Fa uns mesos, la Pilar va liderar el curs de més èxit de la història d’Etselquemenges. Durant quinze dies, més de mil persones van compartir el mateix propòsit i van seguir les seves pautes i un menú amb tots els àpats del dia pensat i equilibrat per perdre pes i guanyar salut. I tots els que el van seguir a peu de la lletra es van aprimar. La clau, segons ens explicava la Pilar en aquesta entrevista, era “no comptar calories ni quantitats, sinó la proporció dels aliments en el plat“.

Els participants van aprimar-se menjant greix i sense patir, i l’èxit del programa va ser tan sonat que molts alumnes van demanar repetir. Així doncs, el proper 13 de gener arrenca la segona edició del curs en línia “Perd pes i guanya salut”, adaptat, aquest cop, a la temporada d’hivern i apte també per a exalumnes, que tindran un descompte especial.

En què consisteix la segona edició del curs?

En aquesta segona edició, igual que en la primera, durant quinze dies aprendrem quinze claus que ens ajudaran a canviar els hàbits de vida amb l’objectiu de perdre pes, encara que la música de fons seguirà sent el canvi d’hàbits definitiu.

Quanta gent va seguir la primera edició del curs?

1.400 en total. I va anar molt bé. Estava convençuda del producte, tot i que sabia que no podria personalitzar tal com faig a la consulta, però vam tenir molt bon feedback i molta gent va demanar una continuïtat o una segona part perquè se li feia gros seguir sola.

Què els diràs que no els hagis explicat a la primera edició?

Més que explicar teoria nova, ens centrarem en els aliments d’hivern i, per tant, tindran un nou menú adaptat amb productes de temporada, que ens escalfaran, ens reconfortaran i ens ajudaran a perdre pes. Per exemple, la gelatina d’agar-agar, que és perfecta per perdre pes, és ideal a la primavera i estiu, però si la consumim a l’hivern, ens produirà més sensació de fred.

Quin moment de l’any és bo per perdre pes?

Jo crec que tot l’any. A l’estiu tens a favor que la calor et pot fer menjar una mica menys o tendir més als crus, però els crus tenen també una altra cara, perquè no són garantia de pèrdua de pes.

I a l’hivern?

Crec que és un bon moment per perdre pes perquè la majoria de la gent que conec pot acabar el dia amb una crema de verdures o amb una sopa i es queda molt reconfortada; això a l’estiu és molt més difícil. Aquesta és una eina poderosíssima: a l’estiu podem tirar més d’amanides, encara que no a tothom se li posin bé; i a l’hivern, de cremes de verdures. També és cert que, amb el fred, el cos ens demana més menjar, perquè el metabolisme va a una altra velocitat.

Què em motivarà a fer el segon curs si ja he fet el primer?

Tindràs dos menús de dues setmanes totalment programades, amb la llista de la compra, amb receptes noves d’hivern. Jo seré al peu del canó, responent dubtes i donant suport al procés, encara que no hi haurà Facebook. A més, el preu per als exalumnes és molt econòmic (menys de 10 euros).

El menú és omnívor?

Dono dues opcions de menú: una per a vegetarians i una altra per a omnívors.

Per què no hi haurà comunitat de Facebook?

Em fa pena que no n’hi hagi, perquè la veritat és que va anar molt bé i es va crear molta comunitat, però també és una plataforma restringida només als que tinguin un compte obert i vam tenir alguns problemes i crítiques, així que hem optat per mantenir la comunitat en una altra plataforma integrada dins del mateix web d’Etselquemenges, que serà més fàcil. Així, els comentaris de les persones que segueixin el curs quedaran molt més ordenats. Intentaré ser-hi molt present moderant les converses i responent dubtes.

Els participants realment van perdre pes en la primera edició del curs?

Sí. Evidentment no tinc les dades de tothom per poder fer estadístiques, però les 900 persones que eren actives a la comunitat de Facebook estaven molt contentes i deien que estaven perdent pes. A més, el canvi d’hàbits també els va beneficiar en altres aspectes com dormir millor, acabar amb el restrenyiment, millorar l’estat de la pell, etcètera. Vaig tenir molt bona resposta i vaig estar molt contenta.

I la consulta se’t va omplir de gent amb ganes de rebre un tractament més personalitzat...

Sí, en general va ser gent que s’havia aprimat però que necessitava altres menús més personalitzats, o que volien parlar de la seva situació concreta…

En quins casos creus que hem d’optar pel menú personalitzat?

Quan hi ha patologia, sempre és millor una adaptació ajustada a cada necessitat i no unes pautes genèriques. O, per exemple, si ja has perdut pes, però t’has quedat estancat. El curs l’he dissenyat pensant en persones sanes i adultes que no tenen cap malaltia, o que no estan embarassades o siguin lactants.

Seria adequat per a noies joves o adolescents?

Les pautes servirien en general perquè no parlo de quantitats sinó de proporcions al plat, i és veritat que una adolescent té unes necessitats diferents que una dona menopàusica amb un metabolisme molt més lent; per això sempre val la pena personalitzar, tot i que el curs també va bé com a punt de partida.

En cas d’obesitat infantil, el curs pot ser útil?

En aquest cas, com que parlem d’una patologia, crec que no és el curs adequat. Un nen amb obesitat necessita un tractament personalitzat, i també metge, perquè cal valorar moltes altres coses com el perfil lipídic, per exemple, i això cal veure-ho en consulta.

Els greixos seguiran tenint un paper fonamental en el curs?

Sí, menjarem greix per aprimar-nos. És una eina boníssima que la gent desconeix i que va sorprendre molt en la primera edició del curs. Sobretot, en l’esmorzar, un àpat al qual m’agrada posar greix.

Quin tipus de greix?

Greix bo! Alvocat, oli d’oliva, oli de coco, fruita seca o ous. Després, al llarg del dia, seguirem equilibrant. Hi havia gent que se sorprenia amb el plàtan, per exemple, perquè és un dels aliments que tenen fama d’engreixar, però a mi em sembla un recurs fantàstic també per perdre pes.

Hi ha aliments estrella per aprimar-se a l’hivern?

Sí, hi ha molts tubercles i verdures d’arrel. En general, són grans fonts d’hidrats de carboni molt millors que els cereals per perdre pes. Entre un cereal o un tubercle, queda’t amb l’últim. A l’estiu ja teníem una mica de patata i pastanaga, però ara ho completarem molt amb carabassa o moniato, i altres verdures verdes amargues i més hepàtiques com la carxofa. El fetge és un òrgan molt important i que interessa molt cuidar quan l’objectiu és perdre pes. Quan l’ajudem a treballar, el depurem, tenim més bons resultats. Una de les explicacions és que una de les funcions del teixit gras és atrapar la toxicitat de l’organisme i, quan ajudem el fetge a desintoxicar, aquest teixit gras perd “sentit” i és més fàcil treure-se’l de sobre.

També incloem gingebre, que és molt digestiu i de naturalesa calenta, o la cúrcuma i el curri.

És un curs perfecte com a propòsit d’any nou o com a regal!

Sí! Perquè comença el 13 de gener, just després de les festes, en què, tradicionalment, tots ens excedim i ens ve de gust fer una “posada a punt” o marcar-nos propòsits nous per a l’any, sempre que siguin assumibles. I tenir com a propòsit una millora de la salut i, a més, que sigui pautada per un professional, és sempre un encert.

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor