Vi Saludable_Casa Pardet2

Vaig conèixer en Josep de Casa Pardet en una fira de productes naturals l’any 2004 i vaig pensar per dins que “si mai tinc un restaurant, aquest serà el vi de la casa”. I ves per on, en obrir l’Espai Tomata, els seus vins van esdevenir protagonistes de la nostra carta.

Casa Pardet va ser el primer celler de les Terres de Lleida a certificar la seva producció de vi amb el segell ecològic del CCPAE. Era l’any 1992 i allò de ser ecològic encara era, en certa manera, anar a contracorrent. En Josep ve de família de vi, vinya i viticultors. A casa sempre han fet vi i ell des de ben petit que remenava als camps i al celler. Per continuar amb la seva vocació i com a bon amant del vi, va estudiar durant cinc anys enologia. Malauradament el record que en té és que la major part de la formació, tant teòrica com pràctica estava orientada a una manera d’entendre el vi allunyada de la seva visió del món. “Només em van ensenyar a fer vins industrials”, explica en Josep mentre repassa la seva etapa d’estudiant.

Vi Saludable_Casa Pardet1

Durant els primers anys de la dècada dels noranta es va anar incorporant progressivament al celler de casa. Desenvolupa una manera única i molt particular de relacionar-se amb la terra, les vinyes i el celler. “La meva obsessió sempre ha estat mantenir l’extrema naturalesa del producte”. Amb aquesta contundència el que ens explica en Josep és que al vi no cal afegir-li res de res: evoluciona sol i troba el seu camí natural. Des de sempre ha tingut clar que el vi és un aliment, i que el vi, a més d’alimentar el cos, alimenta l’esperit. L’any 1999, i després de conèixer altres productors europeus, comença a aplicar preparats biodinàmics als seus camps. “Vaig anar a una fira de productes ecològics i biodinàmics l’any 1998 a Àustria i vaig descobrir que el que jo feia no era gaire lluny de l’agricultura biodinàmica”.

Va ser així com la tendència natural d’en Josep l’ha portat a elaborar vins sense cap producte afegit, sense filtracions i sense clarificacions. L’experimentació constant al camp i al celler és la que li atorga aquest punt màgic i atractiu, és el que fa que cada ampolla sigui única i albergui un món per descobrir cada vegada que n’obres una. “Buscar l’extrema naturalesa del vi fa que cada any passen coses, ja que el vi fermenta amb llevats salvatges… i això és tota una aventura!”. També remarca que els segells són un pas, un protocol per constatar que les coses es fan d’una manera determinada, però deixa molt clar que la producció respectuosa amb la terra i les persones va molt més enllà de la certificació.

Vi Saludable_Casa Pardet4

A Casa Pardet trobareu diferents productes, tots elaborats amb el màxim respecte per l’aliment. Tenen most, vermut, vins i vinagres joves, així com reserves de les varietats Cabernet Sauvignon, ull de llebre (Tempranillo) i Chardonnay. Us he de dir que la primera vegada que vaig tastar el vermut, me’n vaig enamorar, vaig quedat totalment corpresa. Està elaborat a partir de Chardonnay i una barreja espectacular d’herbes que el fan exquisit, tant per al paladar com per al batec del cor.

“Els aliments tenen una vibració energètica pròpia i que com més alta és aquesta vibració, més alimenta”

En Josep reitera que “els aliments tenen una vibració energètica pròpia i que com més alta és aquesta vibració, més alimenta”. El convenciment de les seves paraules em fa pensar en què em poso al cos quan bec una copa de vi. Us ho heu preguntat mai? Segons en Josep, amb els vins naturals veure una copa de vi és molt més que ingerir un líquid, és una manera d’aportar al cos i a la ment una energia determinada que s’harmonitza amb la vibració de cada persona.

Vi Saludable_Casa Pardet6

Quan li demano sobre el futur, pensa durant uns segons i afirma que “és un misteri, és totalment incert. Jo he trobat el meu lloc al món, però no sé quin és el rumb del món”. M’explica que li agradaria col·laborar amb altres pagesos de la zona per poder fer més vins sense additius i compartir l’experiència, però sembla que la majoria dels seus veïns prefereix seguir venent la seva producció a les grans cases comercials que compren el raïm i elaboren el seu vi industrial. També constata que a la seva zona hi ha poques persones joves que liderin experiències agràries. Comenta que el sector està molt envellit i que no preveu que hi hagi cap canvi significatiu. “No sé on són els joves; aquí hi ha terra, però sembla que no tira”.

Si voleu conèixer Casa Pardet de primera mà us recomanem que visiteu el celler, i especialment durant els mesos d’octubre i novembre quan es troba en plena efervescència. Recordeu concertar cita prèvia. Podreu visitar el camp i el celler, conèixer en Pep i comprar els seus productes directament.

Per a més informació: www.casapardet.com

Vi Saludable_Casa Pardet3

Un bon vi natural: salut a la copa

Què és un vi saludable? Per què quan parlem amb els defensors del vi natural argumenten que és millor per a l’organisme i que té més propietats nutritives?

En Josep ens explica que els sulfits bloquegen l’enzim alcohol deshidrogenasa del fetge, que s’encarrega de metabolitzar l’alcohol de forma natural. Quan es prenen vins amb molts sulfits, la metabolització de l’alcohol és més lenta perquè aquest enzim es bloqueja i no pot funcionar de manera harmònica. En canvi, el vi natural té un contingut de sulfits que no el bloqueja i que permet que l’alcohol que ingerim sigui metabolitzat, de tal manera que no ens provoca molèsties a la panxa o al cap.

Tingueu sempre present que de vins amb sulfits n’hi ha amb moltes concentracions diferents. Recordeu que a l’article “Què és un vi saludable”, explicàvem les diferències entre el vi ecològic, biodinàmic i natural. Per tant, de beuratges amb base de raïm en trobareu per a tots els gustos. El que us recomano és que tasteu i observeu com us amareu amb el vi. Per mi, la millor manera de dir que un vi és bo o no és reconèixer l’efecte que té sobre el nostre cos físic, energètic i mental. Salut!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula