Si el menjar ecològic fos més econòmic, els catalans en comprarien més. Ho assegura l’enquesta sobre Hàbits alimentaris saludables que aquest portal va fer el mes d’abril passat. Un 63% de les respostes ho indicaven: el preu els fa tirar enrere a l’hora de triar entre un producte ecològic i un altre que no ho és.

Encara hi havia un altre motiu: la dificultat de trobar-ne. Un 43% dels enquestats indicaven que, si no n’adquirien, era perquè els costava trobar-ne a prop de casa. Finalment, un 7% indicava que no compraven aquests productes perquè la família no ho volia.

L’ecològic és assequible

Granel, productes de la terra, alimentació conscient és un comerç innovador, que promou, juntament amb l’Slow Food, els comerços de Km0. La idea d’abaratir costos al client, al consumidor, captiva, perquè, tal com reflectien les conclusions de l’enquesta Hàbits alimentaris saludables, l’ecològic agrada però no ajuda a arribar a final de mes. A Catalunya, hi ha un altre comerç, La Catxaruda, de Km0, que fa un treball ingent per recuperar productes que s’havien deixat de conrear o que senzillament s’havien deixat de produir.

Sigui com sigui, el motiu principal –el preu– comença a canviar. Des del mes de desembre passat, la Judith Vidal i l’Ivan Àlvaro han obert a Vic el comerç Granel. Tal com diu el nom, venen els productes ecològics a granel. El client, quan hi entra, agafa una paperina de paper, una bossa de fècula de patata o bé un envàs biodegradable i hi posa la quantitat que necessita amb l’ajuda d’unes balances que hi ha repartides pel local. Només per això el preu ja és diferent.

Però és que, a més, la Judith i l’Ivan fan tractes directament amb els productors, i no amb els distribuïdors. El fet que comprin grans quantitats fa que el preu de tot plegat disminueixi. Aquests són els motius, doncs, pels quals a la botiga Granel de Vic els aliments ecològics tenen un preu tan assequible.

Hi ha altres principis que els mouen. “N’hi ha molts que tenen la mentalitat que el menjar ecològic és el que prové d’Alemanya i ve empaquetat amb plàstic. Justament per la distància quilòmetre i per l’envàs deixa de ser sostenible”, diu la Judith. I el concepte de sostenibilitat va de bracet amb el d’ecologia.

“Nosaltres comprem els aliments a productors catalans, de manera que, quan arriben a la botiga, han fet un recorregut molt curt”. És evident que hi ha aliments que no es preparen a Catalunya, com les espècies o el te; “aquests són els únics que portem de fora”, explica la Judith.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert