A Etselquemenges no creiem que hi hagi d’haver una relació directa entre una celebració i un empatx. Per això, us oferim aquest compendi de receptes saludables plant-based que, de ben segur, us ajudaran a gaudir de veritat del Nadal.

Esperem que en gaudiu i tingueu unes bones festes!

1/14 Escudella amb pilota o “poció màgica” de Nadal

Escudella de Nadal

Foto i recepta: Cristina Arroyo

Ingredients

Per les azukis

  • Un paquet d’azukis
  • 1 trosset d’alga kombu
  • Una mica de sal

Per la pilota:

  • 1 bloc de tempeh
  • All i julivert picats
  • 1 c.p. de cúrcuma
  • 2 c.s. de maionesa bio
  • 1 c.s. de pa ratllat

Per al brou:

  • Ceba
  • Alls
  • Pastanaga
  • Carbassa
  • Nap
  • Api
  • Xirivia
  • Col arrissada verda
  • Patates baby
  • Llorer
  • Sal marina
  • Clau d’olor
  • Un saquet amb una gasa amb anís verd, fonoll i comí (si ho preferiu, hi podeu posar les llavors triturades)

Per a la sopa:

  • Galets integrals d’espelta (o una altra pasta integral)
  • Pasta de miso
  • Nap daikon ratllat
  • Suc de llima
  • Fulles de melissa fresca (o una altra herba aromàtica al gust)

Preparació

Per a les azukis: 

  1. Deixeu les azukis en remull la nit anterior.
  2. Llenceu l’aigua de remull i poseu en una cassola tres mides d’aigua per una d’azukis amb una tira d’alga kombu.
  3. Quan arrenqui el bull, tapeu i deixeu coure a foc lent. Durant la cocció, si s’evapora l’aigua, aneu afegint-n’hi perquè el llegum estigui sempre submergit en l’aigua.
  4. Cuineu fins que estigui tendre (de 40 a 50 minuts).

Per a la pilota: 

  1. Coeu el tempeh al vapor tallat a daus durant 20 minuts.
  2. Mentrestant salteu lleugerament l’all triturat amb el julivert i la cúrcuma.
  3. Tritureu el tempeh amb una forquilla fins a obtenir una pasta i afegiu-hi el saltat. Amasseu bé. Si la massa queda gaire seca, afegiu-hi més maionesa; i si queda pastosa, pa ratllat.
  4. Feu mandonguilles petites i passeu per la planxa amb una mica d’oli fins que estiguin daurades.

Per al brou i sopa: 

  1. Per al brou vegetal, poseu tots els ingredients (i els que vulgueu) en aigua mineral abundant i una mica de sal marina.
  2. Quan arrenqui el bull, deixeu coure a foc mitjà durant unes dues hores (si es queda curt d’aigua, afegiu-n’hi més).
  3. Coleu les verdures i reserveu.
  4. En el mateix brou, bulliu els galets segons el temps que marqui l’envàs.
  5. En apagar el foc, poseu una cullerada de postres de pasta de miso i barregeu. A l’hora de servir, poseu la sopa amb els galets en cada plat i afegiu-hi una mica de nap daikon, les fulles de melissa i unes gotes de suc de llima.
  6. Acompanyeu a part amb les verdures, les azukis i les pilotes. Així, cada comensal es farà l’escudella al seu gust.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat