Arribo a la finca Oller del Mas. M’esperen en Fran Margenat i en Marc Maldonado, un tàndem excel·lent al timó d’un projecte ple de vida, joventut i molt compromís. En Fran és la trenta-sisena generació d’Oller del Mas que es remunta fins a l’any 964, moment en què s’identifica el primer registre de la seva història vinculada a les terres que donen nom a la finca. Aquest llogaret únic es conforma per sis-centes hectàrees de paisatge bagenc en el qual s’amaren d’una manera totalment harmònica vinyes, oliveres i cereals, amb els boscos ben gestionats i en equilibri que li donen un caràcter propi a Oller del Mas. En Marc és sommelier i treballa des de fa uns anys amb en Fran per vetllar per la qualitat i la integritat dels seus vins, així com per la seva aposta de turisme enològic i de natura.
Quan arribem a Oller del Mas el cos necessita agafar una bona bafarada d’aire fresc, guaitar Montserrat, que majestuosament ens acompanya, i començar a gaudir de la subtilesa que es desprèn a cada racó de la finca. En Marc m’explica que actualment hi ha trenta-cinc hectàrees en producció i que preveuen anar plantant més ceps a mesura que el projecte avanci. “Cada petita parcel·la té la seva raó de ser, busquem sempre que cada cep sigui el millor per a aquell pam de terra”, defensa en Marc mirant els camps de vinya. M’expliquen que el clima, l’orografia i el paisatge són la base que els proporciona unes condicions exclusives per elaborar un vi únic ple d’identitat bagenca i molt específicament d’una manera de fer que els caracteritza. “Som molt i molt curosos amb cada detall, des dels llevats, passant per la recollida del raïm i arribant a l’ampolla”. Veig als ulls d’en Fran una passió infinita per extreure el millor de cada camp i per vetllar l’expressió de la terra en cada copa de vi posada a taula. Les seves paraules parlen de respecte, de compromís i d’honestedat; què més es pot demanar?
A mesura que vaig entenent el llegat històric d’Oller del Mas també em faig una idea de la responsabilitat que en Fran, com a hereu del patrimoni familiar, té per conservar el que els seus avantpassats li han conferit. “Ens vam trobar la finca en molt bones condicions i l’hem de deixar encara millor a la trenta-setena generació. Hem de donar exemple i cuidar-ho tot molt, no val fer qualsevol cosa”. Se’m posa la pell de gallina en verificar el compromís d’en Fran per avançar amb el màxim de respecte vers l’entorn, les persones i la història. Com ho fan? De moltes maneres diferents.
En primer lloc, van inscriure els camps i el celler al CCPAE. Els seus vins són ecològics certificats, fet que ja demostra una primera aproximació de respecte per la producció i el producte final. En segon lloc, van decidir recuperar algunes varietats antigues de raïm com el picapoll blanc i el picapoll negre. “De picapoll negre només en quedaven quatre ceps en mig del bosc que vam haver de rescatar; ara ja l’estem reproduint i retornant a la terra”, argumenta en Marc. D’aquesta manera reforcen la identitat de la finca i potencien l’argument dels seus vins. En tercer lloc, han apostat per calcular la petjada de carboni de tot el procés d’elaboració del vi, des de l’inici fins al final, fet que els permet ser el primer celler català a tenir aquesta identificació. En quart lloc, també certifiquen que tot el raïm dels seus vins es produeix a la finca. Per fer-ho tenen un distintiu nou que ha creat la Generalitat de Catalunya per distingir els vins de finca, una manera de vetllar per la integritat dels camps amb el celler. I finalment, i no menys important, a Oller del Mas tenen la voluntat d’incorporar un projecte de recuperació de flora i fauna autòctona per així mostrar, exposar i descobrir la increïble biodiversitat de la finca. “Som uns afortunats de tenir aquesta riquesa a casa nostra; ho volem explicar i compartir amb la gent que ens visita”, explica en Fran satisfet.
“Tot el raïm dels nostres vins és produït a la finca, fem la verema a la nit per respectar al màxim la qualitat de la fruita, seleccionem els llevats naturals per harmonitzar el resultat final”
Parlem dels vins i tots dos coincideixen a remarcar la cura que tenen en cada part del procés. “Tot el raïm dels nostres vins és produït a la finca, fem la verema a la nit per respectar al màxim la qualitat de la fruita, seleccionem els llevats naturals per harmonitzar el resultat final… Bé, fem tot el que és a les nostres mans per obtenir un producte de primeríssima qualitat”. Realment amb aquest procés el resultat és excel·lent. Tots els vins que Oller del Mas posa al mercat presenten un distintiu únic d’elegància i honestedat que em captiva.
Actualment a Oller del Mas trobareu set referències: des de vins amb una personalitat més gastronòmica, com és el cas del Petit Bernat i el Bernat Oller, perfectes per combinar amb qualsevol tipus d’àpat, fins a vins més especials per la seva complexitat, molt més adients com a vins de sobretaula o tertúlia. En aquest cas destaca l’Especial Picapoll Negre i l’Arnau Oller. “L’Arnau Oller, per nosaltres té una peculiaritat especial: és un vi que prové d’una sola i única parcel·la de la finca, la Boïga, el significat de la qual vol dir ‘terreny guanyat al bosc’”, remarca en Marc mentre mira l’ampolla. L’entorn immillorable de la vinya transmet el seu caràcter al vi, que s’elabora en bótes noves de roure francès de cinc-cents litres durant dotze mesos al celler, sempre respectant la fruita per sobre de les aromes terciàries de fusta. L’Arnau Oller s’afina al celler acabant la criança en l’ampolla. Un gran regal de la fusió entre la natura i el coneixement enològic.
Si voleu tastar els vins d’Oller del Mas, us podeu acostar a la botiga que tingueu més a prop i demanar-los; si no els tenen, els podeu suggerir que els incorporin a l’oferta, que de ben segur que en sortiran encantats. Així i tot, el que us recomano és que visiteu la finca i us deixeu emportar per la màgia que es respira, per la proposta honesta dels seus vins i per la coneixença d’un indret màgic als peus de Montserrat.
Enoturisme: defensar el territori i compartir-lo
Vivim en un país ric, divers i ple de racons màgics per descobrir. L’orografia del paisatge català amarada a la seva història posa sobre la taula una gran varietat de recursos culturals, naturals i patrimonials que val la pena posar en valor i compartir.
L’enoturisme és una manera original d’acostar-se a la vida dels camps, de les vinyes i dels cellers. Una proposta turística que respira autenticitat i que permet viure en primera persona experiències úniques arrelades al magnífic món del vi català.
A Oller del Mas aposten per oferir una proposta d’enoturisme en la qual també es barreja la història, la preservació del medi ambient i el respecte per les generacions futures. La suma de petites experiències arreu del territori és la que multiplica l’oferta turística de qualitat que dinamitza i dóna vida a les zones rurals del nostre país. Gaudim-les a pleret!