La dietista integrativa especialista en estats inflamatoris i desajustos digestius és un dels últims fitxatges de La Consulta de l’ETS. Ara està a punt de llençar el primer curs online d’Etselquemenges destinat a perdre pes i a guanyar vitalitat sense promeses miraculoses, però amb un programa molt sensat i fàcil de seguir, pensat en aliments locals i de temporada (amb gran presència de diferents tipus de verdures) que combina alimentació saludable i exercici físic senzill. Tan senzill, que només demana 20 minuts al dia i que no ens farà sortir ni al balcó: absolutament tothom podrà seguir-lo des del menjador de casa o des de l’habitació, tingui el fons físic que tingui.

La Pilar ens assegura que tothom perdrà pes seguint aquestes pautes; això sí: caldrà seguir-les al peu de la lletra sense excepcions.

En què consisteix el curs online “Perd pes i guanya salut”?

Es tracta d’un recolzament de 15 dies en què cada dia descobrirem una clau concreta per canviar els hàbits de vida. L’objectiu és perdre pes, però la música de fons serà el canvi d’hàbits saludables que s’han de mantenir un cop acabat el curs, per aconseguir un canvi definitiu i efectiu, no d’aquells temporals que fan que recuperis pes a la mínima que et saltes la dieta.

Això vol dir que perdrem pes il·limitadament o fins que arribem al nostre pes ideal?

Anirem perdent pes gradualment però amb una proposta saludable que no parla ni de quantitats ni de balanços calòrics, i això fa que sigui el propi cos que trobi un equilibri, el famós set point, que és el nostre pes òptim, el que ens fa sentir vitals. Cadascú ho farà al seu ritme, però tots hem de guanyar vitalitat i qualitat de vida i aprendre molt! Després d’aquestes dues setmanes la gent ha de saber com cal alimentar-se per perdre pes de veritat i saludablement.

I aquesta dieta està al marge de dolences i malalties? Dit en altres paraules, és bona per a tothom?

No, està dirigida a gent sana. En casos de patologia, caldria personalitzar. De fet, aquí em trobo amb un conflicte com a dietista, ja que una dieta hauria de ser acotada a les necessitats de cadascú i no podré fer-ho, però el curs està pensat per donar alineaments útils i eficaços per a tothom.

I com podem mesurar aquesta vitalitat que hem de recuperar? Amb quilos?

No és una qüestió de quilos sinó de sentir que descansem i dormim millor, que no necessitem fer migdiada perquè no tenim son després de dinar, que ens sentim més enèrgics i menys cansats.

Serà un programa molt restrictiu?

No. Sí que retirarem certs aliments, i, per descomptat, els processats, però no ho passarem malament.

I les quantitats?

De quantitats no en parlaré, parlaré de proporcions. És un error fixar-se només en les quantitats, perquè estaré donant pautes vàlides per a qualsevol persona que faci el curs, i això depèn de cadascú.

La clau serà seguir el programa al peu de la lletra?

És possible perdre entre mig quilo i un quilo a la setmana

Sí. Si ho fem així, perdrem pes segur. Almenys aquesta és l’experiència que jo he tingut fins ara a la consulta i el més important és que la gent aprendrà i aprendrà què està fent. Entre les meves pautes i les d’exercici físic que donarà el Fer Orpinell, tothom ha de perdre pes.

En quant de temps?

En aquests 15 dies ja es pot perdre pes. És possible perdre entre mig quilo i un quilo a la setmana, fins i tot més. Tot i que no es pot generalitzar massa perquè depèn del metabolisme de cadascú i de les seves necessitats.

I passats aquests 15 dies, els seguidors del programa podran avançar per si sols?

Les pautes es poden allargar fins que es vulguin perquè, en realitat, no són pautes tancades, són molt adaptables. Parlaré molt d’aliments de temporada i de coccions de temporada de primavera-estiu (a l’hivern els podríem substituir per altres del temps).

I de quin tipus de pautes parlem? Hi haurà aliments extravagants, difícils de trobar i de pronunciar?

No, he pensat el programa en clau mediterrània. El més estrany que trobarem seran llavors de chía, oli de coco, fajol en gra o tahina. Aliments que, en definitiva, per a mi, són eines terapèutiques.

Però la tahina és crema de fruita seca! I l’oli de coco, un greix saturat!

Sí! Són aliments que formen part de la dieta que cal seguir per perdre pes de forma saludable, ja ho explicarem. De fet, durant el curs trencarem molts mites falsos com els dels greixos.

Una mare o pare de família que segueixi el curs i tingui poc temps per cuinar, podrà estendre la seva dieta a tota la família?

Sí, perquè es tracta d’una dieta senzilla, i els nens no perdran pes si no els en sobra. La clau està en proporcionar bé els plats. Si els nens no necessiten aprimar-se, podran menjar el mateix que el seu pare o la seva mare però en una proporció diferent.

Hi haurà carn o peix?

Sí, però no qualsevol proteïna animal. Igualment sempre donaré opcions per a vegetarians. També hi haurà cereals, però no blat.

Digue’m els 3 ingredients estrella del programa.

A més a més de les verdures, l’alvocat, l’oli de coco i el peix blau.

I què retiraràs?

El blat. A la segona setmana, retiraré el pa.

Qualsevol tipus de pa? També un de fajol?

Sí. Però ja donarem alternatives perquè no es pateixi.

Per una qüestió d’inflamació?

Sí. Jo crec que, en qualsevol necessitat que tinguis d’alimentació, el blat t’ho posarà sempre més difícil i per això no puc defensar-lo. De processats, evidentment, no en menjarem, i això implica tornar a entrar a la cuina, ni que sigui una estoneta. Serà una cuina de mercat, amb planificació i eines per poder seguir amb facilitat.

I quin paper hi jugarà l’esport?

És crucial. A la consulta ho veig: gairebé és més difícil aconseguir que algú es mogui, que no pas que mengi bé. En general, l’excusa sempre és la mateixa: no tinc temps. Així que jo i el Fer Orpinell els farem una proposta anti-no-tinc-temps. Molt raonable, de poc temps i de màxima efectivitat, només en 20 minuts a casa, a l’hora que vulguem, ho podrem fer, i amb el mínim material: només una cadira de menjador.

I caldrà fer-ho cada dia?

Sí. Hi ha gent que no es mou mai i cal desactivar aquest mal hàbit! Hi haurà diferents nivells i el més interessant del mètode és que no només cremarem greix mentre fem l’exercici, sinó que activarem el metabolisme per seguir treballant mentre estiguem en repòs!

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor