Vi Saludable_Sicus1

M’acosto al Massís de Bonastre per una carretera que em transmet la calma de l’indret i la paciència de la terra de secà, per arribar al poble on trobaré el celler Sicus. Hi vaig encuriosida, perquè un ocellet m’ha dit que és un dels pocs pobles catalans, o potser l’únic, en què tots els cellers són ecològics, un bon indicador de sensibilitat i cura per l’entorn. Avui us en descobreixo un, del qual de ben segur us enamorareu.

Pico a la porta i amb un somriure de bat a bat m’obre l’Eduard Pié. Els seus orígens agraris vénen de molt lluny, ja que la seva família s’ha dedicat des de molt antic a treballar la terra i a vendre’n el fruits. Tradicionalment havien fet vi al celler de casa, però fa vint-i-cinc anys que van abandonar la tasca de vinificació. És amb la passió de l’Eduard que s’engega una manera nova de treballar els camps i d’oferir un producte únic elaborat amb tècniques ancestrals i amb noves orientacions actuals. “El vi és la meva passió i la meva vida. El fet de transformar el que neix de la terra i gaudir-ne després a taula ho trobo meravellós”, expressa l’Eduard.

Vi Saludable_Sicus4

Agafem el cotxe i anem a veure les finques ecològiques que, malgrat estar entre muntanyes, reben la brisa marina del Mediterrani, que els aporta un toc de salinitat exclusiu. “Tenim el mar a cinc quilòmetres i això transmet a les vinyes i als vins un caràcter únic”. El Massís de Bonastre és un paisatge reconegut al catàleg del Camp de Tarragona pel seu mosaic entre camps de vinya, olivera i ametller, conreus que garanteixen una gran biodiversitat. “En aquesta terra no té sentit una producció que no sigui respectuosa amb l’entorn, cal que els productes que fem estiguin amarats de la natura que ens envolta”.

Vi Saludable_Sicus3

El silenci ens acompanya. Quedo meravellada de la màgia del paisatge mediterrani que em parla sense articular paraula. Agafo consciència del lloc i per un moment viatjo centenars d’anys enrere per imaginar-me com es treballaven aquests camps a l’època romana. “Aquí abans estava tot conreat, allà on veus pins, hi havia feixes de vinya”. Percebo en el discurs de l’Eduard la seva estima infinita cap a aquest lloc, cap als conreus i cap als fruits. Sento que és una d’aquelles persones úniques que han trobat el seu lloc al món. “Això no és ni una feina ni un ofici, és la meva vida”.

Vi Saludable_Sicus8

Identifico que aquesta passió és el motor d’innovació i experimentació que impregna el celler Sicus. Caminem i em mostra al terra una placa metàl·lica. “Saps què és? Són àmfores, aquí elaboro el vi Sons. El vi que surti d’aquesta àmfora serà l’expressió màxima d’aquesta parcel·la, cullo el raïm i hi va directe”. Quedo bocabadada per la creativitat de l’Eduard i, al mateix temps, per la naturalitat amb què parla. Cada vegada hi ha més cellers que treballen amb àmfores, però encara no n’havia conegut cap que les tingués soterrades a la vinya. “Les àmfores estan vives i interactuen amb el raïm per extreure’n tot allò que hi ha allà en aquell moment”. Intueixo que el vi que surti d’aquella àmfora serà una fotografia viva d’aquella parcel·la i que reflectirà els tons de l’anyada d’una manera sincera i sense embuts. Ja podeu anar de cap a cercar una ampolla de Sons!

Vi Saludable_Sicus5

Un altre dels trets que distingeix els vins Sicus és que són monovarietals i monoparcel·les. Això vol dir que cada una de les onze ampolles diferents que avui podeu trobar al mercat es correspon a una varietat conreada cada una en una parcel·la diferent. “Cada parcel·la té la seva orientació, el seu sòl, la seva distància al mar i al bosc… una infinitat de detalls que són els que transmetran al vi el seu caràcter final”. Aquesta manera de treballar és la que permet a l’Eduard conèixer detalladament tots els racons de les finques que treballa, així com els vins que en surten. “Quan veig una parcel·la nova, ja m’imagino el vi que acabarà sortint”.

Vi Saludable_Sicus2

L’Eduard treballa amb les varietats antigues més ben adaptades a la zona en què es troba: xarel·lo, xarel·lo vermell, malvasia de Sitges, sumoll i monastrell. Són les que recullen d’una manera més fidel l’essència del terrer i les que transmeten a la copa l’expressió màxima del lloc que les ha vist créixer. “Cada varietat és un món i cada anyada una aventura”, expressa l’Eduard. Em meravella el coneixement tant tècnic com cultural de tot el procés d’elaboració del vi, des del camp fins a l’ampolla, així com el respecte que mostra per la tasca que practica des del cor.

 “Quan veig una parcel·la nova, ja m’imagino el vi que acabarà sortint” 

De totes aquestes, la que és menys comuna és la del xarel·lo vermell, una varietat que gairebé havia desaparegut a la zona i que, segons l’Eduard, és molt agraïda tant al camp com a l’ampolla. El resultat són vins frescos, llaminers i cítrics d’un color daurat amb reflexos vermellosos. Una altra de les varietats antigues curioses és la malvasia de Sitges, una varietat molt silvestre que atorga als vins un tarannà alcohòlic i àcid alhora.

Vi Saludable_Sicus6

També cal dir que una altra de les característiques de les finques del celler Sicus és que són poc productives, fet que està inversament relacionat amb la qualitat dels seus raïms. “Jo no penso a produir molt, sinó a produir el millor”. La cerca de l’excel·lència és el camí de persones compromeses com l’Eduard, que vetlla pels seus camps, un a un, com si fossin petits tresors. Es percep en el que explicamfoa la màgia que transmet als seus vins. Són sincers, són naturals, són gairebé divins.

Li demano com es veu en un futur proper. La seva mirada es perd entre les vinyes i somriu. “M’agradaria que es reconegués la feina que estem fent en aquestes terres, que aquests productes que fem arribin lluny perquè la gent els pugui gaudir”. Veig en el far de l’Eduard la il·lusió del camí forjat pas a pas, d’un destí fruit de la feina ben feta i del coratge de lluitar per fer els seus somnis realitat.

Més informació: www.sicus.cat

Vi Saludable_Sicus7

Terra i Taula: el maridatge del producte local al Baix Penedès

Terra i Taula és el col·lectiu de productors i cuiners del Baix Penedès que treballen plegats per fer valer els aliments del territori que els uneix. Comparteixen els pilars de l’ètica, el respecte i el compromís, tant en la seva feina quotidiana com en la seva manera de viure.

Els uneix la passió pels productes de la terra i la vocació d’explicar al món que al Baix Penedès hi ha persones compromeses amb la qualitat dels aliments, tant des del camp com des dels fogons. Els productors treballen de valent per oferir un producte únic que identifiqui el lloc d’origen i la qualitat de la tasca al camp, a l’obrador o al celler, mentre que els cuiners vetllen perquè aquests productes es cuinin amb el màxim respecte i professionalitat.

Cada any el col·lectiu és apadrinat per algun mestre del món de la gastronomia. El 2015 és en Pep Palau l’encarregat de transmetre l’excel·lent tasca que estan desenvolupant els productors i els cuiners del Baix Penedès per valorar la identitat del seu rebost. Cerqueu les activitats que s’organitzen des del col·lectiu i a gaudir-ne!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula