Fa uns mesos us explicàvem que el corall marí és un gran descobriment, ja que és molt ric en calci i més de setanta oligoelements. En aquest reportatge us explicàvem com assimilar bé el calci i quin és el calci de qualitat. Avui us oferim la segona part, igualment imprescindible perquè el cos faci ús del calci sa que mengem o prenem. I és que fa falta assimilar bé el calci, però també fa falta que es dipositi al lloc adequat per evitar el que es coneix com “la paradoxa de calci”: tenir osteoporosi i calcificació arterial alhora.
Estem parlant d’una vitamina essencial per als ossos, sistema vascular, cor, memòria i prevenció de l’envelliment. La deficiència aguda de vitamina K es caracteritza per un sagnat inusual de les genives, nas o el tracte gastrointestinal. La falta d’aquesta vitamina pot ser produïda per fàrmacs anticoagulants, l’ús prolongat d’antibiòtics, malaltia de la vesícula biliar i malaltia de Crohn. La deficiència crònica pot ser més perillosa, ja que no hi ha símptomes clars, però el deteriorament de la salut òssia i cardiovascular pot ser greu.
Als bebès els subministren vitamina K en néixer perquè poden tenir deficiència, ja que no la produeixen per si mateixos i no es transporta suficientment a través de la placenta materna. Però… i els adults? Continua sent essencial però no té la fama de la vitamina D, encara que cada vegada més professionals de la salut adverteixen de com n’és d’important.
Diferències entre la vitamina K1 i la K2
La vitamina K1 és als vegetals de fulla verda (bròcoli, espinacs, col arrissada) però se n’assimila molt poca. Només un 15% aproximat de la K1 obtinguda d’aquests aliments crus arriba al sistema circulatori, on s’excreta ràpidament pel fetge després que l’intestí l’absorbeixi. En canvi, la K2 es queda més temps a la sang i és redistribuïda en la circulació portada pel colesterol LDL. Així, el teixit ossi i els vasos sanguinis la poden absorbir i exercir la seva acció.
Les conclusions d’un dels estudis més importants fets sobre aquest tema, l’anomenat “Estudi Rotterdam” es van publicar a The Journal of Nutrition fa uns quinze anys i deien el següent:
- Redueix en un 50% el risc de calcificació arterial.
- Redueix en un 50% el risc de mort per problemes cardiovasculars.
- Redueix en un 25% el risc de mortalitat per altres causes.
- Millora de la capacitat d’incorporació del calci en el teixit ossi.
- És un possible tractament de l’arteriosclerosi.
Un últim estudi fet per la Universitat de Maastrich, publicat a Pubmed aquest febrer diu que complementar amb vitamina K2 menaquinona-7 millora la rigidesa arterial en dones sanes postmenopàusiques. Durant tres anys es van subministrar 180 mg de K2 a dones, que van presentar un increment significatiu de l’elasticitat vascular. Però K2 i no K1 que és la vitamina K que s’ha subministrat sempre!
Però… alerta! Parlaven de la vitamina k2!
Els últims estudis han demostrat que hi ha diferències substancials entre la ingesta de la vitamina K1 (a seques) respecte de la K2, molt desconeguda però molt més eficaç. El modulador principal de la calcificació del cos són les proteïnes gla de la matriu (MGP), que capturen el calci i prevenen que es cristal·litzi a les parets dels vasos sanguinis, que és el que produeix el primer estadi de malaltia cardiovascular, artèries taponades, osteoporosi, etc. La vitamina K2, a més de facilitar la coagulació, restaura les parets arterials i disminueix els nivells de colesterol circulants. Rotterdam study (2004) i Prospect study (2008) van mostrar que una ingesta significativa de vitamina K2 i no de K1 té un efecte protector del cor i redueix el risc de malaltia coronària.
On trobem vitamina K2?
A la carn i alguns lactis fermentats com els formatges tous i durs, com l’edam, gouda i brie o el mató. El pit de pollastre o el xucrut, per exemple, en tenen poca. Hi ha un aliment que en conté grans dosis: el natto, un derivat de la soja fermentat japonès. De fet la seva riquesa en vitamines, aminoàcids i minerals i la seva forta presència en la dieta explica la diferència notable d’incidència d’osteoporosi i fractures entre el Japó, on és molt més baixa, i Occident.
Però per a nosaltres, el natto no és un aliment pròxim ni familiar i pocs s’acostumen al sabor i olor que té. Fins i tot molts japonesos mai l’han volgut tastar! Tot i això, recórrer a fonts naturals de vitamina K2 és difícil perquè, com ja hem dit més vegades a Etselquemenges, la carn i els formatges, sobretot de vaca, són per a dies puntuals i no per a consum diari, malgrat la vitamina K2 que puguin contenir.
NattoPharma, que fabrica MenaQ7, l’ingredient que s’ha usat en els estudis clínics citats en aquest article, extreu actualment la K2 del natto de la soja, i pròximament el produirà amb cigrons fermentats, que converteix en un complement, ja que la K2, o menaquinona 7, produïda per fermentació de llegums és la més biodisponible i beneficiosa. En canvi, al mercat hi ha productes amb vitamina K2 creada químicament en un laboratori, que l’organisme no assimila igual.
El fet de recórrer al complement i no al natto en forma d’aliment també és un avantatge, ja que un excés de soja, encara que sigui fermentada, no és recomanable. En el cas del complement, només s’ha extret la vitamina de l’aliment, recorda Per Björk, responsable de Cien por Cien Natural, que té contacte directe amb el fabricant de MenaQ7, que es fa servir en el seu producte NutriMK7, fabricat a Suïssa.
Per a un tractament òptim, hem de tenir uns bons nivells de vitamina D per facilitar l’absorció del calci i uns bons nivells de vitamina K2 (MK-7) per facilitar-ne la incorporació als ossos i així evitar la calcificació dels teixits tous. Per a persones sanes, es recomana un consum diari mínim de 45 mcg fins a 90 mcg.
NOTA
*És molt important que les persones que prenen medicaments anticoagulants ho consultin amb el metge, ja que un excés de vitamina K2 podria ser perjudicial per al tractament.
Sortegem 10 caixes de NUTRI MK-7
Per participar al sorteig d’una de les 10 caixes de Nutri MK-7 de Cien por cien natural, només heu de deixar un comentari sota d’aquest article explicant-nos si t’has suplementat alguna vegada amb vitamina K i per quin motiu ho has fet.
Teniu temps fins dimecres que ve, 22 d’abril, dia que farem el sorteig.