Quina tècnica de cocció feu servir? Teniu clar com cuinar els aliments? El doctor Jorge Pérez-Calvo les enumera i aconsella com utilitzar-les.

Les 7 millors tècniques de cocció

1. Coure al vapor

Els aliments es couen al vapor quan es fan per sobre de la superfície de l’aigua, i no submergint-los-hi. És a dir, “els cou el vapor de l’aigua bullent”. Si opteu per aquest tipus de cocció, necessitareu “una cistella folrada que mantingui el menjar fora de l’aigua”.

2. Bullir a foc lent

L’aigua bull a foc lent quan “es remena lleugerament i hi surten algunes bombolletes”. Es fa servir per preparar sopes, estofats, cereals o verdures. És la base de gran part de la cuina amb líquids.

3. Bullir

L’aigua bull quan hi apareixen bombolles grans de manera molt seguida”. La temperatura també és “més elevada que la de bullir a foc lent”. Per bullir pastes o amanida, cal “fer bullir aigua i mantenir-la a foc intens”. En canvi, després d’arribar a l’ebullició, cal apagar el foc per cuinar gran part dels cereals.

4. Olla a pressió

Es fa servir per a la cocció de l’arròs integral, espelta, civada, ordi, etc. I també alguns llegums com els cigrons, la soja groga o verda i les azukis, quan justament es busca estalviar temps i incrementar la digestibilitat d’aquests aliments. “És molt convenient a la tardor, hivern i principi de primavera, per facilitar la digestió i augmentar l’energia al centre del cos”.

5. Ofegar

La verdura primer es bull, i, després, se salta. “És una cocció doble de l’aliment i s’acostuma a fer amb una fulla verda (de bledes o d’espinacs) per donar-li untuositat i per suavitzar-la. Les verdures verdes ofegades tenen un efecte laxant. Atenció a no passar-se de temps, perquè “pot perdre valor vitamínic”.

6. Saltar

El saltat “és una tècnica molt utilitzada a la cuina oriental”. Saltar no és el mateix que sofregir i, a més, és un dels mètodes que necessita menys oli i menys temps.

Cal tallar el menjar a trossets petits, perquè així incrementem la superfície total de l’aliment que estarà en contacte directament amb l’oli, del qual “fa falta una quantitat mínima”.

Els aliments saltats són molt més saludables i recomanables que els fregits amb oli abundant. A més, els sofregits acostumen a produir “flatulència calenta (gasos amb mala olor) i, en canvi, els saltats, no”.

I, finalment, “quan saltem el menjar, els ingredients conserven tot el sabor”. El saltat dura uns 5-10 minuts, mentre que el sofregit dura més i fa servir més oli.

7. Fregir

Hi ha unes quantes maneres de fer-ho. “Quan es fregeix en una paella, l’oli cobreix l’aliment més o menys fins a la meitat, tot i que també hi ha la manera de fregir els aliments submergint-los del tot”.

Quan es fregeix, assegura el doctor, “s’acostuma a deteriorar la qualitat nutritiva de l’aliment i fa que hi hagi tendència cap a les inflamacions i altres símptomes de calor al cos”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert