen vida pròpia”.
Respirar bé, beure aigua, tenir pensaments positius i estar en contacte amb la natura són altres claus que la doctora ha promogut al llarg de la seva trajectòria professional.

Guardiola també va escriure diversos llibres relacionats amb l’alimentació com Adelgazar combinando los alimentos o Nueva técnica de alimentación.


6/10 Teresa Carles

Foto: teresacarles.com

Xef especialitzada en cuina vegetariana i saludable.

Carles es va llançar als fogons amb un objectiu clar: fer servir els millors productes de la terra per crear receptes tan saboroses com la de les seves àvies i mare, però encara més sanes i naturals.
Gràcies a la influència rebuda en cuina catalana i familiar i al seu interès per l’alimentació natural i saludable, que la vn portar a viatjar per Europa i els Estats Units per analitzar les variants del menjar vegetarià, Carles va iniciar una trajectòria professional de gran èxit.

L’any 1979, amb el seu marit, va inaugurar el Paradís de Lleida, un petit restaurant vegetarià que, amb els anys, va convertir-se en un dels restaurants vegetarians referents del país.
L’any 2006, va inaugurar el restaurant Baobab de Saragossa, i el 2010, juntament amb els seus fills, van crear el Feel Good Food, un concepte amb un gran obrador darrere que tenia l’objectiu de desenvolupar i donar a conèixer la seva cuina.
L’any 2011 van inaugurar el restaurant Teresa Carles a Barcelona, el primer restaurant amb el nom de la xef i un dels restaurants vegetarians referents a la ciutat.
Actualment, Carles i la seva família també tenen un restaurant Teresa Carles a Lleida i un dels restaurants flexitarians de moda del moment, el Flax&Kale.

Teresa Carles també és autora del llibre La cuina del cel: receptes vegetarianes, un recopilatori amb 115 receptes de plats vegetarians, tant clàssics com creacions de la mateixa autora.


7/10 Esther Vivas

Periodista, escriptora i activista.

Fa anys que investiga moviments socials i s’ha especialitzat en polítiques agrícoles i alimentàries. Periodista, màster en Sociologia i vinculada amb els moviments socials alternatius, creu que cal canviar el model agroalimentari en el qual estem immersos i que podem aspirar a un sistema social més just i solidari.

Pel que fa a aquests temes, Vivas ha escrit una desena de llibres entre els quals destaquen El negocio de la comida, Del campo al plato, Supermercados, no gracias o Cap on va el comerç just?.

Vivas col·labora regularment en diversos mitjans de comunicació, fa conferències i xerrades arreu de l’Estat i és professora del Màster d’Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona, el Màster en Desenvolupament i Cooperació de la Universitat Ramon Llull i el Màster sobre Comunicació dels Conflictes Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona.


8/10 Ann Cooper

Foto: chefannfoundation.org

Xef, activista i educadora, defensora i promotora de la salut dels nens.

Graduada al Culinary Institute of America, Cooper té més de quaranta anys d’experiència com a xef, disset dels quals els ha destinat a programes de menjadors escolars.
L’any 2009 va fundar Chef Ann Foundation (CAF), una organització sense ànim de lucre que volia trobar solucions per millorar el menjar de les escoles. La fundació ofereix eines, formació i recursos per ajudar les escoles a fer una transició cap a una alimentació més integral i saludable.

Per augmentar la consciència sobre el valor de l’alimentació saludable, Cooper ha ocupat diversos càrrecs d’assessorament en entitats com la USDA (Departament d’Agricultura dels Estats Units) o el Google Innovation Lab for Food Experience, entre d’altres, i l’any 2016, l’Academy of Culinary Nutrition la va nomenar una de les Top 50 Food Activist.

Cooper també és autora dels llibres Bitter Harvest i Lunch Lessons: Chainging the way we feed our children, en què defensa i promou una alimentació més sana i sostenible.


9/10 Carme Ruscalleda

Foto: ruscalleda.cat

Xef catalana, propietària del restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar i Tòquio, que té set estrelles Michelin.

Sempre ha demostrat estar molt compromesa amb la necessitat de promoure l’alimentació i els hàbits saludables, i això ho mostra la seva cuina, que aposta per productes de proximitat i de la terra.
A més, ha participat en un bon grapat d’iniciatives, projectes i activitats per promoure els bons hàbits alimentaris i de vida.

Ruscalleda també ha escrit llibres amb receptes saludables com Cuinar per ser feliç o Receptes antiaging.


10/10 Ada Parellada

Fotos: semproniana.cat

Xef i propietària del restaurant Semproniana.

Fa anys que va decidir posar fi a determinades pràctiques a la seva cuina i innovar en la manera de treballar per tal poder reduir el malbaratament alimentari. Per a Parellada, el més important a l’hora d’evitar generar residus és ajustar bé les compres i aplicar les tecnologies per poder ser més eficients.

Per denunciar el malbaratament alimentari, també ha organitzat sopars a base d’aliments que s’haurien llençat perquè eren a punt de caducar, no complien una mida o no tenien una forma concreta.