A finals d’abril ja es recullen les primeres, però el maig i el juny són els mesos de màxima esplendor d’aquesta meravellosa fruita que ens té captivats. Petits i grans gaudim del seu sabor únic i intens.

Us presentem quatre receptes elaborades amb la protagonista d’aquest mes, la cirera, per satisfer tots els paladars d’una manera saludable.

Bon profit!

1/4 Gaspatxo de cireres

Gaspatxo de cireres

Ingredients*

  • 200 g de tomàquets madurs
  • 200 g de cireres
  • ½ pebrot vermell
  • ½ cogombre
  • 1 gra d’all
  • 2 c.s. d’oli d’oliva extra verge
  • 2 c.s. de vinagre de poma
  • Sal marina

Idees de tòpings

  • Tomàquet xerri
  • Pebrot vermell
  • Alvocat
  • Api
  • Germinats

*Ingredients per a 2 persones

Preparació

  1. Renteu i talleu les cireres per la meitat i traieu els pinyols. Peleu el tomàquets i talleu-los a quarts. Afegiu tots els ingredients del gaspatxo en un processador d’aliments i tritureu-ho durant 2-3 minuts o fins que les cireres estiguin ben picades.
  2. Ho podeu servir immediatament, però us recomano que reserveu el gaspatxo a la nevera entre 30-60 minuts: millorarà en consistència i tindrà més gust.
  3. Repartiu en bols i afegiu a sobre els tòpings que més us agradin: tomàquets xerri tallats per la meitat, pebrot vermell i alvocat a daus, unes rodanxes d’api o germinats. Ajuden a mastegar una mica més i a no empassar-nos-el en trenta segons!

2/4 Amanida de quinoa amb cireres, fonoll rostit i espàrrecs verds

Ingredients*

  • 200 g de quinoa
  • 200 g de cireres
  • 1 bulb de fonoll
  • 4 espàrrecs verds
  • 1 grapat de nous americanes
  • 1 c.p. de tàperes en vinagre (opcional)
  • Coriandre fresc o ruca

Per a la vinagreta

  • 2 c.s. d’oli d’oliva extra verge
  • 1 c.s. de tahina
  • 2 c.s. de suc de llimona
  • 1 c.p. de mostassa antiga
  • 1 c.p. de mel crua
  • Sal marina
  • Pebre negre

*Ingredients per a 2 persones

Preparació

  1. Renteu i deixeu la quinoa en remull amb força aigua durant 2-3 hores. Abans de cuinar-la, esbandiu-la bé fins que l’aigua surti clara i neta. En una olla afegiu la tassa de quinoa amb una tassa d’aigua filtrada i sal marina. Un cop arrenqui el bull abaixeu el foc al mínim, tapeu l’olla i cuineu-la fins que hagi absorbit tota l’aigua (uns 15 minuts). Reserveu i deixeu-la refredar.
  2. Mentrestant, prepareu el fonoll rostit. Preescalfeu el forn a 170 °C. Renteu i talleu el fonoll per la meitat, després talleu cada meitat a trossos d’un centímetre de gruix. Col·loqueu-lo en una safata de forn amb una mica d’oli d’oliva i sal. Enforneu i cuineu durant uns 15-20 minuts, o fins que estigui tendre i una mica daurat.
  3. Renteu i talleu les cireres per la meitat, i traieu-ne el pinyol. Reserveu-les. A continuació feu les tires d’espàrrecs verds amb un pelador ben afilat, vigilant de no trencar les puntes.
  4. Prepareu la vinagreta mesclant bé tots els ingredients en un bol fins a aconseguir una salsa espessa i homogènia.
  5. Per muntar l’amanida transferiu la quinoa a un bol, afegiu-hi el fonoll rostit, les cireres, les tires d’espàrrecs, les nous americanes, les tàperes i el coriandre o ruca. Remeneu bé amb l’ajuda d’una espàtula. Serviu amb la vinagreta.

3/4 Pastís de cireres, coco i llimona amb base de galeta de coco

Ingredients

Per a la galeta

  • 2 c.s. rases d’oli de coco extra verge
  • 1 c.s. de xarop d’atzavara o mel crua
  • 80 g de farina d’ametlla
  • 80 g de coco ratllat
  • 1 pessic de sal marina
  • Clara d’un ou (guardeu el rovell per al pastís)

Per al pastís

  • 500 g de cireres madures (partides per la meitat i sense pinyol, o senceres si ho preferiu)
  • 3 ous de producció ecològica + 1 rovell
  • 350 ml de llet de coco
  • 40 g de sucre de coco
  • 40 g de farina de coco
  • Ratlladura d’una llimona
  • 1/2 c.p. de vainilla en pols
  • 1 pessic de sal marina

Preparació

  1. Preescalfeu el forn a 180 °C. En una paella escalfeu l’oli de coco a foc baix. Afegiu el xarop d’atzavara, la farina d’ametlles, el coco ratllat i la sal. Remeneu fins que estiguin tot els ingredients ben combinats. Retireu del foc. Afegiu la clara d’un ou a sobre i mescleu bé sense parar de remenar fins a aconseguir una massa ben integrada i enganxosa. Transferiu la massa en un motlle rodó de 22 cm de diàmetre i aplaneu-la bé pressionant amb l’ajuda d’una espàtula: ha de quedar una base fina i ferma com si fos una galeta. Enforneu durant 15-20 minuts, o fins que estigui una mica daurada.
  2. Mentrestant, comenceu a preparar el farcit del pastís. En un bol, bateu els tres ous i el rovell durant un parell de minuts. Afegiu la resta d’ingredients, menys les cireres. Remeneu bé fins a aconseguir una massa homogènia. Reserveu.
  3. Repartiu les cireres a sobre de la base de coco i a continuació afegiu la massa del pastís. Enforneu durant 50-60 minuts o fins que el centre del pastís estigui cuit. Deixeu que es refredi bé abans de tallar-lo. Decoreu amb una mica de farina de coco i cireres fresques.

El podeu guardar a la nevera 3-4 dies.


4/4 Gelat de cireres amb pistatxos

Ingredients

  • 2 plàtans petits
  • 150 g de cireres
  • Pistatxos (o nibs de cacau)

Preparació

  1. Peleu i talleu els plàtans a trossos mitjans. Congeleu-los durant 6 hores com a mínim.
  2. Talleu les cireres per la meitat i traieu-ne el pinyol. Congeleu-les també.
  3. En un processador d’aliments afegiu el plàtan congelat i les cireres. Tritureu uns segons fins a aconseguir la textura desitjada. Si no teniu un processador gaire potent, podeu afegir una mica de beguda vegetal per facilitar el procés.
  4. Serviu i decoreu amb pistatxos.