Els calçots són un aliment amb un contingut molt alt d’aigua i fibra i, per això, la seva aportació energètica és molt baixa. A més, també contenen minerals com el potassi i el fòsfor, vitamines com la B9 i són rics en derivats del sofre, uns components beneficiosos per al fetge, amb propietats antisèptiques i que ajuden a eliminar productes nocius de l’organisme com, per exemple, els metalls pesants.

A la cuina els podem preparar de moltes maneres: saltats, al forn, al vapor… Coccions que en potenciaran la textura tendra i que aportaran un gust suau. A més, són molt més saludables que les barbacoes.

1/6 Vichyssoise de calçots

 

 

Ingredients

  • 20 calçots
  • 1 ceba
  • 2 patates
  • 1 pot de crema de coco per cuinar
  • oli d’oliva verge extra
  • sal marina
  • pebre negre al gust
  • aigua mineral
  • cibulet picat

Elaboració

  1. Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua i talleu-los a rodanxes.
  2. Peleu i talleu la ceba a quadrats petits.
  3. Peleu i talleu les patates a trossos.
  4. Afegiu un raig d’oli en una olla i sofregiu la ceba uns 7 minuts fins que sigui tendra.
  5. Afegiu la patata i els calçots i salteu 4 minuts més.
  6. Afegiu aigua fins a cobrir les verdures i coeu uns 10 minuts. Després, afegiu la crema de coco i deixeu coure 5 minuts més.
  7. Atureu el foc i tritureu fins a aconseguir una textura suau i homogènia.
  8. Deixeu refredar i serviu la crema freda amb cibulet picat.

2/6 Amanida de calçots amb bacallà esqueixat, escarola i magrana

 

 

Ingredients (per a 2 persones)

  • 8 calçots
  • ½ magrana
  • bacallà esqueixat
  • escarola
  • 10 olives negres
  • oli d’oliva verge extra
  • sal marina

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 200 ºC.
  2. Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua.
  3. Col·loqueu-los en una safata de forn. Afegiu un raig d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal pel damunt. Coeu uns 15 minuts, fins que siguin tendres. Reserveu.
  4. Renteu l’escarola i desgraneu la magrana.
  5. Per emplatar, col·loqueu els calçots al centre del plat, afegiu un grapat d’escarola al damunt i guarniu-ho amb la magrana, les olives negres i el bacallà esqueixat. Amaniu amb oli d’oliva verge extra.

 

3/6 Truita de calçots

 

 

Ingredients (per a 1 persona)

  • 2 ous ecològics
  • 8 calçots
  • oli d’oliva verge extra
  • sal marina
  • pebre negre al gust

Elaboració

  1. Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua i talleu-los a rodanxes primes.
  2. Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra i salteu els calçots amb un pessic de sal fins que siguin ben tendres.
  3. Bateu els ous en un bol amb un pessic de sal i pebre negre al gust. Afegiu els calçots saltats i barregeu-ho tot junt.
  4. Escalfeu una paella amb oli d’oliva verge extra i feu la truita.

 

4/6 Arròs de muntanya amb calçots

 

Recepta de Jordi Volart, cuiner del Woki de Gràcia.

 

Ingredients (per a 2-3 persones)

  • 6 calçots
  • cebes blanques
  • porros
  • 4 grans d’all
  • pebrot vermell
  • 150 grams de bolets xiitake, gírgoles o ceps
  • 2 cullerades soperes de tamari (salsa de soja)
  • oli d’oliva verge extra (si és perfumat amb all, millor)
  • 2 tasses d’arròs integral rodó
  • 4 tasses de brou vegetal
  • sal marina no refinada

Elaboració

  1. Netegeu els calçots, pinteu-los amb l’oli perfumat i un pessic de sal i poseu-los al forn preescalfat a 180 ºC.
  2. Mentre es couen, peleu les cebes i els porros i talleu-los a la juliana, peleu els 4 grans d’all i sofregiu-ho en una paella gran o una cassola de fons gruixut. Quan les cebes i porros estiguin una mica fets, afegiu-hi el pebrot vermell tallat a tires i els bolets a làmines i salteu-ho afegint-hi un parell de cullerades soperes de salsa de soja. Afegiu-hi l’arròs i deixeu daurar uns minuts.
  3. A part, escalfeu el brou vegetal i afegiu-lo a l’arròs; mentrestant gireu els calçots perquè es facin per les dues cares. La seva cocció al forn sol durar de 20 a 30 minuts.
  4. L’arròs, en canvi, estarà a punt al cap de 45 minuts de cocció lenta.
  5. Col·loqueu els calçots sobre l’arròs i serviu.

 

5/6 Paté de calçots

 

 

Ingredients

  • 12 calçots
  • 1 c.s. de tahina torrada
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • ½ c.p. de sal marina
  • comí al gust

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 200 ºC.
  2. Per netejar els calçots, talleu-ne els extrems. Feu un tall vertical i retireu la primera capa del calçot. Renteu-los bé amb aigua.
  3. Col·loqueu-los en una safata de forn. Afegiu un raig d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal pel damunt. Coeu uns 15 minuts, fins que siguin tendres.
  4. Retireu-los del forn i col·loqueu-los en un processador d’aliments.
  5. Afegiu la resta d’ingredients i tritureu fins a obtenir un paté homogeni.

6/6 Sofregit de fulles de calçot

 

 

Sabieu que les fulles de calçot també es poden cuinar? Us deixem una recepta bàsica per aprofitar-les:

Ingredients

  • Fulles de calçots
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina

Elaboració

  1. Renteu bé les fulles dels calçots i talleu-les ben finetes.
  2. Escalfeu una paella amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i sofregiu les fulles amb mitja culleradeta de sal marina fins que siguin ben tendres.
  3. Serviu com a acompanyament de qualsevol tipus de plat (carn de pastura, peix, truites, llegums, saltats de verdures, arròs…).

 

 

Gina Estapé

Dietista, creadora de myhealthybitesblog.com i graduada en Publicitat i relacions públiques

Gina Estapé

Ara pots demanar cita amb la
Gina Estapé a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic