Acaba l’estiu, tornen les rutines i apareix el cansament. És com si tot costés molt, com si ens faltés corda per acabar el dia. “Ens passa pels canvis de llum solar, que produeixen alteracions hormonals que poden derivar en depressions i en alteracions del descans”, explica el dietista-nutricionista Marc Vergés.
Dit amb unes altres paraules, amb els canvis de temps, sobretot d’estiu a tardor, la melatonina augmenta, la serotonina disminueix. Per això, apareix la sensació i la realitat de falta d’energia.
Per compensar-ho, el dietista-nutricionista Marc Vergés, i també el metge naturista Pedro Ródenas, recomanen una alimentació energètica i de digestió fàcil, especials per a la tardor.
La proposta del dietista-nutricionista Marc Vergés:
·Per esmorzar: porridge (crema de cereals: arròs, civada, mill, etc.) amb panses i canyella. O bé un púding tibetà (1 l de llet d’arròs, panses, 6-8 boles de pebre, 6 llavors de cardamom, 20 g de ghee o mantega clarificada o oli d’oliva, arròs basmati i 20 g de mel). El púding tibetà és semblant al nostre arròs amb llet però més saludable. Es pot prendre fred, tebi o calent.
Per a la Castanyada, carbassa
Castanyes, moniatos, carbasses. Aliments energètics que adapten el cos per a les temperatures fredes. Justament per a la Castanyada, el receptari està farcit de propostes per fer-ne ús. Lékué proposa uns motlles de carbassa (vegeu-ne a la foto) per preparar uns pans de pessic amb el mateix ingredient.
Mentrestant, el metge Jorge Pérez-Calvo recorda que la carbassa hidrata els intestins (“ajuda en l’estrenyiment sec”), a més de regular també la hipoglucèmia. Al mateix temps, tonifica l’absorció de nutrients, tranquil·litza i harmonitza l’estat d’ànim. I, per últim, dóna energia, reconforta pel seu gust dolç i per la seva consistència. També va bé per a la vista, i, repeteix, aporta energia.
·A mig matí i també per berenar: plàtan, alvocat, fruita seca i xocolata negra. Tenen serotonina, triptòfan i magnesi. Aquests nutrients són utilitzats com a antidepressius i restablidors emocionals.
·Dinar i sopar: no hi poden faltar els vegetals crus, principalment els amargs, com l’escarola, l’endívia, la fulla de roure, la ruca o les fulles de dent de lleó, amanits amb llimona.
·Altres aliments: raïm, per l’energia que aporta i perquè ajuda el fetge a depurar l’organisme i en millora les digestions. Molt recomanat menjar-ne de negre i amb la pell i les llavors, sempre que sigui un raïm ecològic. Un altre aliment: l’alga espirulina.
·Infusions: te verd amb llimona i ginseng siberià.
La proposta del metge Pedro Ródenas
·Per esmorzar: sucs de taronja o de mandarines amb una cullerada de pol·len diluït o bé gelea real (cal triar entre una cosa o l’altra). Al cap de 20 minuts, musli (cereals, fruita seca, poma triturada, germen de blat i mel). La fórmula per elaborar un musli per a un adult és en un got d’aigua. Poseu-hi 2 o 3 cullerades de flocs de civada, als quals afegireu 20 panses de Corint o 4 prunes, figues o dàtils. Ha d’estar en remull tota la nit, de manera que al matí estarà a punt per abocar-ho en un recipient i afegir-hi 12 ametlles o avellanes crues, o bé 20 pinyons, o bé 5 nous i 1 cullerada de germen de blat, 1 cullerada de mel i dues peces de fruita (poma o pera). Cal triturar-ho tot, fins que quedi amb la textura d’un iogurt. Afegiu-hi més pera o poma o plàtan a trossets, tot cru. És un esmorzar nutricionalment complet i energètic.
El musli també és recomanable per a les criatures, però la proporció hauria de ser inferior a la que s’ha indicat, caldria que fos ¾ menys de les indicades.
·A mig matí: 1 peça de fruita àcida (mandarines, taronges, kiwis)
·Dinar: amanida variada amb llavors, amb pipes de gira-sol o de carbassa i una cullerada de llevat de cervesa i oli. També es pot optar per un suc de pastanaga i remolatxa en el cas que no es vulgui amanida. Després d’aquest primer plat, un segon format per cereals integrals (arròs, cuscús, quinoa) amb verdures o llegums.
Un altre possible segon plat és pasta integral amb alguna proteïna vegetal o amb proteïna animal, com peix o carn blanca a la planxa. De postres: poma o pera.
·Berenar: plàtan i moniato i raïm, o bé un iogurt amb mel.
·Sopar: pa integral amb tomàquet i una truita amb vegetals o formatge o paté vegetal o tofu i també una amanida. De postres: poma. A l’amanida o bé damunt del pa va bé afegir una cullerada de llevat de cervesa.
Al final del dia, cal haver pres 2 cullerades soperes de llevat de cervesa, 1 de germen de blat i 1 de pol·len.
Guanya un lot de productes ecològics Amandín
Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els quals podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a tastar les nostres novetats: beguda de Teff, beguda de Baobab i caldo oriental.
Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes ecològics Amandín. Per concursar, només cal respondre aquesta pregunta:
Pregunta: Prepareu caldo a casa o el compreu fet? Si opteu per la segona opció, què valoreu a l’hora d’adquirir-ne un?
Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat. Indiqueu-hi “concurs Amandín”.
El guanyador del concurs anterior és Oriol Reüll, que ens va fer arribar aquesta resposta:
“Sóc un jove de 21 anys, que prenc llet vegetal des de fa 1 any i mig.
Bàsicament, mai no m’ha fet una bona digestió la llet animal i un dia me la van recomanar. Els primers dies notava que el sabor era diferent, però ràpidament m’hi vaig adaptar.
Aquestes llets són més lleugeres, fàcils de digerir i, quant a la forma de consum, poden prendre’s de la mateixa manera que la de vaca: amb els cereals, en aliments cuinats, en sopes i fins i tot en salses”.
El guanyador del sorteig el farem públic el pròxim dimarts 13 de novembre.