A Etselquemenges no creiem que hi hagi d’haver una relació directa entre una celebració i un empatx. Per això, us oferim aquest compendi de receptes saludables plant-based que, de ben segur, us ajudaran a gaudir de veritat del Nadal.
Esperem que en gaudiu i tingueu unes bones festes!
1/14 Escudella amb pilota o “poció màgica” de Nadal
Ingredients
Per les azukis
- Un paquet d’azukis
- 1 trosset d’alga kombu
- Una mica de sal
Per la pilota:
- 1 bloc de tempeh
- All i julivert picats
- 1 c.p. de cúrcuma
- 2 c.s. de maionesa bio
- 1 c.s. de pa ratllat
Per al brou:
- Ceba
- Alls
- Pastanaga
- Carbassa
- Nap
- Api
- Xirivia
- Col arrissada verda
- Patates baby
- Llorer
- Sal marina
- Clau d’olor
- Un saquet amb una gasa amb anís verd, fonoll i comí (si ho preferiu, hi podeu posar les llavors triturades)
Per a la sopa:
- Galets integrals d’espelta (o una altra pasta integral)
- Pasta de miso
- Nap daikon ratllat
- Suc de llima
- Fulles de melissa fresca (o una altra herba aromàtica al gust)
Preparació
Per a les azukis:
- Deixeu les azukis en remull la nit anterior.
- Llenceu l’aigua de remull i poseu en una cassola tres mides d’aigua per una d’azukis amb una tira d’alga kombu.
- Quan arrenqui el bull, tapeu i deixeu coure a foc lent. Durant la cocció, si s’evapora l’aigua, aneu afegint-n’hi perquè el llegum estigui sempre submergit en l’aigua.
- Cuineu fins que estigui tendre (de 40 a 50 minuts).
Per a la pilota:
- Coeu el tempeh al vapor tallat a daus durant 20 minuts.
- Mentrestant salteu lleugerament l’all triturat amb el julivert i la cúrcuma.
- Tritureu el tempeh amb una forquilla fins a obtenir una pasta i afegiu-hi el saltat. Amasseu bé. Si la massa queda gaire seca, afegiu-hi més maionesa; i si queda pastosa, pa ratllat.
- Feu mandonguilles petites i passeu per la planxa amb una mica d’oli fins que estiguin daurades.
Per al brou i sopa:
- Per al brou vegetal, poseu tots els ingredients (i els que vulgueu) en aigua mineral abundant i una mica de sal marina.
- Quan arrenqui el bull, deixeu coure a foc mitjà durant unes dues hores (si es queda curt d’aigua, afegiu-n’hi més).
- Coleu les verdures i reserveu.
- En el mateix brou, bulliu els galets segons el temps que marqui l’envàs.
- En apagar el foc, poseu una cullerada de postres de pasta de miso i barregeu. A l’hora de servir, poseu la sopa amb els galets en cada plat i afegiu-hi una mica de nap daikon, les fulles de melissa i unes gotes de suc de llima.
- Acompanyeu a part amb les verdures, les azukis i les pilotes. Així, cada comensal es farà l’escudella al seu gust.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.