Pinta llavis bio d’oli

Podem fer servir l’oli d’oliva per hidratar-nos els llavis gràcies a laboratoris com el de Matarrània, que ha creat dos pintallavis fets amb oli d’oliva i menta, i amb oli d’oliva, nou moscada i clau. “Protegeix els llavis perquè és antioxidant i reparador”, explica la creadora, Evelyn Celma.

Justament els pintallavis fets amb oli d’oliva són el que atreu més els japonesos quan visiten la botiga Olisoliva del mercat de Santa Caterina. “Se’n poden arribar a emportar cinquanta de cop, perquè per als japonesos és un record per regalar econòmic i fet amb un producte del nostre país”, explica l’Anna Maria Garcia. Ja fa sis anys que l’Anna Maria va obrir la primera botiga especialitzada en olis d’oliva verge extra de Barcelona i de Catalunya. “N’havia vist a l’estranger, però em sobtava que a Catalunya no n’hi hagués cap, per això em vaig animar a fer-ho”.

Actualment, a la botiga té cinquanta marques d’olis catalans, que són justament les que més recomana als clients, especialment durant gran part de l’any. “Ara bé, cap a l’estiu, acostumo a recomanar les marques andaluses, perquè considero que aguanten més”.

 

Se sap poc sobre l’oli. Encara n’hi ha que, per cuinar, deixen que l’oli fumegi abans de posar-hi els aliments. “I és un gran error, perquè si l’oli fumeja és que s’està cremant; no vol dir que està preparat per coure cap aliment”, explica el tastador d’olis Eudald Salvat. Encara més. Al mercat es poden trobar “marques oficials que confonen el consumidor amb paraules com ‘intens’ o ‘lleuger’, que no volen dir res sensorialment sobre l’oli”, continua l’Eudald. I, per continuar, “es creu que s’ha de fer servir un oli barat per fregir, quan, per cuinar, en general, sempre s’hauria de fer servir oliva d’oliva, verge o verge extra”. Per això, la feina de l’Eudald, i la de 27 persones més que formen part de l’equip de tastadors oficials d’olis verges d’oliva de Catalunya, és difondre la cultura de l’oli, a més d’analitzar-lo.

Els dietistes-nutricionistes també fan divulgació dels olis. “Recomanem prioritzar l’oli d’oliva per sobre dels altres olis vegetals, per la seva composició rica en greixos monoinsaturats, però, a més, sempre recordem que, després de fregir, l’oli s’ha de colar per poder filtrar les restes d’aliments carbonitzats que hi puguin quedar. A més, sempre que s’hagi seguit el consell anterior, l’oli d’oliva no es pot reutilitzar més de tres o quatre vegades seguides”. Ho explica la Maria Manera, responsable de Comunicació i Formació Científica de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes. Ella mateixa aporta llum sobre la discussió de si l’oli cremat és cancerigen o no. “És cert que cuinar a temperatures molt altes genera compostos potencialment cancerígens, segons el Fons Mundial per a la Investigació del Càncer. Ara bé, la veritat és que hi ha molt poca evidència científica sobre la relació entre els diferents mètodes de cuinar (com ara, els fregits) i el càncer”. Per això, el que es fa és recomanar que s’eviti el consum habitual d’aliments cremats o carbonitzats,“típics de la cocció a la flama, a la brasa o de fregits poc controlats”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert