Els calçots són un aliment amb un contingut molt alt d’aigua i fibra i, per això, la seva aportació energètica és molt baixa. A més, també contenen minerals com el potassi i el fòsfor, vitamines com la B9 i són rics en derivats del sofre, uns components beneficiosos per al fetge, amb propietats antisèptiques i que ajuden a eliminar productes nocius de l’organisme com, per exemple, els metalls pesants.
A la cuina els podem preparar de moltes maneres: saltats, al forn, al vapor… Coccions que en potenciaran la textura tendra i que aportaran un gust suau. A més, són molt més saludables que les barbacoes.
1/6 Vichyssoise de calçots
Ingredients
- 20 calçots
- 1 ceba
- 2 patates
- 1 pot de crema de coco per cuinar
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- pebre negre al gust
- aigua mineral
- cibulet picat
Elaboració
- Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua i talleu-los a rodanxes.
- Peleu i talleu la ceba a quadrats petits.
- Peleu i talleu les patates a trossos.
- Afegiu un raig d’oli en una olla i sofregiu la ceba uns 7 minuts fins que sigui tendra.
- Afegiu la patata i els calçots i salteu 4 minuts més.
- Afegiu aigua fins a cobrir les verdures i coeu uns 10 minuts. Després, afegiu la crema de coco i deixeu coure 5 minuts més.
- Atureu el foc i tritureu fins a aconseguir una textura suau i homogènia.
- Deixeu refredar i serviu la crema freda amb cibulet picat.
2/6 Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana
Ingredients (per a 2 persones)
- 8 calçots
- ½ magrana
- bacallà esqueixat
- escarola
- 10 olives negres
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 200 ºC.
- Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua.
- Col·loqueu-los en una safata de forn. Afegiu un raig d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal pel damunt. Coeu uns 15 minuts, fins que siguin tendres. Reserveu.
- Renteu l’escarola i desgraneu la magrana.
- Per emplatar, col·loqueu els calçots al centre del plat, afegiu un grapat d’escarola al damunt i guarniu-ho amb la magrana, les olives negres i el bacallà esqueixat. Amaniu amb oli d’oliva verge extra.
3/6 Truita de calçots
Ingredients (per a 1 persona)
- 2 ous ecològics
- 8 calçots
- oli d’oliva verge extra
- sal marina
- pebre negre al gust
Elaboració
- Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua i talleu-los a rodanxes primes.
- Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra i salteu els calçots amb un pessic de sal fins que siguin ben tendres.
- Bateu els ous en un bol amb un pessic de sal i pebre negre al gust. Afegiu els calçots saltats i barregeu-ho tot junt.
- Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra i feu la truita.
4/6 Arròs de muntanya amb calçots
Ingredients (per a 2-3 persones)
- 6 calçots
- 2 cebes blanques
- 2 porros
- 4 grans d’all
- 1 pebrot vermell
- 150 grams de bolets xiitake, gírgoles o ceps
- 2 cullerades soperes de tamari (salsa de soja)
- oli d’oliva verge extra (si és perfumat amb all, millor)
- 2 tasses d’arròs integral rodó
- 4 tasses de brou vegetal
- sal marina no refinada
Elaboració
- Netegeu els calçots, pinteu-los amb l’oli perfumat i un pessic de sal i poseu-los al forn preescalfat a 180 ºC.
- Mentre es couen, peleu les cebes i els porros i talleu-los a la juliana, peleu els 4 grans d’all i sofregiu-ho en una paella gran o una cassola de fons gruixut. Quan les cebes i porros estiguin una mica fets, afegiu-hi el pebrot vermell tallat a tires i els bolets a làmines i salteu-ho afegint-hi un parell de cullerades soperes de salsa de soja. Afegiu-hi l’arròs i deixeu daurar uns minuts.
- A part, escalfeu el brou vegetal i afegiu-lo a l’arròs; mentrestant gireu els calçots perquè es facin per les dues cares. La seva cocció al forn sol durar de 20 a 30 minuts.
- L’arròs, en canvi, estarà a punt al cap de 45 minuts de cocció lenta.
- Col·loqueu els calçots sobre l’arròs i serviu.
5/6 Paté de calçots
Ingredients
- 12 calçots
- 1 c.s. de tahina torrada
- 4 c.s. d’oli d’oliva verge extra
- 1 c.s. de suc de llimona
- ½ c.p. de sal marina
- comí al gust
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 200 ºC.
- Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua.
- Col·loqueu-los en una safata de forn. Afegiu un raig d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal pel damunt. Coeu uns 15 minuts, fins que siguin tendres.
- Retireu-los del forn i col·loqueu-los en un processador d’aliments.
- Afegiu la resta d’ingredients i tritureu fins a obtenir un paté homogeni.
6/6 Sofregit de fulles de calçot
Sabieu que les fulles de calçot també es poden cuinar? Us deixem una recepta bàsica per aprofitar-les:
Ingredients
- Fulles de calçots
- Oli d’oliva verge extra
- Sal marina
Elaboració
- Renteu bé les fulles dels calçots i talleu-les ben finetes.
- Escalfeu una paella amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i sofregiu les fulles amb mitja culleradeta de sal marina fins que siguin ben tendres.
- Serviu com a acompanyament de qualsevol tipus de plat (carn de pastura, peix, truites, llegums, saltats de verdures, arròs…).
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.