1. Card marià o card burral (Silybum marianum). (Veieu-lo a la imatge)

Segons explica el Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO), la silimarina, present a les llavors del card marià, ajuda a eliminar les toxines acumulades al fetge. El més recomanable seria prendre’n de manera preventiva per “evitar l’aparició de trastorns digestius i les conseqüències d’un consum d’alcohol en excés”.

2. Xucrut

3. Prunes

4. Umeboshi o vinagreta de pasta d’umeboshi. Tant el card marià, com el xucrut, les prunes i l’umeboshi afavoreixen les digestions.

5. Comprimits d’enzims (es venen en herbolaris). Si opteu per aquesta opció, assegureu-vos que tinguin amilases, proteases i lipases

6. Papaia: ens anirà bé si sabem que abusarem de carns o de proteïna animal en general. El principi actiu de la papaia, la papaïna, és útil en aquest sentit.

7. Fonoll ratllat. Recomanat contra els gasos o flatulències. Es pot prendre ratllat, damunt d’una amanida o una sopa o també en infusió.

8. Camamilla. També contra els gasos i flatulències.

9. Anís verd. També contra els gasos i flatulències

D’altra banda, Carlos Pérez, autor del llibre Paleovida, recomana tres menús per fer una depuració hepàtica. “Alguns dels símptomes d’un fetge sobrecarregat serien cansament i boca pastosa al matí, pesadesa en les digestions, forta olor de les femtes i també en les flatulències, i poca tolerància a l’all i a la ceba. “Els nutrients clau per la seva acció depurativa són:

  • Ceba, all, porro
  • Carxofa i cúrcuma
  • Bròcoli i la família de les crucíferes

Una de les receptes recomanades amb alguns d’aquests aliments és el saltat de carxofa amb ceba, all i nous

Ingredients per a 2 persones:

  • 8 carxofes
  • 4 cebes
  • 4 dents d’all
  • 50 g de nous
  • 2 fulles d’alfàbrega fresca
  • Flor de sal
  • Oli d’oliva
  1. Escalfem la ceba i l’all. Mentrestant, netegem les carxofes traient les tres primeres capes de fulles. No els talleu la tija, només peleu-les una mica amb l’ajut d’un coltell. També talleu la punta de les fulles fins a la meitat i així traieu els borrissols que hi ha a dins del cor.
  2. Fiqueu-les en una cassola plena d’aigua amb unes branquetes de julivert trencat amb les mans i unes gotes de llimona per evitar que s’oxidin.
  3. Quan estiguin totes netes, coeu-les vuit minuts.
  4. Després afegiu les carxofes al que estàvem escalfant i ho deixeu tot a foc mitjà durant quatre o cinc minuts.
  5. Afegiu-hi les nous tallades per la meitat i també les fulles de l’alfàbrega.
  6. Acabeu el plat amb un rajolí d’oli d’oliva verge.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert