4/14 Carbassó rodó farcit d’arròs Nerone amb bolets xiitake, salsa al grill amb julivert i coriandre

Foto i cuina: Elka Mocker

Foto i cuina: Elka Mocker

Ingredients

Per a 6 persones

Pel carbassó farcit:

  • 6 carbassons rodons (es troben a la botiga Biospace)
  • 2 T d’arròs negre sense cuinar (unes 5-6 T un cop bullit)
  • 4 T d’aigua
  • 2.c de sal de l’Himàlaia
  • Una mica d’alga wakame
  • 400-500 g de bolets xiitake frescos
  • 6 cebes tendres
  • 3.c de comí
  • 2 C de ceba seca mòlta
  • 2 C d’oli d’oliva
  • Pebre negre
  • Sal per ajustar al gust
  • 3 C de pinyons torrats

Per a la salsa de carbassó al grill:

  • Tota la “polpa” que obtinguis de buidar els carbassons
  • 1-2 grans d’all petits
  • 1-2 c de suc de llimona
  • 2-3 C de tahina crua
  • Llet d’ametlla necessària per rebaixar la salsa i fer-la líquida (si cal)
  • 3 C de julivert i coriandre picats (també quedaria bé una mica de menta)
  • Sal al gust

Per a la sal de sèsam negre:

  • ¼ T de sèsam negre
  • Sal al gust

Preparació

Per a l’arrós:

  1. Deixa l’arròs en remull tota la nit (així és més fàcil de digerir).
  2. Passades vuit hores, passa l’arròs sota l’aixeta i escorre’l.
  3. Prepara la cassola on el bulliràs, amb 4 T d’aigua, 2 c de sal i uns trossos de wakame (opcional, ajuda a alcalinitzar-lo i li afegeix minerals). Quan l’aigua arrenqui el bull, afegeix l’arròs i tapa l’olla.
  4. Deixa-ho bullint uns 60 minuts, fins que l’aigua s’hagi consumit. No has de remoure-ho, l’aigua està justa i l’arròs l’absorbirà. Això sí, que bulli suau perquè no es cremi el fons. Si l’arròs queda un punt per sota de la cocció òptima, no passa res, ja que acabarà de fer-se al forn, dins del carbassó.

Per els carabassons:

  1. Buida els carbassons amb l’ajuda d’una cullera sopera, deixant una vora d’uns 5 mm. Reserva els carbassons.
  2. Encén el grill del forn i quan estigui ben calent posa una safata a la part de sota, amb la polpa dels carbassons amb sal i oli. Deixa’ls enrossir uns 10 minuts, dóna’ls la volta i deixa’ls uns 5 o 10 minuts més, perquè s’enrosseixin lleugerament. Retira-ho del forn.
  3. Quan la polpa del carbassó s’hagi refredat, posa-la en una batedora (amb l’aigua que hagi deixat anar inclosa) i la resta d’ingredients (menys les herbes). Veuràs que he posat quantitats orientatives, el millor és que comencis per les més petites i ho ajustis al teu gust.
  4. Un cop estigui al teu gust, ja pots afegir les herbes i fer una última trituració perquè quedin a trossos petitets.

Per a fer el farcit d’arròs.

  1. Talla les cebes a rodanxes fines, d’una banda la part blanca i per una altra la verda.
  2. Fes el mateix amb els xiitakes i en una paella posa un parell de cullerades d’oli d’oliva.
  3. Quan estigui calent, afegeix la part blanca de les cebes, amb sal i comí, salta’l un parell de minuts, després afegeix els xiitakes i la ceba seca i salta-ho tot fins que els xiitakes estiguin fets.
  4. Afegeix l’arròs i la part verda de les cebes tendres, barreja bé i rectifica de sal i pebre.
  5. Omple els carbassons i forneja’ls en una safata greixada amb el forn preescalfat a 180-200 °C. Deixa-ho coure uns 45 minuts, fins que els carbassons es vegin tendres.

Per a fer el gomasi negre:

  1. Per fer la sal de sèsam negre, torra lleugerament el sèsam en una paella juntament amb la sal (amb molta cura que no se’t cremi, pel color et serà difícil de veure, així que millor que et guiïs per l’olfacte).
  2. Un cop torrat, mol-lo lleugerament en un suribachi o un molinet o similar.

Per l’emplatat:

  1. Posa la salsa sobre el plat i sobre del carbassó, afegeix uns pinyons torrats, oli d’oliva, una mica de coriandre o julivert fresc i la sal de sèsam negre.

Nota: la salsa la pots escalfar una mica abans de servir si ho prefereixes.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat