L’exclusiva que ha llançat The Guardian aquest matí ens ha posat els pèls de punta. El diari britànic explica les conclusions d’una investigació d’Orb Media que rebel·la que s’han trobat fibres de plàstic a l’aigua de les aixetes de diferents països de tot el món. Segons l’estudi, avui dia som milions les persones que estem bevent aigua de l’aixeta contaminada amb partícules de plàstic, ja que el 83% de les mostres analitzades en l’estudi han donat positiu.

La investigació s’ha centrat en l’anàlisi de l’aigua de l’aixeta de 12 països diferents, incloent-hi la Gran Bretanya, Alemanya, França, els Estats Units, l’Equador, el Líban, Uganda, l’Índia o Indonèsia, per això posa en relleu que el plàstic s’ha convertit en un problema d’abast global molt seriós.

Malgrat tot, encara no hi ha evidència científica de les repercussions que aquests residus plàstics en l’aigua corrent poden tenir en la salut de les persones, però és evident que cal indagar més profundament en el tema per detectar quins són els riscos reals als quals estem sotmesos com a consumidors diaris.

Fins ara, ja hi ha hagut molts estudis i investigacions que han alertat de la presència global de residus plàstics als oceans, ja que la major part del plàstic no és biodegradable i, per tant, no desapareix, sinó que es va descomponent en micropartícules que són difícils de detectar i que contenen substàncies tòxiques (a l’article “Bye bye plàstic” us explicàvem que aquest material ja és present a tots els oceans del món). La presència de plàstic al mar acaba alterant la fauna marina, fet que podria significar que estem ingerint microplàstics si mengem peix contaminat.

Plàstic a tot arreu

Us heu parat a pensar mai quant de plàstic feu servir en el dia a dia? Si recicleu, oi que les deixalles de plàstic són les que s’omplen més ràpidament? Aquest material es fa servir de forma desproporcionada en l’elaboració i l’embalatge de molts productes que consumim diàriament, sense que pràcticament ens n’adonem.

De fet, The Guardian alerta també de la presència de fibres i de residus de plàstic en productes com la cervesa, la mel o el sucre, segons un estudi fet a Alemanya el 2014.

I és que, més enllà del plàstic que podem veure i tocar en els productes que consumim i que reciclem amb la millor voluntat, som conscients de la quantitat que generem sense saber-ho? Orb Media adverteix de la quantitat de fonts de plàstic invisibles que ens passen del tot desapercebudes, com ara la pols que desprenen els pneumàtics, algunes pintures permanents, certes partícules presents en productes de cosmètica convencional o les fibres de plàstic que s’emeten quan rentem roba que conté llana, acrílic o polièster i que se’n van directament de l’aigua residual al mar.

El plàstic ha esdevingut un problema ecològic generalitzat arreu del món i és a les nostres mans, les de la ciutadania consumidora, aturar aquest cercle viciós de producció i consum d’aquest material de gran impacte mediambiental.

Si voleu posar el vostre gra de sorra en la lluita contra el plàstic, a l’article “Bye bye plàstic”, us donem uns quants consells per apropar-vos més a un estil de vida Residu Zero, que es basa a rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar i compostar.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor