“El consum de les càpsules de cafè Nespresso és l’atemptat més gran al medi ambient que s’ha fet en l’àmbit del consum domèstic en els últims temps”, diu Cèsar Barba, periodista especialitzat en ecologia mediambiental. I un medi ambient alterat, com està demostrat, impacta de retruc en la salut de les persones.

cafeAmb aquesta afirmació, em dirigeixo a la seu del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), on entrevisto l’investigador David Rojas, que té tots els estudis a la mà per argumentar per què les càpsules de cafè fan un mal irreparable al medi ambient. Abans d’explicar-ho detalladament, argumenta un impacte immediat del consum de cafè Nespresso en la salut de les persones:

La ingesta de cafè no filtrat (el de les càpsules) està relacionat amb l’augment del colesterol. “Tenim estudis de persones que prenen cafè filtrat, com és el de les cafeteres antigues, les anomenades OroLey, que tenen menys índex de colesterol comparat amb les persones que en prenen de no filtrat”. I per comprovar-ho, m’adreça als estudis (vegeu-los a baix) amb dades concretes i concloents que ho demostren.

Després, l’investigador explica per què les càpsules tenen un impacte final en la salut de les persones. “Hi ha tres motius que demostren l’impacte al medi ambient”: Primer: per l’energia enorme que es fa servir durant tot el procés de fabricació d’una càpsula. Segon: pel gran consum energètic que es genera en el transport i en l’embalatge. I, tercer: per la gran quantitat de residus que provoca una única tassa de cafè, cosa que no passa amb un cafè mòlt o en gra. A més, cal afegir que la producció del cafè de Nespresso, tret del cafè Lungo Forte, no respecta la biodiversitat a la zona on es cultiva, ni tampoc es basa en una agricultura sostenible o responsable.

A l’hora d’ampliar la informació sobre els residus que provoca la càpsula, David Rojas assenyala que “l’únic que es pot reciclar de la càpsula és el cafè, el contingut, que és de bona qualitat, i per tant és una matèria orgànica excel·lent; però la capsa, l’embolcall, no es pot reciclar de cap de les maneres”.

No es pot reciclar perquè, a part de l’alumini, la càpsula té un plàstic adherit, i és molt difícil separar tots dos materials. A més, l’alumini de la càpsula, que és molt fi, no es pot fondre. Per tot plegat, “aquest embalatge és insostenible per al medi ambient”.

A llarg termini, un medi ambient alterat –amb canvi climàtic, cada cop amb més contaminants que arriben a les persones irremeiablement– té un efecte per a la salut de manera directa.

Pel que fa al consum del cafè, l’investigador del CREAL assegura que caldria prendre moltes tasses perquè “l’alumini que es desprèn de la càpsules afectés la salut de les persones”; la quantitat que se’n desprèn és petita.

Ara bé, “científicament està comprovat que ingerir alumini en grans quantitats està associat amb Alzheimer i amb al·lèrgies”, ja que l’alumini estimula el sistema immunitari, i per això pot provocar una resposta.

Malgrat això, com que la dosi ingerida d’alumini en una càpsula Nespresso és petita, i només seria preocupant si és que es cuinés amb alumini constantment a més de beure’n molts cafès, l’investigador del CREAL repeteix que “l’inconvenient més gran de les càpsules és mediambiental”.

En aquest sentit, la doctora en Bioquímica Olga Cuevas afirma que l’alumini de les càpsules és semblant a l’alumini del paper metàl·lic, habitual a les cuines, que només es dissol en el menjar si està en contacte en un medi àcid (tomàquets, llimones) i amb alta temperatura. Per això, la cocció a la papillota amb paper metàl·lic amb aquestes condicions no es recomanable de fer, perquè provoca reacció i l’alumini es dissol en el menjar.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert