Grans de la quinoa reial, acabada de collir. Finestra Sul Cielo

Grans de la quinoa reial, acabada de collir. Finestra Sul Cielo

És el pseudocereal de moda, perquè té nutrients beneficiosos, hidrats de carboni d’assimilació lenta, aminoàcids, vitamines i minerals, i perquè la FAO ha designat el 2013 com l’any internacional de la quinoa. Si fa uns anys era un aliment conegut gairebé exclusivament pel sector vegetarià i ecològic, enguany “tothom gira els ulls cap a la quinoa”, assegura Miguel Ángel Montesinos, propietari i CEO de Finestra Sul Cielo.

Ara bé, què és exactament la quinoa? Són el mateix quinoa i quinoa reial? “La quinoa, la cultiven a diversos països, com ara el Brasil, Colòmbia, els EUA, França i fins i tot a Anglaterra i al sud asiàtic ho estan intentant”. En canvi, la quinoa reial és la que es cultiva exclusivament a l’altiplà del sud de Bolívia, en una zona agrícola natural situada entre 3.600 i 4.000 metres d’altura.

“La quinoa reial, l’originària, és la que exporta Finestra Sul Cielo, gràcies a un acord que l’empresa va fer amb l’Associació Nacional de Productes de Quinoa, l’anomenada ANAPQUI”. L’entitat agrupa tres mil famílies que la cultiven, que la desenvolupen, que la processen i que la venen per exportar; a canvi, poden projectar activitats socials.

Un dels projectes socials, segons explica Montesinos, que s’ha entrevistat amb els productors, és reforestar els camps amb plantes autòctones i també cuidar la ramaderia de la llama, que és complementària a la plantació de la quinoa, perquè els camps s’adoben amb els fems d’aquest animal. “Encara hi ha més projectes, com ara construir escoles noves o fer cases de maons, en comptes de tova”.

Malgrat això, el diari Le Monde va difondre un suposat maltractament dels pagesos de Bolívia per culpa d’aquesta exportació de quinoa reial. “Afirmo rotundament que és fals, perquè són agricultors que necessiten exportar la quinoa reial”, diu Montesinos. “El que passa és que França va començar a cultivar la quinoa el 2012, i està intentant com sigui que el país consumeixi la pròpia, que no compri l’exportada de Bolívia”.

El propietari de Finestra Sul Cielo hi insisteix, perquè coneix els pagesos i sap que els bolivians no consumeixen la que exporten, sinó una altra que fan servir per fer pa, per exemple.

Una altra història és el preu de la quinoa reial. “Un paquet de mig quilo, el venem a 3,75 €, però al mercat es pot trobar més car”. L’ANAPQUI no accepta clients nous, i actualment la demanda excedeix l’oferta. “Gairebé es pot dir que la demanda triplica l’oferta existent”. Per això, és realista dir, amb els ulls posats al 2014, que només les empreses que tenen acords antics amb l’associació de pagesos en tindran el subministrament garantit.

En aquest sentit, Jaume Renobell, de la botiga a granel Renobell, manifesta sorpresa i fins i tot enuig pel preu de la quinoa, que s’ha multiplicat en els últims anys. “Fa deu anys que nosaltres venem quinoa, i estava a uns tres euros per quilo; ara un quilo el venem a sis!”. Amb el canvi de preu, hi ha un altre tipus de client. “Sempre l’havia adquirit un client vegetarià i vegà, ara ja no és així exactament”.

Miguel Ángel Montesinos, de Finestra Sul Cielo, i pagesos d'ANAPQUI

Miguel Ángel Montesinos, de Finestra Sul Cielo, i pagesos d’ANAPQUI

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer situa la quinoa i la quinoa reial com un aliment molt recomanable per a esportistes, criatures i per desintoxicar el fetge i el ronyó. La quinoa i la quinoa reial fan aquest paper. Verdaguer també adverteix que “la quinoa és un pseudocereal amb molta saponina i lectina, components proinflamatoris i perjudicials per a les vellositats intestinals; tant la saponina com la lectina s’eliminen si es cuina bé”. És a dir, és recomanable posar la quinoa en remull, rentar-la i canviar-ne l’aigua. A l’hora de cuinar-la, cal eliminar-ne l’escuma que fa per evitar ingerir les saponines.

A més, Verdaguer també qualifica la quinoa com un aliment lliure d’histamina. Menjar-ne sovint “pot fer que, en cas de lesió, la inflamació no sigui ni aguda ni forta”.

La quinoa és apta per a persones intolerants al gluten, amb còlon irritable o migranyes.

Finalment, els cuiners. En Pere Carrió, del Gat Blau, confessa que aquest any ha introduït quinoa al menú i que la fa bullida, durant força estona, com es recomana a molts cereals i pseudocereals. 

Guanya una cistella de productes d’Ifigen entre tots els participants

Lot mimasaLa guanyadora de la cistella Mimasa, composta per cuscús eco, macarrons integrals, 

tamari-shoyu eco, tofu 3 delícies, xarop d’arròs

, te bancha, alga kombu bretona, eco

alga nori origen, salsa xinesa de Piquillo, 
sèsam en gra, és Carmen Ruiz.

Per a l’1 d’octubre, sortegem una cistella d‘Ifigen, entre els concursants que responguin les preguntes següents:

·Consumiu quinoa? Com la cuineu?

La propera cistella està composta per:

  • PP40 30caps (fitoteràpia)
  • Phyto-min Flor de Naranjo (extracte de flor de taronger)
  • Oligen Sugar Control (el crom, al facilitar l’acció de la insulina, contribueix a una concentració normal de glucosa en sang i a un adequat metabolisme dels macronutrients. El DHA i el EPA contribueixen al normal funcionament del cor.)
  • Floragen (probiòtic que ajuda a mantenir una bona salut i a equilibrar la microbiota intestinal)
  • Oligen 90caps (suplement nutricional ric en àcids grassos Omega-3, especialment DHA)

Heu d’enviar les respostes a tgilbert@etselquemenges.cat i feu-vos seguidors del Facebook Mimasa.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert