Les escriu Michael Pollan en el seu últim llibre, traduït al castellà a Debate. El títol exacte és Saber comer. 64 reglas básicas para aprender a comer.
Us en faig una selecció.
- Mengeu menjar. És una de les frases típiques de Pollan, que ocupa la càtedra Knight de periodisme a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Per més repetitiu que sembli el concepte, mengeu menjar, el significat és que hem de saber distingir entre “substàncies comestibles amb aspecte alimentari”, és a dir productes industrials, i menjar de veritat (una poma o un enciam, per exemple).
- Eviteu aliments que vegeu anunciats per televisió. “Negueu-vos a comprar productes que estan molt promocionats”, diu l’autor, perquè “les falses afirmacions sobre les propietats beneficioses per a la salut, i els estudis científics mal fets, han convertit els supermercats en llocs traïdors”. De totes maneres, el periodista avisa que hi ha un 5% d’anuncis que donen publicitat a aliments sense processar: “Espero que no acabeu ficant-ho tot al mateix sac.”
- Compreu en les zones perifèriques del súper i allunyeu-vos de les del centre. El motiu és el següent: “Els aliments processats dominen els passadissos centrals dels súpers, mentre que les neveres i els prestatges de productes frescos (fruites, verdures, carn, peix i làctics) són al costat de les parets.
- Mengeu aliments fets amb ingredients que pugueu imaginar-vos crus o que han crescut al camp. Michael Pollan recomana llegir la llista dels ingredients i després imaginar l’aspecte que tindrien crus o al lloc on creixen.
- Mengeu els dolços que ens ofereix la naturalesa. “A la natura, els sucres quasi sempre vénen empaquetats amb fibra, per la qual cosa se n’alenteix l’absorció i proporciona sensació de sacietat.” Per tot plegat, “val més menjar fruita que beure-se’n el suc”.
- Afarteu-vos de menjar porqueria, si voleu, sempre que l’hàgiu cuinat vosaltres. “Menjar dolços, fregits, brioixeria o fins i tot prendre’s un refresc de tant en tant no ha de ser dolent”, diu l’autor. Ara bé, “si cuinéssim a casa totes les patates fregides que consumim, segur que en menjaríem menys, ni que fos per la feina que comporta”.
- Mengeu a poc a poc. La idea és assaborir els aliments, però, a més, fent-ho “us en farà falta menys quantitat per sentir-vos saciats”.
- Esmorzeu com un rei, dineu com un príncep i sopeu com un pobre. Per què? Perquè com més activitat física feu després d’un menjar, més energia cremaran els músculs abans que s’emmagatzemin en forma de greix.
- No piqueu res que no siguin aliments vegetals sense processar. “Si piqueu entre àpats, intenteu que siguin fruites, verdures i fruita seca.”
- Salteu-vos les regles alguna vegada. “El que importa no és un dia puntual, sinó la pràctica diària: els hàbits interioritzats que determinen com i què mengem qualsevol dia.”