Esmorza. És el consell bàsic que el cuiner Pep Nogué repeteix a tort a i a dret. “No pot ser que marxem de casa amb la panxa buida o havent pres només un cafè”. Per què? Perquè el cos necessita el menjar després de les hores de no haver-ho fet a la nit. “Perquè tot es posi en marxa amb energia, perquè el cervell rendeixi, no podem continuar el dejú des que el vam començar a la nit”, explica en Nogué.

El primer pas per esmorzar és llevar-se amb més temps. “Tenim el mal costum de llevar-nos amb el temps just”. L’esmorzar requereix calma, i també entaular-se tal com fem amb els altres àpats del dia.

“Esmorzar bé no vol dir menjar caviar”

En Pep Nogué ensenya a cuinar, però sobretot a menjar, cosa que considera més important encara. “Si sabem menjar no ens caldrà anar al metge”, assegura contundent. “És millor que ens gastem cèntims en una bona alimentació que en medicaments”, continua afirmant.

Cada una de les seves frases són sentències. “Un bon esmorzar no vol dir menjar caviar”, que és el que “alguns es pensen quan ho recomano”. El significat de la paraula esmorzar és el que s’encarrega d’explicar Pep Nogué als cursos que imparteix a l’Espai del Consum del supermercat Bon Preu-Esclat. No us perdeu l’oportunitat d’escoltar-lo en viu i en directe (vegeu cursos al final de l’article).

 

Fet aquest pas, el següent és preparar el menjar. “Un esmorzar ideal ha d’estar compost per fruita, proteïnes i hidrats de carboni”. La fruita ens oferirà energia de manera ràpida. “És com la benzina, perquè en deu minuts els sucres de la fruita ens han reactivat”.

En canvi, els hidrats de carboni, els integrals, donen l’energia més tard, però, per contra, els podem allargar més temps. “La recomanació és prendre hidrats de carboni integrals i ecològics, perquè aporten més vitamines que els blancs, als quals els han extret les pellofes”.

I finalment, les proteïnes. “Han de ser poques i de bona qualitat”. El consell és que cada dia les variem. “Triem entre formatges, pernils o l’embotit que ens agradi, de qualitat”. I també pensem a innovar, “perquè no podem menjar-nos un entrepà de sardines, per exemple?”. Cal anar més enllà de l’embotit, perquè hi ha més opcions.

“Tenim el costum d’acabar l’esmorzar amb un cafè”. I és en aquest moment, quan ens el prenem, que aconseguim desinhibir l’acció de les vitamines que havíem ingerit. Així que “alerta amb el cafè i també amb les lactis”. Si la gent sap que té males digestions, que “pensi si pren lactis o no”. Si se’n volen prendre, en Pep Nogué aconsella els fermentats, com ara els quefirs, “que es digereixen molt més bé”.

Tot plegat és important que ho mengem a casa, perquè tan bon punt sortim al carrer “ens trobarem amb mil i un entrebancs per fer un esmorzar saludable”. Al carrer, les propostes seran aliments plens de sucres refinats i greix. En fi, “aliments que no en sabem ni la procedència”. De fet, de vegades en Pep Nogué sosté converses amb persones que li asseguren que “mai no mengen blat de moro”, però sí que ho fan, perquè “les galetes que veig que mengen en contenen, perquè estan fetes amb dextrosa i glucosa, que provenen de midons, que al seu torn provenen de blat de moro transgènic”. Així doncs, millor que “comprem productes de la terra, i no d’altres que no en coneixem l’origen i que han estat manipulats”.

 

Cursos d’en Pep Nogué:

Aquests tallers els imparteix el xef Pep Nogué els divendres. Es cuinen diferents receptes amb productes de temporada, amb una temàtica que varia mensualment i també es degusten diferents plats.

Cuina de Nadal

Els divendres 14 i 21 de desembre a les 16 h o a les 18 h (no hi ha places disponibles)

La cuina del cítrics

Els divendres 11, 18 i 25 de gener a les 16 h o a les 18 h

Monogràfics

Aperitius de Nadal

Dimecres 12 de desembre a les 19 h (no hi ha places disponibles)

Cuina vegetariana

Dimecres 16 de gener a les 19 h

Mengem bé: com fer més equilibrats els àpats per a festes

Dimarts 11 de desembre a les 19 h

Mengem bé: tipus de coccions dels aliments

Dimarts 29 de gener a les 19 h

Salut: esmorzars complets. Què convé esmorzar?

Dimarts 18 de desembre a les 19 h

Salut: els lactis

Els secrets dels lactis: preguntes i respostes

Dimarts 15 de gener les 19 h

Guanya un lot de productes ecològics Amandín

Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els quals podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a tastar les nostres novetats: beguda de Teff, beguda de Baobab i caldo oriental.

Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes ecològics Amandín. Per concursar, només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Coneixeu les begudes preparades amb TEFF, el cereal etíop sense gluten?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat. Indiqueu-hi “concurs Amandín”.

El guanyador del concurs anterior és Jaume Li Bo, que ens va escriure aquesta resposta:

“Tinc 39 anys, i des de ja fa un temps estic reduint el consum de proteïnes animals i augmentant la ingesta de vegetals.
Ara que comença a fer fred els caldos són un dels plats estrella a la meva cuina. Habitualment els faig jo, en faig una bona quantitat en una olla, una part la congelo i la resta me’l prenc en els tres dies següents, sobretot per sopar.
Però amb la vida que porto, que sovint surto de casa ben d’hora i torno quan ja és fosc, a vegades m’és difícil tenir el temps suficient per fer un bon caldo, i per aquestes ocasions sempre tinc un parell de brics de caldos preparats; i per seleccionar quin caldo preparat comprar, el que més valoro sempre és que no porti cap tipus d’additiu”.

El resultat del proper concurs serà el dimarts 11 de desembre.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert