7/15 Hamburgueses de xampinyó i mongeta mungo

Hamburgueses de xampinyó i mongeta mungo

Recepta: María Llamas

Ingredients
(Per a 4 racions)

  • 75 g llavors de gira-sol
  • ½ ceba, pelada i trossejada
  • 1 grapat de fulles de kale, sense tiges*
  • 150 g xampinyons
  • 200 g mongetes mungo, cuites (o 100 g de mongetes mungo crues)
  • 2 c.s. de tàperes
  • 1 mica de pebre vermell
  • 1 c.s. de concentrat de tomàquet
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre acabat de moldre

Per a la salsa verda

  • 1 grapat d’herbes fresques (julivert, coriandre, menta…)
  • 120 ml oli d’oliva verge extra
  • Suc d’1 llima
  • 1 c.s. de tàperes
  • 1 gra d’all
  • Sal
  • Pebre negre acabat de moldre

Per servir

  • Espaguetis de carbassa i pastanaga
  • Col llombarda, tallada en juliana
  • Xucrut
  • Ruca
  • Tomàquets cirerol

Elaboració

  1. Per cuinar les mongetes mungo, poseu-les en remull 2-3 hores abans de coure, ja que s’estoven més ràpidament. Renteu, escorreu bé i poseu en una olla amb aigua freda. Poseu l’olla a foc fort i deixeu bullir un parell de minuts, abaixeu el foc i deixeu coure uns 20 minuts. Escorreu bé i deixeu refredar lleugerament.
  2. Salteu la ceba en una paella a foc mitjà-baix amb una mica d’oli d’oliva, fins que estigui translúcida, uns 5 minuts. Afegiu-hi el xampinyó laminat i cuineu durant 5-10 minuts. Afegiu-hi la kale i coeu fins que estigui tendra.
  3. Poseu les llavors de gira-sol en un processador d’aliments i tritureu fins que tinguin textura de pa ratllat. Afegiu-hi la barreja de xampinyons amb la resta dels ingredients, salpebreu i processeu fins que estiguin barrejats, però no massa triturats.
  4. Feu servir les mans per dividir la massa en 8 porcions o en 4, segons la mida que vulgueu.
  5. Poseu-les en una safata de forn folrada amb paper de forn i coeu al forn a 180 °C durant 15 minuts; gireu i coeu 5-10 minuts més.
  6. Mentre les hamburgueses s’estan fent al forn, prepareu la salsa. Poseu tots els ingredients en un processador d’aliments o batedora i tritureu fins que es barregi tot bé; tasteu la salsa i corregiu el gust o la consistència si ho trobeu necessari.
  7. Serviu en un plat amb els espaguetis de carbassó i pastanaga, la col llombarda tallada en juliana, xucrut, ruca i cirerols tallats per la meitat. Ruixeu amb la salsa verda.