Si ho fem bé però, el temps que necessitem a la cuina pot ser menys del que pensem. Us deixem 14 consells per aplicar en el dia a dia que us ajudaran a planificar i estalviar temps:

1- Organització i planificació

Crear un menú setmanal pot ajudar a optimitzar el temps a l’hora de preparar els àpats i pot ajudar a aprofitar millor els aliments frescos de la nevera per evitar que es facin malbé. A més, permet saber què cal cuinar cada dia i organitzar-se si cal fer res per l’endemà.

Sobretot és molt útil si es vol menjar alguna cosa que s’ha congelat; si ho hem planificat per escrit, el dia anterior ho podrem posar a la nevera i descongelar-ho de manera adequada.

2- Tenir clars els temps de cocció dels plats que volem preparar

Ens permetrà ser més conscients de l’estona que hi hem de dedicar.

3- Fer llista de la compra

Per saber quins ingredients necessitem, saber quins dies anem a comprar i on. D’aquesta manera es va més per feina i s’estalvia temps.

Si hi ha algun aliment que necessita hores de remull o algun procés lent, és bo fer-ho el dia anterior. La planificació ha de servir per avançar preparacions per al dia següent.

4- Tenir bons estris de cuina

Disposar de petits electrodomèstics, com processadors d’aliments, pot resultar molt beneficiós molt a l’hora de cuinar, ja que permeten triturar i preparar elaboracions de manera molt més ràpida i eficaç.

5- Rebost i nevera organitzats i amb productes sans

Si es vol menjar sa, la primera norma és no tenir res al rebost que no sigui saludable. D’aquesta manera s’evita picar i menjar productes poc recomanables. D’altra banda, és important organitzar bé el rebost i la nevera per tenir clar quins ingredients hi ha o detectar ràpidament quins aliments ens fan falta.

6- Cuinar de més

Si no ens agrada cuinar, podem aprofitar el dia que ho fem per preparar-ne de més. Es pot guardar a la nevera o congelar per tenir menjar per a més dies.

7- Ser net a l’hora de cuinar

Si, a mesura que cuinem, netegem els estris que fem servir, farà menys mandra i estalviarem més temps. A més, així, quan hàgim de tornar a cuinar, ho tindrem tot ben net i ordenat. (“No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta.”)

8- Aprofitar quan siguem a casa

Per cuinar coses que no requereixen atenció, però sí temps (per exemple, caldo).

9- Aprofitar mètodes de cocció

Si hem de fer peix o pollastre el forn, ho podem aprofitar per fer-hi també fer unes verdures, moniato o patata. Així evitem embrutar electrodomèstics de més i estalviem temps.

També ho podem aprofitar per fer més menjar per a un altre dia. Per exemple, si per sopar hem fet servir el forn, mentre sopem, podem fer el dinar al forn de l’endemà.

10- Tenir a mà el que més fem servir

És bona idea guardar els productes, aliments, condiments, olis, espècies o utensilis que fem servir més a prop o en un lloc ràpidament localitzables per no haver de perdre temps a buscar-los cada vegada que els necessitem.

11- Fer una mise en place

Si sabem què hem de cuinar, podem preparar sobre la taula tot el que necessitem abans de començar a cuinar; així anirem molt més ràpid a l’hora de preparar el plat.

12- Comprar el peix a punt per cuinar

Quan anem al mercat, demanem al peixater que netegi el peix i el talli per poder-lo cuinar directament. Podem fer igual amb el pollastre o la carn.

13- Si anem poc al mercat…

Aprofitem per comprar més peix, pollastre o carn del compte i congelar-ho per poder-ne tenir per a tota la setmana.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites