Després de parlar dels inestimables beneficis de la llet materna, aquesta és la pregunta que li fem a la Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata, especialitzada en psicologia perinatal, fertilitat natural, nutrició en l’embaràs, part, lactància i alimentació infantil i professora de l’escola Roger de Llúria. I n’hem extret les conclusions següents:

Sabem que la lactància materna és superior en qualitat de nutrients, aportació de substàncies per a les defenses del nadó i que té molts avantatges per a la mare, a més del component emocional que comporta l’alletament matern. Però, en el cas de la llet de fórmula, la Yolanda ens recomana que personalitzem en funció de cada nen.

Llet materna o llet de fórmula?

Llet materna o llet de fórmula?

S’anomenen llets de fórmula perquè la llet de vaca no és apta per a un nadó de menys d’un any. Així, una llet de fórmula no és més que una llet processada artificialment en què s’han invertit els percentatges originals de caseïna i lactalbúmina (60 i 40%) per obtenir un producte més digestiu. La Yolanda ens comenta que, com que la caseïna coagula en flocs grans que poden ocasionar problemes digestius, aquestes llets s’acidifiquen perquè coaguli en flocs més petits. A més, s’hi afegeix lactosa i àcids grassos insaturats perquè s’assembli a la llet materna.

Diferències principals entre la llet de vaca i la llet materna

La Yolanda Garcia ens explica quines són les diferències principals que trobem entre la llet de vaca i la llet materna:

  • Les proteïnes i aminoàcids es produeixen específicament per a cada espècie.
  • Trobem més quantitat de proteïnes a la llet de vaca que a la llet materna (3:0.9%-100 ml), fet que comporta més càrrega hepàtica i renal.
  • La llet materna és més digerible i l’estómac es buida més de pressa. La llet de vaca conté més caseïna, que coagula a l’intestí, i en dificulta l’absorció (durada buidatge 1,5 h respecte de 4 h).
  • La llet materna té més lactosa.
  • L’osmolaritat de la llet de vaca és més gran, i això significa una càrrega renal més gran en el sistema immadur del nadó. Per això necessita aigua addicional (la materna no, perquè té una osmolaritat més baixa).
  • La taurina (aminoàcid essencial en els prematurs) no és present en la llet de vaca.
  • Llet materna conté més de setanta àcids grassos poliinsaturats clau per al desenvolupament del sistema nerviós i la retina.
  • La llet de vaca no té lipasa (enzim que digereix els greixos).
  • La relació calci-fòsfor és millor en la llet materna i més assimilable (2:1 respecte de 1:3).
  • El ferro de la llet materna s’absorbeix millor.
  • La vitamina E és molt baixa en la llet de vaca.
  • No trobem components immunostimulants i bioactius en la llet de vaca.

Llets 1, 2, 3… Publicitat enganyosa

La legislació espanyola prohibeix fer publicitat de qualsevol tipus de llet de fórmula per als nens de menys de sis mesos. Aquest fet ha ocasionat que les marques comercials hagin creat un sistema de llets de continuació (1, 2, 3…) per poder fer publicitat de les seves llets a partir dels sis mesos, i fer-ne també indirectament de la llet d’inici.

La Yolanda ens recomana que no ens deixem influenciar per aquest tipus de publicitat i, quan ha de recomanar llet de fórmula a la consulta, acostuma a donar llet inicial durant tot el període que dura la lactància, ja que acostuma a estar més ben equilibrada que la resta.

Per altra banda, els àcids grassos de la llet de vaca maternitzada són més saturats que els de la llet materna, i en els greixos insaturats de la llet de fórmula hi trobem els greixos trans, en comptes dels greixos cis de la llet materna.

Aquesta petita diferència és important perquè els greixos cis afavoreixen la síntesi de prostaglandines tipus 1 (PG1), un tipus de substàncies que modulen les reaccions de l’organisme. En canvi els greixos trans afavoreixen la síntesi de prostaglandines de tipus 2 (PG2),  que afavoreixen l’activació de processos inflamatoris. Dit d’una altra manera, els nens alletats amb llet materna tenen menys predisposició a problemes d’èczemes, còlics, diarrees, problemes respiratoris i mucositat abundant.

Llavors, hi ha altres opcions a les llets de fórmula?

La Yolanda ens comenta que al mercat podem trobar llets de fórmula de vaca, de cabra i de soja, principalment. “Fa temps, hi havia la possibilitat de donar llet d’una altra mare”, ens diu, “les famoses dides, però avui en dia aquesta opció és difícil per la nostra cultura i societat, encara que és una opció vital per als nens prematurs o amb problemes. També hi ha els bancs de llet, però encara no són gaire presents”.

“La pitjor opció és la llet de soja”, diu la Yolanda, perquè, per començar, la majoria és transgènica però, a més, com a conseqüència de la presència de fitoestrògens pot alterar el funcionament de la tiroide i de l’aparell reproductor, impedir l’absorció correcta de minerals i provocar problemes gastrointestinals, ja que inhibeix un enzim pancreàtic.

La millor opció és la llet de cabra perquè és la que s’assembla més a la llet materna (la cabra és un animal que, en volum, s’assembla més a nosaltres, més que no pas una vaca). També fa menys reaccions al•lèrgiques i és més assimilable. “Una altra bona alternativa”, diu la Yolanda, “és la llet d’euga,  també més adient que la de vaca pel seu perfil nutricional”.

Triar sempre una llet de fórmula ecològica

Si es decideix incloure una llet de fórmula és interessant triar-ne una d’ecològica, especialment si s’opta per la llet de fórmula de vaca. Els avantatges són similars a triar aliments ecològics respecte dels convencionals (ens estalviem hormones, pesticides, antibiòtics…). En el cas de la llet de vaca, és encara més important triar un producte respectuós, ja que la vaca (i qualsevol mamífer, fins i tot nosaltres) eliminem els tòxics a través de la llet. Per tant, si no volem que vagin a parar als nostres fills, val més decantar-se per una bona llet. És molt important fixar-nos en tots els ingredients afegits, especialment sucres i endolcidors. Les llets ecològiques tenen molta més cura d’aquest fet i, o no en porten, o són sucres de millor qualitat (canya, melassa…).

Sabem que la llet materna és el millor aliment per al nadó i el lactant fins al primer any de vida. Però, en cas de no poder o no voler donar el pit, cal buscar la millor opció de llet de fórmula dins de les possibilitats que ens ofereix el mercat.

Fonts bibliogràfiques:

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic