Els àcids de l’estómac pugen amunt, a través de la vàlvula càrdies, cremen l’esòfag i generen mucositat al coll cada matí quan ens llevem. Tot això les fan córrer cap al metge de confiança perquè apagui el foc i en surten amb un “medicament antiàcid”. S’ha acabat el problema?

barriga
Arribats a aquest punt tenim dues preguntes importants:

  1. Són medicaments segurs?
  2. Heu pensat mai què podeu fer perquè marxi la cremor d’estómac i poder deixar de prendre tots aquests medicaments?

Som-hi. Els medicaments antiàcids redueixen l’àcid clorhídric de dins de l’estómac i milloren la cremor ràpidament. Aquest àcid de l’estómac és indispensable per poder fabricar una proteïna anomenada factor intrínsec que serveix per enllaçar-se amb la vitamina B12 i facilitar-ne l’absorció a l’íleum, a l’intestí. Per altra banda, la vitamina B12 no es pot absorbir sense el factor intrínsec; i no tenim factor intrínsec sense l’àcid de l’estómac.

Així doncs, tothom que ha pres la decisió d’ingerir aquests medicaments durant temporades llargues experimentarà un dèficit de vitamina B12 però també una mala absorció del ferro, zinc, calci, proteïnes, vitamina D, A, E, K, omega-3 i totes les greus conseqüències que se’n deriven.

Els símptomes de falta de vitamina B12, tan freqüents en els consumidors d’aquestes pastilles tan “innòcues” per a la cremor, són els següents:

vitamina_b12

Si us han dit que teniu fibromiàlgia i preneu omeprazole haureu de reflexionar i resoldre el problema.

Molt bé, hi estic d’acord. Deixaré el medicament. Com hem de resoldre la cremor d’estómac que tant ens preocupa?

L’origen de la cremor d’estómac pot ser per excés d’àcid o per falta d’àcid a l’estómac. Sí, sí, ho heu llegit bé: la falta d’àcid també provoca sensació de reflux i cremor.

  • Si és per excés d’àcid clorhídric a l’estómac, la gent experimenta que després de menjar millora molt i, de fet, necessita menjar sovint per sentir-se bé. És poc freqüent que la cremor sigui per excés d’àcid i, en aquests casos, és important anar al metge perquè faci proves per valorar si hi ha gastritis (per estrès, alcohol o intoleràncies) o per un bacteri que es diu Helicobacter pyloris. Adequarem el tractament segons els resultats de les proves.

De totes maneres, l’origen de la cremor i el reflux és, la majoria de cops, per falta d’àcid a l’estómac! La majoria.

  • En aquest cas, les persones, quan acaben de menjar, se senten inflades, rebotides i tenen digestions lentes. Al matí es lleven bé, però a mesura que passa el dia es van inflant i la cremor i els gasos empitjoren. Els que tenen falta d’àcid no milloren menjant, al contrari.

L’àcid clorhídric de l’estómac en condicions normals hauria de tenir un pH d’1-3, molt àcid. Resulta paradoxal que es receptin medicaments antiàcids per alleugerir la cremor que empitjoren encara més l’origen del problema: la falta d’àcid a l’estómac.

Si us han dit que teniu fibromiàlgia i preneu omeprazole haureu de reflexionar i resoldre el problema.

El tractament que hem de seguir per augmentar l’acidesa de l’estómac és el següent:

  • Evitar la fruita per postres! Només la recomanarem entre àpats o una mica abans de començar-los.
  • Evitar beure gaire aigua durant l’àpat o fer infusions per postres. Em fa molta gràcia quan la gent em diu: “Xevi, he menjat una amanida, un trosset de lluç i una infusió de camamilla i estic ben inflat!”. “De camamilla”, repeteixen”. “Ha, ha, ha!”, dic, “una infusió per postres?”
  • Evitar el gluten de manera estricta. Això és molt important. Les proteïnes del blat, ordi, espelta, malta, civada i sègol (amb gluten) redueixen la capacitat de l’estómac de fabricar el seu propi àcid, encara que siguin integrals. La cervesa és un problema doble, per l’ordi i per l’alcohol, encara que porti molta vitamina B12.
  • Fer tres àpats principals cada dia, no cinc. Si hem de picar, val mes decantar-se per la fruita seca que no pas per la fresca.

Amb només aquestes quatre recomanacions en podem tenir prou per retirar el medicament i resoldre el problema, però encara podem ajudar més l’estómac per fer-lo més àcid fins a aconseguir el pH normal d’1-3.

Recomano, abans i durant cada un dels tres àpats:

Un petit vas d’aigua, suc de mitja llimona, 1 culleradeta petita de pols de gingebre (si teniu la pressió arterial molt baixa, no abuseu de la llimona i poseu-hi només el gingebre).

Infusió de regalèssia, fonoll, genciana i sàlvia entre àpats, mai per postres.

Complementar amb una o dues càpsules de betaïna i pepsina, que trobareu a l’herbolari o farmàcia, en cada àpat amb el menjar, seguint les indicacions d’un professional especialitzat.

La falta d’àcid a l’estómac no ens pot matar, només ens pot amargar la vida.

Salut!

Xevi Verdaguer
Xevi Verdaguer
    @xeviverdaguer