Segons la medicina tradicional xinesa, la primavera (element fusta) es relaciona sobretot amb el fetge, i considera aquesta estació la idònia per tonificar aquest òrgan i la vesícula biliar. Per això, apostar per una alimentació que inclogui aliments i preparacions més depuratives ens ajudarà a potenciar tot aquest procés natural de detox que fa el cos en aquesta època de l’any.

1/10 Wraps crudivegans detox per substituir l’entrepà

Cuina i fotografia: Núria Roura

Cuina i fotografia: Núria Roura

Ingredients

Per als wraps:

  • 5 fulles grans de bledes
  • 1 carbassó
  • 1 cogombre
  • 2 o 3 pastanagues grans
  • 10 raves
  • Germinats d’alfals

Per a la salsa:

  • 2 alvocats grans
  • Suc de ½ llimona
  • Sal marina sense refinar

Preparació

  1. Renteu bé tots els ingredients amb aigua filtrada o de qualitat.
  2. Espiralitzeu per separat el carbassó sense pelar, el cogombre pelat –o no– i les pastanagues, tal com es mostra en aquest vídeo o en aquesta altra recepta. Si no teniu espiralitzador ho podeu fer amb un pelador de verdures, amb un robot de cuina o simplement tallant les verdures com més us agradi. Reserveu-ho tot.
  3. Talleu els raves a trossos fins i petits. Reserveu-los.
  4. Amb una batedora o processador tritureu els alvocats amb el suc de llimona i la sal marina sense refinar.
  5. Unteu cada fulla de bleda amb una mica de salsa i repartiu la resta d’ingredients una mica a cada fulla sense omplir-les del tot per tal que es puguin enrotllar bé.
  6. Un cop enrotllats, tanqueu-les amb escuradents.


2/10 Te Kombucha

Estris

  • 1 pot de vidre
  • 1 drap de cuina net
  • 1 goma elàstica (per fixar el drap)

Ingredients

  • 1 SCOBY
  • 1 litre d’aigua filtrada
  • 2 bossetes de te (negre és el més habitual, verd, vermell)
  • ¼ tassa o 60 g de sucre blanc
  • Cultiu iniciador (½ tassa o 120ml de kombucha d’un lot anterior o, si no se’n disposa, vinagre de poma)

Preparació

  1. Poseu l’aigua a bullir en una olla. Quan arrenqui el bull, apagueu el foc, poseu-hi les bossetes de te, i deixeu-les reposar durant uns 10-20 minuts.
  2. Afegiu el sucre i remeneu bé fins que es dissolgui.
  3. Deixeu refredar el te endolcit, tot cobrint-lo amb un drap net per protegir la beguda.
  4. Un cop a temperatura ambient, passeu el te endolcit dins el pot de vidre per preparar el te kombucha, i afegiu-hi la SCOBY i el cultiu iniciador.
  5. Tapeu el pot de vidre amb un drap net i assegureu-lo amb una goma elàstica.
  6. Poseu el pot de vidre en un lloc càlid a temperatura constant entre 21-26 ºC, fora de la llum solar i amb ventilació, i deixeu-ho reposar uns 10 dies. Si voleu un te més dolç, és possible que en tingueu prou amb 7 dies; si voleu una beguda baixa en sucres, heu d’allargar el procés de fermentació de 14 dies a 3 o 4 setmanes. Ara bé, com més ho fermenteu, més fort i avinagrat és el gust.
  7. Conserveu el te kombucha a la nevera per alentir al màxim la fermentació i evitar que es formi més àcid carbònic (que el tornaria encara menys dolç). Cal tenir en compte que, amb el pas dels dies, inevitablement anirà agafant un gust més avinagrat.


3/10 Super green smoothie per netejar la sang

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Ingredients

  • 4 flors de bròquil
  • 1 manat d’espinacs
  • ½ T de germinats d’alfals
  • 1 poma gran
  • 2 C de llavors de cànem pelades
  • herba de blat en pols (opcional)
  • 150 ml d’aigua

Preparació

 

  1. Poseu l’aigua a la batedora juntament amb les llavors de cànem, afegiu-hi la resta d’ingredients menys l’herba de blat i bateu.
  2. Afegiu l’herba de blat per sobre.


4/10 Smoothie verd detox

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Ingredients

  • 250 ml d’aigua
  • 1 C de llavors de cànem pelades
  • 1 rodanxa de pinya
  • ½ mango
  • 3 branques d’api amb les fulles
  • 1 cogombre
  • Un bon grapat de coriandre
  • 1 c de germinat de blat en pols

Preparació

1. Tritura primer les llavors de cànem amb l’aigua per obtenir una textura lletosa. Després, afegeix la resta d’ingredients i tritura-ho fins a obtenir un batut cremós.

Pots afegir-li un parell de glaçons de gel o part de la fruita congelada (fins i tot a l’hivern). D’aquesta manera, el batut té una consistència més semblant a un smoothie cremós que a un “puré”.



5/10 Kaleslaw

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Ingredients

Si podeu, prepareu l’amanida el dia anterior, i sobretot que li feu un bon massatge amb la salsa perquè les fulles de kale quedin ben tendres i cruixents.

  • 3 o 4 fulles de col kale
  • 1 bulb mitjà de fonoll
  • 1 pastanaga
  • 1 poma

Salsa de coco

  • ½ tassa de llet de coco
  • 1 c.p. de mostassa
  • 2 c.s. de tahina
  • sal i pebre
  • un pessic de cúrcuma

Preparació

  1. Ratlleu totes les verdures, barregeu-les amb la salsa, feu-los un massatge i ja estan a punt per menjar!


6/10 Apiguaca, la crema verda rejovenidora!

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Ingredients

  • 1 alvocat petit
  • 2 o 3 branques d’api
  • 1 poma verda
  • 1 gra d’all
  • suc d’1 llimona bio i una mica de ratlladura
  • aigua mineral o aigua de coco (1 tassa i mitja)
  • sal i pebre al gust

Per als tòpings:

  • germinats de ravenets
  • ceba tendra
  • pebrot groc i vermell
  • sèsam torrat

Preparació

  1. Poseu a la batedora/liquadora tots els ingredients trossejats i tritureu-los fins a obtenir la textura desitjada (es pot modificar afegint més aigua de coco o més poma). Serviu en bols individuals i decoreu amb tòpings al gust.


7/10 Amanida depurativa i detoxificant

Cuina i fotografia: Núria Roura

Cuina i fotografia: Núria Roura

Ingredients

  • 4 carxofes petites
  • 1 pastanaga
  • 1 carabassó petit
  • Fulles d’un manat de remolatxa
  • Suc de mitja llimona
  • Germinas d’all negre
  • 1 cdta. de xucrut
  • 1 cdta. de flocs d’alga nori
  • 1 cdta. de llavors de cànem

Preparació

  1. Posar dos dits d’aigua a bullir.
  2. Pelar les carxofes i tallarles a trossos petits traient els “pèls” del cor. Posar-hi una mica de suc de llimona perquè no es tornin negres i bullir-les 7 minuts amb tapa i foc mig.
  3. Ratllar, tallar amb juliana o fer espaguetis de la pastanaga i el carbassó i macerar-los amb suc de llimona. Reservar.
  4. Rentar bé les fulles de la pastanaga, tallar-les i macerar-les amb una mica de suc de llimona en un plat.
  5. Afegir la pastanaga i el carbassó al plat de les fulles de la remolatxa, col·locant-ho al mig.
  6. Posar les carxofes al voltant del plat.
  7. Afegir en el moment de menjar els germinats, l’alga nori, el xucrut i les llavors de cànem disposant-los d’una manera que sigui atractiva a la vista.

Si volem podem afegir una mica més de llimona, o vinagre de poma, o una mica d’oli d’oliva ecològic –o de lli, sèsam, cànem o alvocat- i fins i tot una cullerada de llevat nutricional.



8/10 Suc verd detox

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Cuina i fotografia: Elka Mocker

Ingredients

  • 1 rodanxa gruixuda de pinya
  • Mig enciam
  • 4 branques d’api amb algunes fulles
  • 1 cogombre
  • Un ram generós de julivert
  • 1 c de germinat de blat en pols (Salud Viva)

Preparació

  1. Renta bé totes les verdures, talla-les a trossos petitons i passa-les per l’extractor lent.
  2. Si vols afegir el germinat de blat, posa’l al suc i agita-ho bé amb una cullera.
  3. Beu-te’l immediatament.


9/10 Endívies farcides amb picada de vegetals, alvocat i nous

Cuina i fotografia: Gina Estapé

Cuina i fotografia: Gina Estapé

Ingredients

  • 3-4 endívies
  • 1/2 carbassó tallat a daus
  • 1 pastanaga gran tallada a daus
  • 1/4 de col llombarda tallada a trossos
  • 2-3 ravenets tallats per la meitat
  • 1 grapat de nous
  • 1 alvocat
  • 4-5 branques de julivert
  • 1/4 tassa d’oli d’oliva verge
  • Sal marina

*també s’hi poden afegir altres vegetals com: api o ruca.

Preparació

  1. Unes hores abans, tritureu les branques de julivert amb l’oli d’oliva verge i un pessic de sal. Col·loqueu la barreja en un recipient i reserveu-la. Amb el repòs agafarà més gust.
  2. En un processador d’aliments, tritureu les nous fins que quedin ben esmicolades. Reserveu-les en un bol.
  3. En el mateix processador, afegiu-hi el carbassó, la pastanaga, la col llombarda, els ravenets, l’alvocat i un pessic de sal, i tritureu fins que tingueu trossets molt petits.
  4. Col·loqueu la picada de verdures en un bol i barregeu-la amb les nous trossejades.
  1. Separeu les fulles de les endívies i renteu-les bé.
  2. Per servir, farciu cada fulla d’endívia amb la picada de vegetals, alvocat i nous i poseu-hi salsa de julivert per sobre.


10/10 Amanida detox de col xinesa amb dukkah cruixent i sanador

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Cuina i fotografia: Cristina Arroyo

Ingredients

Per a la col xinesa:

  • ½ col xinesa
  • Vinagre d’umeboshi

Per al dukkah:

  • 1 tassa d’avellanes
  • 2 cullerades de llavors de sèsam
  • ½ cullerada de llavors de comí
  • 1 cullerada de llavors de coriandre
  • ½ culleradeta de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta de sal marina
  • Un grapat de fulles de menta fresca, picades molt fines

Preparació

  1. Talleu a tires fines la col i premseu en un bol massatge amb les mans afegint unes gotes de vinagre d’umeboshi. Un cop fet això, deixeu que segueixi traient líquid tapada amb un pes a sobre fins a l’hora de muntar el plat. Si en sobra, guardeu-la en un pot de vidre a la nevera. Per muntar el plat, simplement acompanyeu les tires de col fermentada amb una mica de dukkah al gust. Jo hi vaig afegir una mica d’api picat.
  1. Torreu lleugerament les avellanes en una paella o al forn uns minuts, fins que es daurin. Emboliqueu-les amb un drap i fregueu-les fins que la pell salti del tot. Deixeu que es refredin. Mentrestant, en una paella, torreu les llavors de comí i de coriandre a foc baix o moderat fins que desprenguin aroma. Retireu de la paella i deixeu refredar. Podeu aprofitar la mateixa paella per torrar les llavors de sèsam fins que tinguin un color daurat.
  2. Quan tots els ingredients estiguin freds (això és molt important: si no, els ingredients deixaran anar oli i el dukkah no quedarà desprès), piqueu les espècies en un morter i, després, afegiu-hi el sèsam, les avellanes, la sal i el pebre i barregeu-ho tot fins que quedi una textura de farina gruixuda, amb les llavors senceres i els trossos de les avellanes ben visibles. Finalment, piqueu la menta ben petita i incorporeu-la.