Reportatge_Blat forment2

El Lluçanès és una comarca natural formada per tretze municipis que pertanyen administrativament a tres comarques diferents. La història cultural, socioeconòmica i geogràfica del Lluçanès és la que referma el seu caràcter únic com a territori, lluny dels límits territorials més formals. Des de l’any 2001, el Consorci del Lluçanès és l’encarregat de dinamitzar aquest territori rural, on els camps són vius i els productes de la terra continuen alimentant la població propera. Va ser justament per mantenir i fomentar l’activitat agrària lligada al territori que l’any 2010 es va iniciar un projecte per recuperar el conreu del blat forment.

El blat forment és una varietat antiga de blat dur que es conreava als camps del Lluçanès fins que altres varietats més productives van entrar al mercat i el van desplaçar progressivament. Les innovacions tecnològiques que es van instaurar a Catalunya a partir dels anys seixanta no van tenir en compte el llegat agrari, amb la conseqüent marginalització de les varietats que produïen menys, tot i ser molt més bones i saludables per a l’alimentació. Sortosament sempre hi ha persones que guarden secrets amagats. Aquest va ser el cas d’en Llucià Dot, pagès nascut al Mas Montorro de Sant Boi de Lluçanès i resident a Gurb, que feia anys que plantava i conservava la llavor de blat forment com un tresor. D’una manera sincrònica, a principis de 2010, apareix un forner de Sant Boi de Lluçanès que començava a coure pa amb farines de varietats antigues i que també estava molt interessat a participar activament en la recuperació del blat forment.

“Alguns encara recordaven l’aroma i el sabor del pa elaborat amb farina de blat forment, i es van motivar a tornar a sembrar aquest cereal tan preuat antigament a la zona”

Va ser llavors quan en Dani Pla, el forner, es va dirigir al Consorci del Lluçanès per cercar pagesos que poguessin conrear el cereal a la zona, i així obtenir un producte tan quilòmetre zero com fos possible. Dit i fet, l’any 2010 tres pagesos d’Oristà i Prats de Lluçanès, en Miquel Rovira, en Santi Crespi i en Ramon Soler, es van afegir a la idea de sembrar de nou el blat forment. Tots tres, amb el Consorci del Lluçanès, van decidir recuperar la llavor que guardava en Llucià Dot i així tornar a posar en valor aquest conreu antic. Alguns encara recordaven l’aroma i el sabor del pa elaborat amb farina de blat forment, i es van motivar a tornar a sembrar aquest cereal tan preuat antigament a la zona. La primera sembra va ser l’any 2011 i, des de llavors, les hectàrees conreades han anat en augment, així com els forns que s’han animat a coure el pa amb aquesta farina.

Reportatge_Blat forment3

Des del Consorci del Lluçanès es van involucrar conjuntament amb els pagesos i els flequers en la creació d’un projecte que permetés recuperar el conreu del blat forment i tota la seva cadena de valor des del camp fins a la taula. Les varietats antigues de cereals són menys productives però tenen altres propietats que les fan molt interessats i atractives. D’una banda, són conreus amb unes qualitats nutritives i organolèptiques superiors als blats convencionals. Aquesta força recau en la selecció natural que els pagesos han fet centenàriament mantenint sempre els cultius més agraïts, tant per la part productiva com per la de consum alimentari. Per una altra, la recuperació de l’activitat agrària com una forma de vida actual és un element innovador de desenvolupament rural per a territoris com el Lluçanès. Tornar a valorar el sector agrari des de projectes que recuperen elements tradicionals i els adapten al moment actual és una notícia excel·lent per al món rural del nostre país.

El destí majoritari del blat forment és l’elaboració de pa. Com que és una farina amb menys força, els flequers la barregen amb altres farines per assegurar-ne la mal·leabilitat. Segons les bases tècniques redactades pels flequers mateix, el pa de forment s’ha d’elaborar com a mínim amb un 50% de farina de forment, amb massa mare seguint un procés de fermentació lent, en format manual i amb una sola cocció en forn de sola. El resultat és un pa de molla espessa i de color daurat amb la crosta fina i cruixent. Una delícia per al paladar! A més, tingueu present que el blat forment té menys gluten i que, per tant, es digereix molt millor. Però no només es pot fer farina amb el blat forment. També es pot menjar escairat com qualsevol altre cereal, com ara l’arròs, previ remull. I alerta! Podeu trobar el blat forment en una de les cerveses artesanes que elabora Ausesken a Olost.

Reportatge_Blat forment1

Per la seva banda, un altre dels productes fruits del projecte és la Ruta del Pa, que té per objectiu donar a conèixer les propietats del cereal així com la seva història i ús actual. El recorregut permet visitar, guiats pels protagonistes, totes les etapes del procés de producció des del camp, passant pel molí i arribant a la fleca. Des del Consorci del Lluçanès recomanen la ruta per fer-la en família o amb la colla d’amics. És una manera molt sana d’acostar-se al territori, a la seva gent i a les seves tradicions. I com a novetat, des del mes de febrer de 2014 i per tal d’afegir al projecte un vessant pedagògic i de transmissió de coneixement a les generacions properes, el Consorci del Lluçanès i el Centre de Recursos Pedagògics de Perafita han posat en marxa la Ruta del Pa a les escoles. Amb aquesta iniciativa volen acostar als infants el sector agrari i els productes agroalimentaris locals. En aquest cas són els pagesos i els flequers els que es desplacen a les escoles per explicar la seva experiència i fer un taller perquè els més petits descobreixin el cereal.

El projecte de recuperació del blat forment s’emmarca dins de la Xarxa dels Productes de la Terra, que té per objectiu dinamitzar l’activitat agroalimentària de la demarcació de Barcelona. És una iniciativa coordinada per la Diputació de Barcelona en què participen diferents entitats locals que donen suport al teixit agrari i als seus productes.

Reportatge_Blat forment4

Cap al Lluçanès!

Si voleu descobrir la màgia que roman al blat antic, us recomano que us desplaceu cap al Lluçanès per poder-ho viure en primera persona. Truqueu al Consorci del Lluçanès al número de telèfon 938880050 o bé escriviu un correu electrònic a consorci@llucanes.cat, i reserveu la vostra Ruta del Pa. A més, també podeu visitar el Museu del blat de Taradell, una joia del passat per entendre el present.

 

Forns on es pot comprar pa de blat forment

Forn de pa Vilamú (Cal Pau)
C/ Major, 15
Prats de Lluçanès

Fleca d’Oristà
C/ de la Roqueta, 2
Oristà

Forn de pa Cal Cabalé
C/ Major, 9
Perafita

Forn Cal Pujals
Plaça Nova, 4
Sant Boi de Lluçanès

Forn J. Bruch (Ca la Dària)
Plaça Can Claus
Prats de Lluçanès

Cal Pastisser
Plaça de Baix, 2
Sant Feliu Sasserra

L’espiga d’or
C/ Argenters, 8
Vic

Forn de la Guixa
C/ Major, 8
La Guixa (Sentfores)

Fleca Divina Pastora
C/ Sant Segimon, 22
Vic

Forn Soler
Plaça Major, 16
Vic

Forn Llevant
C/ Sant Pau, 10
Vic

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula