Si mengeu aliments variats, que no suposin una ingesta excessiva d’energia, esteu fent una dieta saludable. Si la vostra alimentació diària està formada per un 55% de carbohidrats, un 30% màxim de greixos (entre els quals, un 10% de greixos saturats) i un 15% de proteïnes, mengeu de manera saludable. Són les definicions de “menjar saludable” d’Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, i expresident del comitè científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.
A la pràctica, vol dir que els adults i les criatures han de fer cinc àpats diaris, que es distanciïn l’un de l’altre per un temps de tres o tres hores i mitja. I encara més: “una bona mastegada fa digerir bé el menjar, perquè la digestió comença a la mateixa boca”, diu Andreu Palou.
Per la seva banda, el doctor i professor del Departament Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB, i també director del cicle La Bona Vida, Pere Palou, defineix el menjar saludable des de dos punts de vista. El primer, el fisiològic, que voldria dir ingerir uns aliments que aportin els nutrients que necessiten les persones. El segon, el dels hàbits saludables, que vol dir menjar a taula asseguts, amb companyia i que l’àpat permeti gaudir de tots els sentits: l’olfacte, el tacte, la vista, l’oïda i el gust.
Menjar de manera saludable també voldria dir fer tallar el menjar a trossets i mossegar-lo tantes vegades com sigui possible, perquè “com més mossegades es fan, durant més temps, més es gaudeix d’aquell menjar”, diu Pere Palou.
La teoria assegura que el tall del menjar no ha d’obligar les persones a obrir la boca excessivament i, a més, l’aliment no ha de tocar els llavis. Una altra teoria és la que indica que s’ha de mossegar cada tall trenta vegades per desfer l’aliment i, així, afavorir-ne la digestió. Qui ho fa? Qui va comptant mentre menja? “No cal, si ho canviem per fer talls petits de cada un dels aliments del plat per gaudir-ne bé”.
En aquest sentit, l’empresa Hapilabs comercialitza una forquilla intel·ligent, creada pel francès Jacques Lapine, que avisa si s’està menjant massa ràpidament, perquè calcula el temps que es triga entre una punxada i l’altra, i les que es fan per minut. També mesura el temps que dediquem al menjar. Tot plegat es pot emmagatzemar després en un llapis òptic per estudiar-ne les dades. Segons Pere Palou, “si interioritzem que hem de menjar a poc a poc, posant-nos a la boca talls petits i mossegant-los bé, ja mengem de manera saludable”.
El menjar saludable, continua explicant Pere Palou, també és el que inclou la dieta mediterrània, la que no opta pels menjars prefabricats, la que planifica el menjar que ingerirem dia per dia per anar comprant el que es necessita.
Finalment, el cuiner de Slow Food Valentí Mongay, copropietari amb el seu germà Toni del restaurant La Salseta, afegeix que el menjar saludable comença a la terra, a la mateixa llavor natural (no transgènica) que es planta. “El menjar saludable no són les fruites ni les verdures tractades químicament; ni tampoc els peixos grans que acumulen mercuri, per citar dos exemples”. Al seu torn, la Margalida Alemany, cuinera jubilada del restaurant Can Tàpera de Mallorca, i professora de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears , opina que la cuina saludable és la que fa els cinc àpats al dia, sobretot l’esmorzar. “Els mallorquins mengem molta tomàtiga, amb formatge tendre baix en sal”, diu. Després, molta amanida verda, molta verdura, molt peix i molt poca carn. “I també caminar i dormir”, conclou.