L’obesitat infantil és un dels grans focus que cal abordar en termes de prevenció de salut. En els últims anys, cada cop hi ha més infants amb sobrepès i obesitat i això suposa un gran problema, ja que l’obesitat infantil està associada a grans complicacions per a la salut, com la diabetis o les malalties cardiovasculars. Segons dades de l’OMS, l’any 2016 hi havia 41 milions de nens i nenes a tot el món amb sobrepès o obesitat i, si es mantenen les tendències actuals, la xifra podria augmentar fins als 70 milions l’any 2025. Concretament, al nostre país, quatre de cada deu nens pesen més del compte; això ens situa entre els països europeus amb més sobrepès i obesitat infantil.

L’estil de vida dels infants d’avui en dia ha canviat (i empitjorat) dràsticament en comparació amb el dels nostres avis i besavis quan eren petits. Actualment, els productes ultraprocessats formen part del dia a dia alimentari i les pantalles (televisió, ordinadors, tauletes i telèfons mòbils) ocupen gran part del temps lliure, cosa que fomenta el sedentarisme i disminueix la pràctica d’activitat física. Aquest estil de vida influeix directament en les xifres de sobrepès i obesitat.

Noves dades de la Fundació Gasol

A principi d’aquesta setmana, la Fundació Gasol ha presentat els resultats de l’estudi PASOS (Physical Activity, Sedentarism and Obesity in Spanish Youth), un projecte d’investigació en què han participat 3.803 infants i adolescents i que ha avaluat, per primera vegada, l’activitat física, el sedentarisme, l’estil de vida i l’obesitat de la població infantil entre els 8 i els 16 anys.

L’estudi ha revelat dues dades alarmants: d’una banda, que el 63,6% dels infants i adolescents no compleix els requisits de l’OMS de fer un mínim de 60 minuts d’activitat moderada o vigorosa al dia. Aquest percentatge és més gran entre els participants de secundària –de 12 a 16 anys– (72,4%) que no pas entre els nens i nenes de 8 a 11 anys que fan primària (55%). D’altra banda, l’estudi PASOS també ha mostrat que un 54% d’infants i adolescents entre 8 i 16 anys no compleix les recomanacions d’ús de pantalles entre setmana. L’OMS recomana no passar més de 120 minuts davant del televisor, l’ordinador, les tauletes o el mòbil; no obstant això, la mitjana a Espanya és de 179,1 minuts al dia. Aquestes xifres augmenten durant el cap de setmana, quan s’arriba als 282 minuts diaris.

Són dades força preocupants, ja que impliquen que tot el temps que els més petits passen mirant la tele, jugant a videojocs o fent servir el mòbil estan asseguts, fent vida sedentària i, com a conseqüència, això agreuja el sobrepès i l’obesitat.

La Fundació Gasol, impulsora de l’estudi, vol situar els resultats obtinguts com a punt de partida perquè es duguin a terme actuacions per fomentar la salut infantil i insta a elaborar un pla nacional contra l’obesitat infantil que ha d’incloure un reforç de les hores d’exercici físic a les escoles i també educació nutricional.

 

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites