Assumpta Miralpeix és professora de cuina i nutrició i autora de diversos llibres de gastronomia, dietes especials, alimentació infantil i història i protocol en l’entorn de la taula. Seguint amb la seva llarga trajectòria, ara publica “Cocina eco”, un llibre que ens demostra que menjar de forma saludable i saborosa és possible sense gastar més del compte.

“Cocina eco” és una guia completíssima que explica com menjar de forma saludable i compromesa amb el medi ambient, posant l’accent en la procedència i l’estacionalitat dels aliments.

“Menjar bé, gastar menys i aprofitar més” és l’eslògan que acompanya el títol del teu llibre Cocina eco, i sembla tota una declaració d’intencions... Com es relacionen aquests tres conceptes?

El primer i el segon fan referència al fet que, inconscientment, si un aliment és més car sembla que deu ser més saludable, i això no és així; per exemple, tan saludable és el rap com la sardina, i el preu no és el mateix. Per altra banda, de vegades és més fàcil llençar que fer una truita amb les sobres. Els ous són un bon aliat per aprofitar aliments (truites, ous remenats amb el que sigui, ous farcits del que sigui…), com també la sala beixamel (croquetes, gratinats de peix, verdures, carn picada…).

L’Assumpta signarà el divendres 20 d’abril a les 17h. a la FNAC TRIANGLE. Us hi esperem! Podeu venir amb el llibre comprat o comprar-lo allà i entrar en el sorteig de la nit d’hotel. És indispensable presentar el tiquet de compra de l’FNAC tant si compreu a la botiga com al web fnac.es

Consideres que menjar eco va molt més enllà de la procedència dels aliments. Trobes que fas militància ecologista?

Vinc de pagès i hi he conviscut més de trenta-cinc anys, i he arribat a la conclusió que el meu concepte d’ecologia i el de les persones que no han viscut en aquest entorn algunes vegades no és el mateix.

És un llibre a l’abast de tothom?

Jo crec que sí. Aquest ha estat el meu objectiu.

No et centres en tendències alimentàries com ara la dieta paleolítica, la crudivegana o la macrobiòtica, ni desterres el gluten, els lactis o el sucre. Quin tipus d’alimentació defenses?

Soc una defensora de la dieta mediterrània, tot i que respecto les noves tendències. Em sap greu que hi hagi gent que hi renunciï, quan la majoria d’experts més reconeguts diu que és de les més variades i equilibrades. Jo crec que part d’aquestes tendències són fruit de la globalització, perquè les diferents maneres de menjar són degudes al que es conreava a l’entorn i també a la cultura.

Si seguim els teus consells, aconseguirem menjar eco i barat? En quins altres aspectes ens pots ajudar a canviar hàbits?

M’agradaria que els meus consells ajudessin a millorar els hàbits alimentaris, però, per a això, també hi ha d’haver convicció i voluntat.

La cuina d’aprofitament i antimalbaratament és la gran assignatura pendent?

Podríem dir que sí, perquè actualment no hi ha gaire temps per dedicar-se a cuinar. Per una part de la societat és més una afició de caps de setmana o de sopars amb amics o familiars. Els aprofitaments van, generalment, amb la cuina del dia a dia. Com menys es cuina, més difícil és saber aprofitar.

El llibre s’estructura en dos grans blocs: en la primera part divulgativa, trenques mites alimentaris, ens expliques com organitzar la compra, com conservar els aliments, com s’han de llegir les etiquetes o com cal coure els aliments. En definitiva, sembla un manual per espavilar-se a la cuina o l’assignatura d’alimentació que tots hauríem d’haver estudiat a l’escola, però que mai s’ha tingut prou en compte, oi?

És molt important que hi hagi mòduls curriculars que donin més coneixements sobre l’alimentació i que expliquin què són els aliments i quines funcions tenen; com s’han de tractar perquè no perdin els seus continguts nutricionals i organolèptics; quina és l’època estacional més òptima de cada aliment per tal que sigui millor tant nutricionalment com econòmicament; quines són les tècniques de conservació i cocció i com afecten els aliments.

A la segona part del llibre, quin tipus de receptes hi ha?

Sempre he procurat que, a les receptes dels meus llibres, els productes siguin de l’entorn i fàcils de trobar; que s’entenguin, que estiguin pensades de manera que, si se segueixen els apartats, surtin bé perquè estan experimentades; que les pugui fer tothom: els que en saben, perquè hi trobin un punt interessant, i els que són principiants, perquè perdin la por, ja que, si segueixen les receptes pas a pas, els sortiran bé.

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor