El pla del Govern central anunciat fa uns dies per expulsar les pseudoteràpies de les universitats i centres sanitaris és una ofensiva sense precedents a Europa. El govern de Pedro Sánchez afirma que aquestes disciplines afecten negativament la salut, ja que perpetuen algunes afeccions, en generen d’altres o, fins i tot, augmenten el risc de mort. L’objectiu és que als hospitals i a les universitats no s’ofereixin solucions ni formació de teràpies com l’homeopatia, l’acupuntura o el reiki. Les darreres hores, la Ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha hagut, però, de matisar i ara diu que, si es fa un anàlisi rigorós i es descobreix “certa evidència científica” potser no es pot posar l’homeopatia i l’acupuntura en el mateix calaix de sastre. Un matís fruit de la pressió del col·lectiu de metges que ho practica? Llavors què es vol prohibir?
El pla del govern espanyol considera una temeritat que el 60% de la població cregui que l’acupuntura funciona. Aquesta medicina mil·lenària amb cinc mil anys d’història té, en canvi, el vist-i-plau del Govern de la Generalitat, el Col·legi de Metges i els centres sanitaris públics. Si parléssim de pseudociència, s’estaria fent tot això? Vegem-ne uns quants exemples:
- Hospital Sant Pau. A la Fundació Puigverd s’ofereix acupuntura sobretot per a malalts amb dolor. A més, l’Hospital s’ha posat dins la xarxa privada internacional Kalida. La Fundació Kalida, (www.fundaciokalida.org) impulsada per Maggie’s Center ofereix suport emocional i grupal per poder compartir, parlar i rebre acompanyament, així com tècniques de relaxació i visualització.
- A l’Hospital Sant Joan de Déu, a l’Hospital Vall d’Hebron i a La Maternitat es fa acupuntura prepart i moxibustió per tal de girar el nadó quan ve de natges a partir de la setmana 34.
- Cada cop més centres sanitaris fan servir reiki, sobretot en oncologia, on la part psicoemocional del pacient és fonamental. Des de l’any 2013, l’Institut Clínic de Malalties Hematooncològiques de l’Hospital Clínic ofereix reiki als pacients. Entre 300 i 400 pacients fan reiki cada mes mentre reben la quimioteràpia a l’hospital de dia. “Això els relaxa; s’adormen en comptes de passar totes aquelles hores connectats i angoixats i, quan es desperten, els veus la cara de confort. Amb el reiki no es curen, però se senten molt millor. Qui pot privar-los d’això? Ho explica molt bé en Jaume Güell que ha estat coordinador de l’hospital de dia d’aquesta unitat divuit anys i ha treballat durant vint més a la secció de radioteràpia i, per tant, té més de trenta anys d’experiència tractant malalts de càncer. En aquesta unitat també han provat l’arteràpia.
- A l’àrea maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron, voluntaris de l’Associació de Terapeutes de Reiki a Catalunya apliquen la tècnica als pacients de reanimació que ho sol·liciten. És un exercici complementari que potencia els resultats de la medicina convencional i redueix els efectes secundaris. També es fa reiki a l’Hospital Moisès Broggi.
- La teràpia neural té grans resultats a l’hora d’ajudar a desenganxar cicatrius i en casos de dolors aguts. Per això, molts osteòpates, quan es troben amb cicatrius d’una cesària complicada, per exemple, apliquen la teràpia neural com a complement. Aquesta teràpia consisteix en una punxada que fan metges anestesistes formats específicament. Hi ha alguns centre d’atenció primària que l’ofereixen als pacients, però, a causa de la cacera de bruixes dels darrers temps contra tot allò que s’escapa de la medicina més convencional, s’està deixant de fer o es fa d’amagat o només quan el pacient ho demana perquè l’osteòpata li ho ha recomanat.
- Cal citar el futur Centre Europeu de Promoció i Desenvolupament de la Medicina Tradicional Xinesa a Barcelona, impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, on participen la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, l’Hospital Clínic, IDIBAPS, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona, entre d’altres.
Què en pensa el Col·legi de Metges de Barcelona?
El Col·legi de Metges creu que cal regular les pseudoteràpies de manera urgent, però sap que prohibint-les no es va enlloc. Paral·lelament, però, han agrupat totes aquestes teràpies en una nova secció col·legial, sota la denominació Secció Col·legial de Metges de Tractaments Complementaris, que integra tots els metges acupuntors, metges homeòpates i metges naturistes. Saben que la realitat és que hi ha metges que prescriuen teràpies complementàries i, tot i que creuen que algunes no tenen una evidència científica al darrere, permeten la secció i, per tant, acaben donant suport a aquests tractaments sempre que siguin secundaris al tractament convencional i els prescrigui un metge.
Per al president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, l’acupuntura sí que té evidència en certes afeccions i troba que barrejar-la amb el reiki o les flors de Bach no és correcte metodològicament. Segons Padrós, en comptes de prohibir i posar-ho tot al mateix sac caldria prendre mesures com ara crear una comissió d’experts per avaluar-ho bé.
Reiki sí i acupuntura no? Sembla difícil també posar-nos d’acord, oi? I acupuntura sí, però si ho fa només un metge? I si l’acupuntura que es fa a La Maternitat o a Sant Joan de Déu la fa un acupuntor que no és metge, llavors no?
I per acabar, el més preocupant de l’informe del pla del Ministeri és que es digui que “no volen eliminar les creences de les persones ni crear una societat de pensament únic”, ja que fa l’efecte que és tot el contrari. Que deixin que cada ciutadà esculli lliurement, ja que, al cap i a la fi, amb polítiques alimentàries sense nutricionistes en el sistema públic, ja han decidit quin país volen que siguem, basant-se, massa sovint, en interessos econòmics de grans lobbys.