Que els allotjaments o restaurants incorporin plats molt bons i alhora sans a les cartes és definitiu
La generació que ara tenim fills petits gaudim de propostes d’oci per a tota la família que incorporen el menjar saludable en el seu ADN i que fa molt pocs anys no existien. El menjar sa comença a agafar embranzida, i això ens ajuda tant! Que l’alimentació sana arribi cada vegada a més llocs permet que els hàbits que s’inculquen a casa, no quedin aïllats del seu entorn i no semblin ximpleries. Quan un nen veu que a casa li donen estofat de mill o galetes de civada amb plàtan i a l’escola o amb els amics es mengen propostes totalment oposades i molt més llamineres, és molt molt difícil aconseguir que creguin en l’alimentació sana i és també molt difícil no cedir. No volem fills aïllats de la societat, a qui sembla que prohibim un menjar que ells consideren més bo. Si només mengen sa a casa pensaran que és un via crucis formar part d’aquella família i, quan arribin les colònies, voldran dormir a la mateixa llitera de la nena que porta bossetes de caramels. Ser flexible i permetre-li excepcions és una manera que la família no ho visqui com una restricció permanent, però que els allotjaments o restaurants incorporin plats molt bons i alhora sans a les cartes és definitiu. Els nens s’ho troben, ho tasten, els encanta, repeteixen i a casa ja no troben estranys els plats.
El Cerdanya Ecoresort és un cas d’aquells casos en què l’oferta és variada i, amb la voluntat de donar una opció més a les famílies, incorpora propostes saludables i ecològiques, tot i que manté alguns plats convencionals. I també ho trobo bé perquè, com que no visc en un altre planeta, jo algun dia també vull menjar patates fregides, el meu marit pot voler un brownie o, el més important, també vull anar amb els amics i els seus fills de cap de setmana, encara que no mengin com nosaltres.
En David Isern, director del Cerdanya Ecoresort de Prullans, aposta per la política dels 60: “Volem promoure el menjar ecològic en un 60%, el de proximitat en un 60%, el 60% de l’oferta gastronòmica és d’origen vegetal, el 60% sense gluten i la cuina catalana amb accent pirinenc també hi és present en un 60%. Això què vol dir? Doncs que, de vegades, sobretot aquí a la Cerdanya, ens és difícil trobar ramaders, per exemple, que facin ecològic, però com que tenen un bon producte i són de proximitat, prefereixo això en comptes de portar un formatge ecològic de molt lluny. Per això l’equilibri que hem trobat ara mateix se situa en els 60%. Ara hi ha un objectiu a mitjà termini i és que ens autoabastim en un 60%. En David i la Núria tenen algunes terres del voltant heretades i, des de l’estiu passat, ja hi cultiven poma de muntanya ecològica. L’objectiu és ampliar la fruita i la verdura, amb hivernacle fins i tot, i que tot sigui ecològic. “Aquest projecte hortícola bio fonamentat en la permacultura pretén arribar als mateixos objectius, i és que el 60% de les hortalisses que fem servir en el restaurant siguin de producció pròpia. En David m’ho explica mentre comprovem si la darrera glaçada ha fet malbé bona part de la collita. “Sembla que salvarem més pomeres del que crèiem. Núria, un cop entres en aquest món, ja no pots tirar enrere. Si ho fas, sents que et traeixes i, des que hem refundat l’empresa, tenim clar que la natura i la salut han de ser al centre de totes les experiències que oferim als clients. Aquesta aproximació a la natura la treballem des de diferents àmbits: nutrició, cos, energia, la Terra i l’ànima.
Paral·lelament, estem reorientant totes les nostres activitats per tal que siguin respectuoses amb el medi ambient i amb les persones. Per això hi ha llums de baix consum, es reciclen totes les escombraries, els olis inclosos, els tovallons són de paper reciclat i compostables i els productes de neteja tenen el segell Eco-Label.
L’Ecoresort és una proposta 100% familiar. El follet Cerdà surt a saludar tots els nens cada matí a l’hora d’esmorzar. A l’aparthotel, hi ha el miniclub del follet Cerdà, on es poden deixar els nanos tranquil·lament amb alguna de les monitores, per poder fer un recorregut per l’spa. A la piscina, també hi ha un petit recorregut on els més menuts practiquen les primeres passes dins l’aigua i al menjador tot està preparat per a ells: gots, plats i coberts de colors, pitets d’emergència, trones a cada taula i, molt important, més enllà dels plats més saludables, hi ha els plats més versàtils i que més funcionen entre els més petits. Molts dies hi ha sopa, canelons, fricandó, cremes de verdures, verdures bullides o pasta amb salsa o sense.
La naturalesa és l’altre gran atractiu de Prullans. Les propostes de senderisme són infinites i el Cadí queda tan a prop que, sigui estiu o hivern, cal fer una excursió a Prat de Cadí. A l’Ecoresort us en proposaran moltes, i algunes per fer amb nens; i si us heu deixat la motxilla portanadons, també us la deixaran al Punt Actiu, on tenen l’agrobotiga amb aliments de productors de la Cerdanya o propostes de cosmètica ecològica i natural ben pures. A més, també proposen sortides amb burricleta, sortides a la granja de Prullans i l’experiència de dormir en un tipi. Sí, sí. A l’Ecoresort es pot dormir d’hotel, de càmping o d’aparthotel, ja que el projecte de tots aquests allotjaments ara té una propietat única, però, a més, al darrere de les pomeres ecològiques, hi ha un descampat amb un tipi, una tenda de forma cònica construïda popularitzada pels indis de les Grans Planes. El tipi és per a famílies o per passar-hi una nit romàntica en parella. En David i el seu equip preparen un esmorzar amb menjar local i el porten fins a la zona d’acampada, on els hostes passen una nit sense electricitat i on l’única llum són les dotzenes d’estrelles que s’hi veuen, perquè, a més, la distància d’un quilòmetre del casc urbà, assegura que no hi ha cap tipus de contaminació lumínica.
És important estar atent als caps de setmana temàtics, perquè els de Salut plantegen un 360 amb propostes tan atractives com els banys de bosc.