Els banys de bosc (Shinrinyoku) van ser incorporats per primera vegada al Japó com una pràctica saludable i relaxant per ajudar les persones a gestionar l’estrès.

Els banys de bosc tenen efectes positius en l’aspecte psicològic: ajuden a disminuir l’estrès, l’ansietat, la depressió, el desànim i la fatiga

Antigament, el Japó era un país molt arrelat a la natura, però l’aparició de les grans ciutats i les noves tecnologies van canviar totalment el paradigma. Als anys vuitanta, els ciutadans japonesos van arribar a nivells altíssims d’estrès i l’Agència Forestal del Japó va decidir incorporar aquesta nova teràpia com una solució per tornar a reconnectar amb la natura i millorar la salut de la població.

Actualment, aquesta pràctica ja té més de dos milions de seguidors al Japó i s’ha estès a diversos països. Fins i tot aquí, a Catalunya, ja podem trobar organitzacions que promouen aquesta coneguda medicina forestal.  

Què són exactament els banys de bosc?

Són caminades en silenci per boscos madurs, acompanyades d’exercicis de respiració i relaxació, que busquen la comunicació amb la natura a través dels sentits. Els grups són reduïts i van sempre acompanyats d’un guia que té un paper fonamental, ja que fa de mediador entre les persones i la natura. Ajuda a desconnectar del món tecnològic i a crear un ambient tranquil i relaxat perquè puguem abaixar el ritme, disminuir la sensació d’estrès i poder connectar amb la natura amb els cinc sentits.

Que aquesta teràpia es faci en boscos madurs tampoc és cap casualitat. Segons s’ha pogut observar, els arbres, quan es fan vells, augmenten el contingut en olis essencials (fitocides) i substàncies volàtils que tenen molts beneficis per a la salut, com regular el sistema immunitari.

Els boscos com a eina de salut

Nombrosos estudis científics s’han centrat en l’estudi de la influència d’aquesta pràctica en la salut de les persones i n’han pogut comprovar els beneficis.

Els banys de bosc tenen efectes positius en l’aspecte psicològic: ajuden a disminuir l’estrès, l’ansietat, la depressió, el desànim i la fatiga i, per tant, ajuden a augmentar el benestar, la tranquil·litat i el vigor. Tot això fa que millori l’estat d’ànim i també la qualitat del son.

Però no només això, aquesta pràctica també té efectes fisiològics: ajuda a disminuir la pressió arterial i la freqüència cardíaca, modula el sistema hormonal (el cortisol, l’adrenalina, l’oxitocina, serotonina…) i activa el sistema immunitari.

Per tant, es tracta d’un tipus de teràpia que no només va bé per a persones amb problemes d’estrès, sinó també per a persones amb problemes més específics de salut com: insomni, diabetis, Alzheimer, hipertensió arterial, fibromiàlgia, fatiga crònica o problemes immunitaris.

Més enllà de la teràpia

Els boscos madurs que s’han conservat íntegres tenen un gran valor immaterial, ja que, a diferència de la resta, tenen més complexitat i biodiversitat.

A Catalunya es calcula que només un 2-3% dels boscos són madurs. Per això, aquesta pràctica no només té l’objectiu de buscar beneficis pel que fa a la salut, sinó també de preservar i protegir aquests boscos.

Al Cerdanya Ecoresort ofereixen sortides pels boscos de l’entorn de Prullans. A més coneixereu aquest allotjament que cada dia fa una aposta més gran per l’alimentació i la vida saludable.
Les properes sortides de banys de bosc es faran:
Dates
Juny: 3,17 i 24
Juliol: 2,9,16,23,30
Agost: 6,13,20,27
Octubre: 21 i 28

 

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites